Noi prevederi legislative și clarificări pe timp de criză

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
328

Prin OUG și ordonanțele militare din ultima săptămână, guvernul a adus o serie de modificări măsurilor luate deja, pe care vi le prezentăm mai jos.

În primul rând, ce trebuie să facă firma dacă un angajat are coronavirus? Este obligat să informeze în primul rând Direcția de Sănătate Publică. Nu are dreptul de a îi informa imediat pe ceilalți angajați, pentru a păstra confidențialitatea datelor bolnavului, ci trebuie să acționeze conform indicațiilor DSP. În egală măsură, este interzisă informarea altor persoane, din exterior, asupra datelor persoanei infectate.

În ceea ce privește concediul de carantină, angajații care lucrează pentru mai mulți angajatori beneficiază de indemnizație de asigurări de sănătate fără să mai fie nevoie să fi împlinit perioada minimă de cotizare. Mai mult, angajații trebuie să primească indemnizația de la toți angajatorii pentru care lucrează.

Legat de șomajul tehnic, OUG 32/2020 stipulează că statul îl va acoperi pentru toți salariații unei firme ce își suspendă activitatea, nu doar pentru 75% dintre ei, cum era prevăzut anterior. Prin urmare, un angajator, indiferent dacă este afectat direct sau indirect și își reduce sau își întrerupe total sau parțial activitatea, poate apela la stat pentru acești bani, indiferent dacă vorbim despre angajați cu normă întreagă sau cu normă parțială. Perioada de șomaj tehnic reprezintă stagiu de cotizare pentru concediile medicale pentru salariați. Calculul indemnizațiilor pentru aceste concedii se face pornind de la salariul minim brut pe țară – acum în valoare de 2.230 de lei.

Afacerile mici, PFA, întreprinderi individuale și familiale (IF), care își suspendă activitatea din cauza crizei, vor primi o indemnizație fixă de la stat, în urma unei cereri online, alături de o copie a cărții de identitate și o declarație pe propria răspundere. În aceeași situație se află persoanele care au venituri exclusiv din drepturi de autor. În toate aceste situații, indemnizația este în valoare de 4.072 de lei, din care trebuie achitate impozitul pe venit și contribuțiile la sănătate și pensii.

S-a simplificat procedura de cerere de acoperire a șomajului tehnic de către stat, în primul rând prin dispariția din procedură a depunerii unui certificat care să ateste starea de urgență în care se află firma. Acum, practic, o companie trebuie să depună o cerere pentru aceasta, o declarație pe proprie răspundere și lista cu angajații care intră în șomaj tehnic. Actele se depun la începutul lunii pentru plata indemnizației pe luna precedentă. Și sumele vin mai repede, în maximum 15 zile, în loc de 30, iar în trei zile după aceasta angajatorul are obligația de a le distribui salariaților. Până la 25 ale lunii, angajatorul virează către stat contribuțiile pentru pensii (25%), sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%) din sumele brute primite.

În ceea ce privește zilele libere pentru părinți, în valoare de 75% din venit, ele sunt plătite de companie, iar ulterior sunt decontate de stat, pentru aceasta depunându-se o cerere în maximum 60 de zile.

Concediile medicale în perioada stării de urgență cunosc și ele reguli noi. Pentru a reduce contactul uman, medicii de familie pot primi electronic documentele de la pacienții care au stat în izolare/ carantină, ca și adeverința angajatorului. La rândul lor, medicii pot trimite online la CAS certificatele de concediu medical. Salariații au obligația ca în termen de 60 de zile să transmită angajatorului certificatele originale. În unele situații, acestea pot fi eliberate și ulterior, cu până la 30 de zile.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments