Scriitorul și disidentul Paul Goma a murit noaptea trecută, în Franța, din cauza infectării cu coronavirus.
Aceasta a anunțat că scriitorul era internat din 18 martie într-un spital din Paris.
În urmă unui mesaj primit din Franța, cu regret și mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitie Salpetriere, în urmă constatării infectării cu virusul ucigaș.
Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.
Fiul sau, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.
Potrivit indicațiilor fiului său și în contextul măsurilor de securitate luate din cauza pandemiei, trupul său va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă la cimitirul Pére Lachaise din capitala Franței.
Paul Goma s-a născut în 1935 în Basarabia și a debutat la revista Luceafărul în 1966. Unul dintre cei mai mari duşmani ai regimului comunist din România anilor ’70-’80, el a fost arestat și torturat de Securitate, dar eliberat la intervențiile din Occident. A plecat în Franța, de unde a continuat să critice regimul comunist din România.
La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilului, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați din România. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a lui Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unei tentative de asasinat – unui atac cu colet-capcană – pusă la cale de regimul de la București.
Paul Goma a fost exclus în 1977 din Uniunea Scriitorilor din România.