Fierul de călcat, adversarul coronavirus

0
172

Dacă ai căutat vreodată un motiv bun să te apuci de călcat, acum cu siguranță l-ai găsit. S-a dovedit că coronavirusul rămâne pe haine și, dacă nu ești sigur că mașina de spălat a reușit să îl stârpească, atunci sigur un fier de calcat o va face.

Sub amenințarea pandemiei de coronavirus care se răspândește în toată lumea, toți luăm măsuri suplimentare pentru a ne proteja. Acestea includ igienizarea completă a suprafețelor, spălarea mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde și evitarea locurilor aglomerate.

Dar există un alt element pe care probabil că nu trebuie să-l neglijezi când vine vorba de curățare: hainele tale.

Experții susțin că coronavirusul poate trăi pe îmbrăcăminte timp de cel puțin câteva ore sau chiar până la câteva zile. În timp ce coronavirusul durează cel mai mult timp pe suprafețe dure, neporoase, cum ar fi oțelul inoxidabil, virusul poate persista cu siguranță pe suprafețe moi, cum ar fi îmbrăcăminte și pături.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cât poate dura coronavirusul pe haine, dar centrele pentru Controlul și Protecția Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății au oferit ambele o serie de sfaturi pentru a păstra locuința și îmbrăcămintea fără germeni.

Mai precis, pentru a evita răspândirea coronavirusului, specialiștii recomandă schimbarea hainelor „în aer liber” imediat ce intri în casă și sfătuiesc să le bagi imediat la mașina de spălat. Dacă manipulezi rufe murdare de la cineva care a fost deja infectat cu coronavirus, poartă mănuși de unică folosință, dezinfectează orice suprafețe cu care îmbrăcămintea a venit în contact și spală-te bine mâinile timp de 20 de secunde după atingerea hainelor.

Specialiștii spun, de asemenea, că „dacă este posibil, spală obiectele folosind cea mai caldă setare de apă corespunzătoare și usucă complet obiectele”. Rufele murdare de la o persoană bolnavă pot fi spălate cu obiecte ale altor persoane.

Ajută, de asemenea, dacă lași hainele deoparte, la aer liber sau undeva unde pot fi aerisite. După o vreme, coronavirusul se dezactivează și ele vor fi sigure de purtat din nou. Asigură-te că lași hainele purtate deoparte cel puțin 72 de ore.

Soluția sigură: calcă hainele!

Cu toate acestea, chiar dacă spălăm hainele, mulți dintre noi o facem în mod regulat la o temperatură de 30 de grade. Specialiștii avertizează că este posibil ca această temperatură să nu fie suficient de fierbinte pentru a ucide bacteriile care s-ar putea ține pe țesături.

Așadar, asigură-te că bagi hainele la spălat la o temperatură mai mare decât de obicei, respectiv peste 60 de grade.

Totuși, există câteva măsuri suplimentare pe care le poți lua pentru a maximiza șansele de a opri coronavirusul atunci când îți speli hainele.

Specialiștii spun că o căldură extremă poate neutraliza coronavirusul, așa că, dacă speli rufe, fă pași suplimentari și aruncă hainele spălate și în uscător, timp de cel puțin 20 de minute pentru o acțiune suplimentară a căldurii.

În egală măsură, dacă ești în căutarea unei motivații pentru a folosi un fier de călcat, cu care de obicei nu te înțelegi, aceasta este motivația potrivită!

Temperatura unui fier de călcat poate atinge peste 100 de grade Celsius. Așadar, dacă vei călca hainele după spălare, sunt slabe șanse ca virusul să mai poată supraviețui și acțiunii unui fier de călcat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments