Mai exact, explică medicul Virgil Musta, epidemia de coronavirus nu va avea o rezolvare rapidă, o rezolvare care să ne lase să ne bucurăm de o vară frumoasă, ci lucrurile vor mai dura luni bune.
”Există o serie de centre de cercetare care studiază o serie de metode de prevenție, nu numai prin vaccin, ci și prin imunoglobuline specifice, imunoterapii… Partea rea este că regulile internaționale prevăd niște etape care nu pot să fie sărite până să intre în fabricație un asemenea produs. Trebuie să avem siguranța că acel produs nu creează efecte adverse. Toți studiază, toți au soluții, mai bune, mai rele, urmează să vedem când se finalizează studiile. Nu cred că până în toamnă noi vom putea avea și un produs final pe care să îl găsim pe piață”, spune Virgil Musta, realist, în ciuda unui optimism exagerat vizibil pe anumite căi de comunicare.
Mai mult decât atât, este el convins, pentru ca situația din România să nu fie ca cea din alte țări, avem de dus o bătălie mult, mult mai grea, chiar o bătălie cu stilul nostru de viață. ”Bătălia care este cea mai importantă, pe care o consider eu cea mai importantă, este să ne protejăm bătrânii. Pentru că, dacă epidemiologii spun că 60% din populație trebuie să facă boala ca să înceapă să scadă numărul de cazuri, noi nu avem voie ca în acești 60% să intre prea mulți bătrâni și persoane la risc. Ei sunt persoane care sunt candidate la forme severe, la terapie intensivă și din rândul lor se vor selecta cei care decedează. Dacă reușim să protejăm aceste persoane avem o șansă să învingem epidemia. Iar aici cred că ar trebui realizate anumite proiecte. Noi suntem foarte asemănători ca și cultură cu italienii. Părinții stau cu copiii, cu bunicii, toți stau în aceeași casă. Atunci e greu să ne protejăm, trebuie ca în interiorul casei să ne protejăm. Fiecare trebuie să aibă spațiul lui și să nu intrăm prea mult în contact unii cu ceilalți. Cei care ies riscă să culeagă de undeva boala și să îi contamineze pe ceilalți. Sau, dacă avem posibilitatea, să creem spații în care să îi izolăm pe cei care fac parte din grupurile de risc. Mi s-a spus în ultimul timp despre modelul suedez. Ei lasă să se plimbe și nu au nicio restricție. Da, dar în Suedia majoritatea bătrânilor nu stau cu copiii, ei stau în adăposturi, în centre de bătrâni și acolo sunt protejați pentru că au reguli stricte ca să nu fie contaminați, sau stau în case și sunt asociații nonguvernamentale care le duc de mâncare, le duc de toate, doar să supraviețuiască pe perioada epidemiei. Nu există această comuniune între părinte, bunici, care riscă să se contamineze unul pe celălalt”, spune medicul Virgil Musta, în exclusivitate pentru cititorii noștri.