Azi e ziua farselor. Ce se întâmplă pe 1 Aprilie? Tu știi cum a apărut ziua păcălelilor?

0
106

1 Aprilie este, în multe țări de pe întreg mapamondul, Ziua păcălelilor, iar astfel mulți oameni își fac farse. Iată cum a apărut ziua păcălelilor.

Peste tot în lume, Ziua Păcălelilor este o modalitate bună prin care ne putem lua doza de pozitivitate, mai ales având în vedere contextul în care ne aflăm. Astfel, pe data de 1 Aprilie, oamenii își fac farse, se păcălesc și se amuză pe aceste teme. Deși se spune că această sărătoare, Ziua Păcălelilor, are legătură cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, din 1582, există mai multe variante ale apariției acestei sărbători, pe 1 Aprilie.

 

Cum a apărut Ziua Păcălelilor

Anumiți istorici consideră că aceste obiceiuri, de a face farse, de a păcăli și de a te amuza pe această temă, au origini străvechi, fiind o îmbinare de obiceiuri specifice fiecărei țări/regiuni și modalități prin care să începi „cu dreptul” Anul Nou și primăvara. Mai mult decât atât, există și legături între Ziua Păcălelilor și trecerea de la un calendar la celălalt. Până să trecem de la calendarul iulian la cel gregorian, Anul Nou era sărbătorit pe 1 Aprilie, iar oamenii care nu s-au putut obișnui și au continuat să sărbătorească trecerea în noul an pe această dată, au fost numiți „nebuni de aprilie”.

1 aprilie, ziua păcălelilor, ce se intampla pe 1 aprilie, farse, 1 aprilie țări

Datorită acestui lucru și a imposibilității adaptării la noi obiceiuri, cu trecerea timpului, oamenii au început ă-și trimită mesaje și felicitări din ce în ce mai amuzante pe 1 Aprilie, pentru a se ironiza și pentru a-și juca feste, având în vedere că nu se pot acomoda noilor obiceiuri.

În lume, Ziua Păcălelilor există și în alte perioade. Spre exemplu, în Anglia, Ziua Păcălelilor durează două zile, iar cel care este păcălit, trebuie să poarte o coadă peste pantaloni sau fustă. În America Latină (Columbia, Peru și Mexic), Ziua Păcălelilor este sărbătorită de 28 decembrie și se numește „Ziua celor naivi”.

În Scoția, obiceiul prevede ca celui păcălit să i se spună „Cuc de aprilie”, pentru că se spune că aceasta este pasărea care marchează venirea primăverii, iar cei care vor fi păcăliți, în Spania, vor fi numiți „nătărăi”, o perioadă îndelungată de timp.

Superstiții de 1 Aprilie. Ce NU trebuie să faci pe această dată?

Ziua Păcălelilor este sărbătorită pe 1 Aprilie în majoritatea statelor lumii, după ce a pornit, acum sute de ani, Din Europa. Se spune că toți copiii născuți de Ziua Păcălelilor vor avea noroc toată viața, pe toate planurile, însă nu este recomandat deloc să te căsătorești pe această dată! Obiceiurile populare relevă că , dacă îți vei lega destinul cu cineva, fix de Ziua Păcălelilor, căsnicia va fi urmărită de ghinion și se va destrăma, sau bărbatul va fi supus soției sale, până la finalul vieții.

Totodată, dacă ești păcălit pe 1 Aprilie, nu trebuie să te superi! Se crede că cei care nu se amuză la farsele care li s-au făcut, vor fi urmăriți de ghinion tot anul. Mai mult decât atât, „Tot la noi se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul”,  mărturisesc etnografii. Dacă vrei să păcălești pe cineva, nu uita că trebuie să faci acest lucru până la orele prânzului, pentru că altfel vei fi urmărit de ghinion!

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments