Panica stârnită de Coronavirus. Tratați cu respect cadrele medicale!

Infecția cu coronavirus poate avea un impact major asupra psihicului uman. Cifre în creștere, oameni alertați, înspăimântați, rafturi goale în magazine și locuri din ce în ce mai puțin populate. Acesta este tabloul în care este România în prezent, alături de alte state membre ale Uniunii Europene pe fondul apariției infecției cu coronavirus.

0
244

Medicii psihiatri spun că oamenii sunt într-o stare continuă de panică pentru că este vorba de un virus extrem de contagios, însă specialiștii spun că prin păstrarea unei conduite raționale putem depăși acest moment. Respectarea regulilor impuse de către autoritățile din domeniul sănătății nu ne feresc doar de îmbolnăvire ci ne ajută și psihicul.

“Este o situație fără precedent, fiecare dintre noi încercăm să ne autoeducăm pentru a ne păstra calmul în astfel de situații în sensul pozitiv să nu ne agităm, pentru că fiecare dintre noi o să ieșim din casă, la cumpărături compulsive, să intrăm în contact cu alte persoane venite din străinătate, nu facem decât să creștem riscul de contaminare. Este foarte important ca fiecare dintre noi să stăm izolați și să respectăm recomandările Ministerului Sănătății și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Sunt niște recomandări decente: spălarea mâinilor, menținerea distanței sociale de cel puțin un metru față de persoanele din jur, evitarea atingerii feței, purtarea corectă a măștilor și îndepărtarea corectă a acestora și să încercăm să ieșim cât mai rar. Autoizolarea este indicată”, a spus dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

Având în vedere faptul că este o situație de urgență și că în perioada următoare fiecare dintre noi va petrece mai mult timp în casă, medicii spun că este un moment bun pentru a ne apropia de rude, de a petrece mai mult timp liber iar el poate fi folosit într-un scop util.

“Eu recomand ca fiecare familie să își facă un program. Adică o oră de trezit, o oră la care să se culce, să se apropie cât mai mult de copii și să facă diverse activități care să le comute atenția și mintea de la acest coronavirus, să stea mai puțin pe aceste site-uri care furnizează informații unele chiar greșite. Să se uite cât mai puțin la televizor, doar la anumite posturi care oferă informații corecte, eventual la știri, să evităm să ne uităm permanent la televizor pentru că iarăși sunt anumite televiziuni care oferă informații incorecte dar site-urile de pe internet pot oferi date incorecte. Televiziunea poate să panicheze din cauza multitudinii de informații”, a mai spus dr. Petronela Nechita.

Vulnerabili emoțional

În următoarea perioadă, populația ar putea resimți stări de panică, anxietate, tristețe pe fondul eventualelor decese care ar putea surveni în rândul bolnavilor.

“Panica poate să stea, să escaladeze, să devină în masă și să ducă la o anxietate colectivă, tocmai de aceea fiecare dintre noi trebuie să încercăm să ne liniștim și să nu ne panicăm. Ministerul Sănătății recomandă niște măsuri decente de protecție iar fiecare dintre noi ar trebui să avem un comportament responsabil”, a mai spus medicul.

Coronavirus este extrem de contagios și fiecare dintre noi poate fi expus îmbolnăvirii. Psihiatri recomandă și ei păstrarea calmului, anunțarea autorităților și izolarea la domiciliu până când sunt primite rezultatele analizelor de laborator.

“Trebuie să anunțăm autoritățile, Direcția de Sănătate Publică și să respectăm autoizolarea, iar conexiunea să se facă cu medicii prin telefon pentru a nu contacta alte persoane și să respectăm acele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Acestea sunt principalele acțiuni pe care trebuie să le derulăm dacă suspicionăm că am intrat în contact cu o persoană care are coronavirus confirmat sau care vine din străinătate. Noi trebuie să ne luăm niște măsuri de protecție și să nu contaminăm și alte persoane”, a spus dr. Petronela Nechita.

Dincolo de presiunea psihologică, oamenii vin cu ordinul sutelor la unitățile de primire urgențe, lucru care duce la surmenarea cadrelor medicale. Cele mai multe dintre ele lucrează în gărzi de peste 12 ore zilnic motiv pentru care ieșenii ar trebui să apeleze întâi la Direcția de Sănătate Publică în eventualitatea în care au luat contact cu o persoană care a venit din străinătate, în caz contrar să ia legătura cu medicul de familie.

“Ar trebui să privim cu respect cadrele medicale, tot timpul au sărit în ajutorul pacienților și în situațiile acestea de pandemie. Ei sunt cei care interacționează cu acei pacienți care sunt posibili sau pacienți confirmați cu coronavirus. Și așa există o presiune pe cadrele medicale pentru că acolo unde un cadru medical lucrează există riscul să apară un pacient care să fi venit din străinătate și tocmai de aceea ar trebui să îi privim cu respect”, conchide dr. Petronela Nechita.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments