Managerul Institutului Socola, Bogdan Șaramet vine în ajutorul medicilor din prima linie

La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au fost luate toate măsurile necesare pentru a preveni infectarea cu virusul COVID-19. Mai mult decât atât, managerul Bogdan Șaramet a decis să vină și în ajutorul colegilor medici din prima linie care tratează în acest moment bolnavi care au coronavirus.

0
2271

„Avem o echipă medicală foarte performantă. Medicii sunt în permanență în contact cu pacienții pe care îi au sub observație, iar în această perioadă discută cu pacienții prin orice canal posibil, în special cel online pentru a evita depresiile din cauza izolării care ni s-a impus. Atât medicii, cât și psihologii spitalului își țin și își monitorizează pacienții pe care îi au sub observație. Mai mult decât atât ne-am simțit datori în această perioadă să îi ajutăm și pe colegii noștri din prima linie. În acest sens echipa medicală a creeat pe site-ul Institutului de Psihiatrie Socola un link în care orice cadru medical poate să intre, să se înscrie, să completeze un formular, iar unul dintre psihologii sau psihiatrii de serviciu îi contactează și intră în comunicare. Și asta pentru că acești medici din prima linie care se luptă cu acest virus au nevoie de suportul nostru psihologic. Stăm la dispoziția și celor care duc cu greu această izolare, fie sunt în carantină, fie abia s-au întors din străinătate, ne pot contacta telefonic în centrala spitalului.”, a declarat Bogdan Șaramet, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

Testare rapidă și două filtre la Institutul de Psihiatrie Socola

În acest moment la Institutul de Psihiatrie Socola activitatea se desfășoară sub o atentă strictețe. Toate cadrele medicale, dar și pacienții sunt în siguranță. Managerul Bogdan Șaramet a decis ca orice persoană care ajunge ca și pacient la spital să fie testat și pus sub supraveghere cel puțin 24 de ore.

„O spun cu mândrie, cred că suntem singurul spital care avem două filtre, unul la poartă unde oricine intră în unitatea medicală are obligația să treacă printr-un prim filtru unde se completează și o cerere în care se menționează mai multe date personale, după care medicii îi iau temperatura. În cazul în cadre cadrele medicale consideră că persoana are nevoie și de un consult cu stetoscopul, acesta se face pe loc. Consider că o astfel de procedură este oportună. Noi primim doar urgențele. Activitatea spitalului este aceeași, cu precizarea că am luat măsuri de siguranță. Noi trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru că în cazul în care o să ne confruntăm cu acest virus COVID-19 să reușim să izolăm imediat și să ne protejăm atât cadrele medicale, angajații, dar și pe pacienți. Am luat în calcul toate scenariile. Noi suntem pregătiți să facem față oricărui scenariu, drept dovadă am pus aceste porți de dezinfectare la intrări. Practic noi am făcut o structură militară, în sensul că ne-am organizat pe pavilioanele cele mai aproape de poartă să fie cele care primesc pacienți. Există un circuit bine pus la punct, prin care putem să izolăm și să punem în siguranță pacienții, să încercăm să îi ținem sănătoși. Am adus aceste teste rapide pentru că în aceste zone lucrurile sunt foarte sensibile. La primul semn mergem imediat pe testare rapidă. În cel de-al doilea filtru, orice caz de urgență este preluat de echipele noastre care sunt echipate corespunzător și verifică în amănunt pacientul care este trimis în izolare automat până persoana respectivă nu prezintă un pericol și intră într-o stare psihică în care să comunicăm cu el. Avem cazuri care au nevoie și de două zile să putem discuta cu pacientul.”, a mai precizat Bogdan Șaramet, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

La Institutul de Psihiatrie Socola, managerul Bogdan Șaramet susține că toate pavilioanele sunt asigurate cu toate materialele necesare de protecție și că s-au luat toate măsurile posibile pentru a se trece cu bine peste această perioadă.

Avantaje și dezavantaje

Institutul de Psihiatrie Socola are 1100 de angajați și 800 de paturi, însă în prezent doar 500 de pacienți.

„Institutul de Psihiatrie Socola este un institut în sistem pavilionar și atunci avem avantaje și dezavantaje. Avantajele sunt că în condițiile unei infectări avem capacitatea să izolăm anumite pavilioane din cadrul spitalului și astfel reușim să avem izolăm totul într-un singur loc. Însă avem și dezavantaje, după cum bine știți Institutul de Psihiatrie este foarte vechi, iar pavilioane sunt destul de depășite din punct de vedere al circuitelor, al grupurilor sanitare și atunci putem să fim în dificultate în cazul în care am avea un pacient care să aibă acest virus COVID-19 în cadrul spitalului. În această perioadă am luat decizia ca accesul bolnavilor în curtea spitalului spitalului și în zonele care erau destinate fumatului să fie strict interzise. În momentul de față pacienții stau numai în interiorul pavilioanelor, ei rămân închiși. Am luat această măsură de izolare pentru că transmiterea acestui virus COVID-19 este la nivel comunitar. Nu vă scund faptul că Institutul de Psihiatrie, prin specificul lui prezintă un grad de risc foarte mare. Și asta pentru că avem clinica de îngrijiri paliative, unde dacă acest virus pătrunde poate fi un dezastru. Am luat măsuri și pentru acest lucru. Am discutat, am făcut instruiri, am făcut proceduri astfel încât să fie asigurați pe cât se poate acești pacienți la care au acces doar angajații spitalului.”, a mai declarat Bogdan Șaramet, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments