Economia României: o situație fluidă

Dinamism nu este un termen potrivit pentru criza economică pe care o traversează România, pe fondul pandemiei, ci fluiditate. Lucrurile se schimbă cu o viteză foarte mare, ce ieri era într-un fel azi stă în alt fel, iar mâine are toate șansele să arate foarte diferit – dacă mai arată. Mirabela Miron – co-fondator AVISSO

0
91

Aici trebuie ca statul să fie mai consecvent și să gândească, asemenea croitorului, de șapte ori înainte de a lua o decizie. Sunt multe decizii bine-venite, dar sunt și multe aproximări, care nu sunt de natură să îi liniștească nici pe antreprenori, nici pe salariați. Pe scurt, este necesar ca guvernanții să nu lase impresia de amatorism, revenind iar și iar asupra unor decizii, și să asigure o comunicare mai bună din partea statului către societate, ca și o consultare a mediului de business și a sindicatelor ar putea oferi lumină și căi de urmat, atât pentru aceste momente dificile (și pentru cele care vor veni), cât și pentru o proiecție pe termen mediu, care să urmărească absorbirea șocurilor economice și sociale și refacerea cât mai rapidă și mai sănătoasă a economiei naționale.

Printre măsurile schimbate și re-schimbate se află IMM Invest, care este un plan de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza pandemiei. Prin el, statul garantează o serie de credite contractate de IMM-uri și subvenționează integral dobânzile acestora. Inițial, acoperirea dobânzilor era de 90%, pentru ca acum să fie de 100%. Prin acest program, se pot lua mai lesne credite pentru investiții și/ sau capital de lucru, garantate de stat. Problema este că volatilitatea legislativă este foarte mare, programul cunoscând multe modificări într-o perioadă scurtă. Este foarte bine că statul a înțeles nevoia disperată de lichidități de pe piață, iar unele schimbări erau absolut necesare, cum ar fi extinderea părții de credit finanțată de la buget. Perioada de subvenționare integrală a dobânzilor a fost extinsă până la 31 martie 2021, prin OUG 29/2020, pentru ca apoi OUG 42/2020 să o reducă până la 31 decembrie 2020. Programul va continua și în 2021, dar numai sub condiția ca creșterea economică estimată să fie sub cea înregistrată în anul 2020.

Mai mult, beneficiarii programului nu mai trebuie să acopere comisionul de risc, iar finanțarea pentru creditele de investiții a fost redusă ca timp, la 72 de luni. Spectrul acoperit de stat s-a lărgit mult, iar acum aceste subvenții se adresează acum și firmelor de intermedieri financiare, celor de asigurări, de tranzacții imobiliare, de închiriere și leasing, care până acum nu puteau aplica la programul IMM Invest.

Evident, sunt o serie de condiții pentru ca solicitările să fie eligibile. Una dintre ele este angajarea IMM-ului că nu va concedia nici un angajat până la 31 decembrie 2020.

Pe de altă parte, subvenționarea este condiționată de valori maximale. Aici se face diferențierea între creditele de investiții, care pot însuma până la 10 milioane de lei, și finanțarea capitalului de lucru, ce se poate duce până în 5 milioane de lei.

OUG 42/2020 vine și cu alte precizări: finanțarea nu poate fi mai mare de dublul cheltuielilor salariale din 2019, mai mare de 25% din cifra de afaceri (cifra netă) pe 2019 sau, dacă vorbim de persoane fizice ce depun aplicații pentru IMM Invest, venitul brut anual. În fine, această finanțare nu poate depăși nevoile sale de lichidități (capital de lucru și investiții), nevoi justificate cu acte și previziuni pentru următoarele 18 luni.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments