Sinecurile unui fost trântor la ANAF Iaşi! Prefectul de Botoşani mai primeşte un salariu de 12 mii de lei pe lună

0
1671

În plină pandemie, un angajat al statului, fost şef al Biroului Servicii Interne din cadrul ANAF Iaşi, uns politic, în cursul lunii trecute, pe postul de prefect al judeţului Botoşani, a mai obţinut o pleaşcă din partea grupării liberale în solda căreia se află de vreo 15 ani încoace. Acest individ, pe numele său Dan Nechifor, pe lângă funcţia de prefect al judeţului Botoşani a obţinut ziele trecute, transferul definitiv, pe un post de conducere în AJFP Botoşani, respectiv ca Director Adjunct – Şef Inspecţie Fiscală.

Practic, pe lângă remuneraţia de şef al Prefecturii Botoşani, Nechifor mai primeşte 12.707 lei pe lună prin ocuparea imorală a unui alt post de bugetar. De precizat că atât funcţia “apolitică” de prefect, cât şi cea de la AJFP Botoşani, sunt cadouri politice.

Prefectul de Botoşani, în stare de incompatibilitate?

La începutul acestei luni, Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, emite Ordinul nr. 273, prin care hotărăşte că “începând cu data de 6 aprilie 2020, director executiv în cadrul DGRFP Iaşi, se mută definitiv, pe funcţia publică de conducere vacantă de şef administraţie adjunct – inspecţie fiscală la AJFP Botoşani din cadrul DGRFP Iaşi, beneficiind de un salariu brut de 12.707 lei lunar”. Ordinul emis de ANAF, sub semnătura preşedintei Mirela Călugăreanu, poartă data de 1 aprilie 2020.

Chiar dacă acest ordin începe să îşi producă efectele începând cu data de 6 aprilie, postul lui Nechifor nu se regăseşte în declaraţia acestuia de interese, completată pe data de 10 aprilie 2020, caz de competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate.

Mai mult, acest ordin vine la 3 săptămâni după numirea lui Nechifor ca prefect al judeţului Botoşani.

Contabilul propulsat politic ca finanţist şef

Dan Nechifor are 45 de ani, este absolventul unei universităţi de partid care a scos proşti pe bandă rulantă, respectiv Spiru Haret. Cariera profesionala şi-a început-o acum vreo 20 ani, ca expert contabil, inspector la DGFP Botoşani, iar apoi şef serviciu. Din martie 2014 şi până în februarie 2016 este detaşat ca director executiv Servicii Interne în cadrul DRFP Iaşi, după care, timp de un an ocupă funcţia de prefect al judeţului Botoşani, apoi revine pe postul de la Iaşi până în decembrie 2019. Din decembrie 2019 şi până în martie 2020 este subprefect la Botoşani, iar din martie 2020 şi până în prezent este prefect al aceluiaşi judeţ.

Şi-a bătut joc de patrimoniul ANAF

Ca şef în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Botoşani, Dan Nechifor s-a pus bine cu liberalii, mai ales în perioada când Florin Ţurcanu era preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi preşedinte al PNL. Devenind un apropiat al lui Ţurcanu şi aservindu-se intereselor acestuia, Nechifor a primit o primă recompensă prin angajarea soţiei la Protecţia Copilului şi, implicit, păstrarea posturile în cadrul finanţelor din Botoşani.

Potrivit presei din Botoşani, prin Florin Ţurcanu, finanţistul care prin statutul de funcţionar public nu avea voie să facă politică, i-a cunoscut pe Costel Şoptică şi Verginel Gireadă. Cei doi şi-au dat repede seama că Nechifor le poate fi de mare folos de pe funcţia sa din Finanţe şi n-au ratat ocazia de a-l folosi ori de câte ori au avut nevoie.

Dan Nechifor s-a arătat şi el fidel partidului care l-a adoptat şi a apărut la conferinţele de presă cu sigla PNL în spate fără a avea vreo emoţie că este totuşi funcţionar public. Aşa a şi ajuns prefect de fapt şi s-a menţinut în postura de yesman şi pion de sacrificiu pentru grupurile liberale de interes de la Botoşani, Iaşi şi centru.

Cât priveşte activitatea sa din cadrul DGRFP Iaşi, cât a condus Serviciile Interne cărora le este subsumat patrimoniul statului aflat în administrarea ANAF, Nechifor a reuşit să aducă bunurile instituţiei în colaps. Deşi DGRFP Iaşi este deţinătoarea mai multor clădiri, dintre care unele aflate pe lista monumentelor istorice, Nechifor nu a mişcat un deget pentru a le conserva sau igieniza, unele fiind lăsate în stare de abandon ani se zile.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments