Profesor de la UAIC, contestat de către studenți

Zeci de studenți de la Facultatea de Litere, specializarea Limba română sunt complet nemulțumiți de Conf. Dr. Daniela Doboș care ar avea o atitudine complet superficială la cursuri, fără a le oferi studenților explicații la materia predată sau un suport de curs de pe care aceștia să învețe pentru examene.

0
10962

Situația de la Facultatea de Litere persistă de ani de zile, pentru că generații întregi nu au putut să finalizeze examenele la conf.univ.dr. Daniela Doboș și mulți au renunțat la facultate din pricina cadrului didactic. Sătui de această situație, aproximativ 40 de tineri au depus sesizări la Comisia de Etică din cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași cu speranța că vor putea termina cu bine facultatea.

”Are generații întregi de restanțieri plus oameni care au renunțat la facultate din cauza ei. Noi am zis că dacă facem sesizare poate se schimbă ceva, dar momentan așteptăm. Suntem mai mulți. Cel mai greu este să convingi oamenii să se mobilizeze, se tem de ea că este în Comisia de licență și s-a auzit că în trecut ar fi refuzat 40 de lucrări de licență. Din 60 și ceva câți eram cu sesizările, am ajuns să fim 40 care am depus plângeri. Încercăm să vedem cine mai vrea să depună. Suntem câțiva cursanți care au terminat de mult facultatea și nu pot să își susțină licența din cauza ei. Majoritatea din ani terminali și cursanți”, a spus o studentă.

Pe lângă faptul că toate cursurile sunt dictate de către conf.univ.dr. Daniela Doboș, studenții spun că aceasta nu respectă nici măcar Legea Educației Naționale.

”Vă aduc la cunoștință următoarele încălcări ale drepturilor studenților garantate atât de Legea educației naționale nr. 1/2011 – publicată în data de 10 februarie 2011 în Monitorul Oficial al României, cât și de Codul drepturilor și obligațiilor studentului (Statutul Studentului) – prin Ordinul nr. 3666 din data de 30 martie 2012 și publicat în Monitorul Oficial nr. 225 din data de 4 aprilie 2012,  încălcări înfăptuite sistematic în cadrul cursului de limba engleză din anul al II-lea de studiu, semestrul al II-lea, de către dna. Conf. Dr. Daniela Doboș. Doamna profesor susține că în Fișa Disciplinei utilizează suport de curs și manual, însă noi nu am primit nici una dintre acestea două de la dumneaei. De asemenea, doamna profesor utilizează în Fișa Disciplinei, termeni precum „sarcini relevante și stimulante”, și „îndrumarea studenților” și „acces la informații”, când de fapt noi am fost privați de toate aceste lucruri de către dumneaei”, susțin studenții în sesizările depuse la universitate.

Profesorul predă după modele vechi

Chiar dacă instituția academică susține că are cele mai bune metode de predare- învățare pentru studenții de la UAIC, aceștia spun că doar unele cadre didactice respectă cadrul legislativ.

”Doamna are niște foi galbene de pe care citește, și la curs pur și simplu stă și dictează. Anul trecut a avut un singur student care a vrut să își susțină licența la ea, probabil pentru că era specializat pe sintaxă și în rest toată lumea fuge de ea. În anul I predă Limbaj de specialitate și în anul II predă Sintaxă. E o persoană dificilă, nu spune nimic, nu explică. Pur și simplu vine și nu face mare lucru și noi trebuie să ne descurcăm cu ce avem sau să facem pregătire”, au mai spus studenții.

Cei mai ghinioniști se chinuie de ani de zile să termine facultatea iar o parte dintre ei au abandonat studiile, descurajați fiind de atitudinea conf.univ.dr. Daniela Doboș.

”Noi am avut noroc anul acesta pentru că am avut exerciții și am dat într-o oră. Apoi, la sintaxă am avut un amfiteatru plin și la Limbaj de specialitate și studenții au dat două restanțe în două ore în care au avut de scris ceva la care se pricep ei cel mai bine. Noi vrem să mergem și la conducerea universității. Am depus mai multe sesizări la Comisia de Etică. Sperăm să putem rezolva ceva. Având în vedere rata mică de promovabilitate a acestui examen și faptul că exită studenți care de ani de zile încearcă și nu reușesc să îl promoveze, este evident faptul că există o problemă în ceea ce privește metoda și practicile utilizate de către doamna profesor”, acuză studenții.

Notarea, cea mai mare problemă

Tinerii spun că s-au trezit cu note mult mai mici iar autoevaluarea nu coincide cu nota obținută, iar cei care au făcut contestații s-au trezit că lucrarea a fost corectată tot de conf.univ.dr. Daniela Doboș.

”Un aspect deosebit de important constă în faptul că recorectarea examenelor s-a realizat tot de către doamna profesor, lucru confirmat de către secretariat. Mai mult, nu doar că nu am fost prezent la recorectarea lucrării, dar nici nu am putut să o revăd. Astfel se încalcă dreptul la contestarea notelor examenelor și dreptul la o reevaluare obiectivă din partea unui alt cadru didactic, în prezența studentului, stipulate în art. 11 lit. u) din Statutul Studentului. Date fiind cele menționate mai sus, doresc ca lucrarea să îmi fie recorectată de către o altă persoană abilitată, să o pot consulta în orele destinate întrevederii cu cadrele didactice la catedră, dar care nu există pentru această materie și nu în ultimul rând să se ia măsurile necesare pentru sancționarea acestor încălcări flagrante ale drepturilor noastre”, se plâng studenții.

Se pare că vocea studenților de la Litere s-a făcut auzită pentru că săptămâna aceasta, Comisia de Etică va decide ce sancțiuni se vor aplica în acest caz.

”Sunt sesizări depuse iar vineri vom avea o ședință unde se va discuta acest subiect. Deocamdată, nu știm ce măsuri vor fi luate”, au declarat reprezentanții universității.

Am încercat să luăm legătura telefonic cu conf.univ.dr. Daniela Doboș, însă nu a răspuns pentru a comenta acuzațiile studenților.

5 6 votes
Article Rating


Articolul precedentFamilia Timofte: Karate din tată în fiu. Și chiar nepot.
Articolul următorAbuz! Executată de două ori pentru aceeași datorie. SA OPREASCĂ CINEVA MAFIA EXECUTORILOR JUDECĂTOREȘTI!
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments