“Rămâneți în casă, doar așa nu ne vom îmbolnăvi. Vorbiți cu părinții și bunicii prin intermediul tehnologiei” – prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași , prof. univ. dr. Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă către toți ieșenii – “Rămâneți în case!”. Este singura soluție de până acum de a evita îmbolnăvirea cu coronavirus. Pentru o perioadă de cel puțin opt săptămâni trebuie să respectăm noile reguli pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19.

0
261

„Trebuie să se respecte regulile, să nu se iasă din casă, în primul rând. Să se iasă din casă atunci când este strict nevoie, iar aici ne referim la urgențe medicale, la aprovizionare alimentară sau la aprovizionare din farmacii. Nu ne mai plimbăm din plăcere, nu ne mai întâlnim cu prietenii de plăcere, nici în spații deschise, nici în spații închise, vom prefera să vorbim la telefon. O atenție deosebită o vom acorda celor în vârstă. Pe părinți, pe bunicii în vom vedea eventual prin intermediul tehnologiei, iar aprovizionarea o vom lăsa în afara locuinței, undeva la ușă. În această perioadă aceste măsuri sunt cele mai importante și cele care se adresează ruperii lanțului epidemiologic. Ce înseamnă a rupe acest lanț, înseamnă a tăia răspândirea agentului infecțios între o sursă și un organism receptor se numește. În momentul în care ne comportăm așa, acest cerc infecțios nu mai are cum să fie transmis de la sursa respectivă de infecție.”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași.

Mare atenție la telefonul mobil!

În cazul în care suntem nevoiți să ieșim din locuințe trebuie să ne luăm toate măsurile de siguranță.

„Și mare atenție, spălatul pe mâini cu apă și săpun este foarte important atunci când intrăm în casă, după ce punem mâna pe telefon. Și iarăși atenție și la telefoane care trebuiesc dezinfectate foarte des, dar și a ochelarilor. Acest lucru este foarte important. Pe cât posibil trebuie să mai stropim cu un dezinfectant în fața ușii. Trebuie să avem grijă la hainele cu care venim din oraș  să nu le ducem și în dormitor, le punem undeva unde să le și spălăm. Trebuie să luați măsuri de igienă deosebit de importante. Fiecare cum va ști să își facă o strategie în a se apăra de acest virus, va fi cel care va câștiga sau nu bătălia cu această infecție.”, a spus prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași.

„Trebuie să ne apărăm de răspândirea virusului

Până acum tratamentele au dat rezultate pentru cazurile ușoare ale pacienților care au fot infectați cu COVID-19.

„Sigur că există în momentul de față tratamente, aș spune chiar diverse tratamente, dar populația trebuei să înțeleagă că nici unul dintre aceste tratamente nu este sigur. Sunt tratamente care au rezultat în urma experienței colegilor din altă țară, iar astfel de tratamente dăm și noi. Până în momentul de față cea mai mare parte a cazurilor care le-am manageriat la Iași, au fost forme ușoare și forme medii de boală. De accea trebuie să spun că ne găsim într-un moment în care comportamentul nostru este esențial pentru a ne apăra de răspândirea virusului.”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași.

„Și noi medicii suntem oameni

În pericol sunt și cadrele medicale, fiind cele mai expuse cazurilor de coronavirus. În aceste momente conducerile spitalelor iau toate măsurile necesare și pentru siguranța medicilor.

 

„Avem și o atenție deosebită cu cadrele medicale, suntem la spital 24 din 24. Am adus echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Și noi suntem oameni și trebuie să fim sănătoși pentru populație, să putem să îi ingrijim pe bolnavi.La Suceva a fost un număr mai mare de cazuri, am fost și cazuri cu cadre medicale. Probabil că sursele care au venit nu au spus de la bun început că pot fi bolnave, au fost probabil câteva dezinformări în ceea ce privește informația de la pacient către medic. Categoric următoarele opt și chiar zece săptămâni trebuie să avem un astfel de comportament rigid, de accea luăm noi toate aceste măsuri.”, a mai spus prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași.

 

Mesaj prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași

„Mesajul meu este acesta – Fără a ne speria, trebuie să respectăm cu strictețe măsurile care sunt și apar frecvent la televizor și în presă de la ministere. Nu trebuie să ne oblige cineva să rămâne în casă, noi trebuie să înțelegem. Cu atât mai mult, cu cât în momentul de față ieșirile în oraș trebuie justificate. Trebuie să înțelegem aceste măsuri, să nu le privim ca pe o restricție personală pentru că numai în acest fel ne vom putea proteja.”

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments