Povestea stânei „Bostănete” a început în urmă cu un an și jumătate când familia din Iași a dorit să preia câteva hectare de teren în arendă. Atunci s-au îndurat și de 50 de oi ale proprietarului de teren care nu mai avea cu ce să le întrețină.
„Pur și simplu ne-am trezit în fața faptului împlinit dintr-o joacă. Noi am preluat câteva hectare de pământ în arendă, iar persoana respectivă avea și 50 de oi și nu mai avea posibilitatea să le întrețină și să mai aibă grijă de ele, nici măcar nu mai avea angajat și nici nu găsea. Efectiv, ne-a rugat să luăm noi animalele. Și atunci am acceptat, neștiind că de fapt o să ne atașăm de aceste animale și să începem să ne dezvoltăm în acest domeniu. Ne-am trezit cu 50 de oi și zece capre. Noi facem deja comerț cu cereale. Nu aveam nicio legătură cu animalele, nu ne-am ocupat de așa ceva, iar totul a început acum un an și un pic. Fără să vrem am început această afacere, să spunem așa și ușor, ușor ne-am dezvoltat. Și asta pentru că a început să ne placă foarte tare.”, a declarat Alexandra Ariton, administrator fermă.
De la 50 de oi la 300 de oi într-un an de zile
Familia Ariton s-a pus pe treabă și de la un staul pe care erau nevoiți să îl construiască au ajuns să crească astăzi peste 300 de oi, totul a venit de la sine.
„Astfel ne-am și pus pe treabă, am arendat niște teren de la primăria Bârnova și am dus animalele acolo. Chiar dacă nu aveam la început condiții prea bune pentru creșterea animalelor, am început ușor să investim într-un staul pentru ele pentru început. Am început să le iubim și astăzi am ajuns la aproape 300 de oi cu tot cu miei. Dintr-o joacă am început cu oile, dintr-o joacă am pus și numele Bostănete, ca până la urmă să ne placă, să investim și să ne dezvoltăm.”, a mai spus Alexandra Ariton, administrator fermă.
Au dat lovitura cu cașul de „Bostănete”
Surpriza și mai mare atunci când gustul cașului de „Bostănete” i-a cucerit pe mulți ieșeni, iar acum e la mare căutare.
„Anul trecut am avut un succes cu cașul nostru chiar dacă a fost foarte puțin. Iar anul acesta avem cereri foarte mari, însă să vedem cum o să facem față și asta pentru că situația din acest moment nu ne dă prea mari speranțe.”, a declarat Alexandra Ariton, administrator fermă.
Stâna cu cei mai tineri angajați
Singura problemă a familiei Ariton a fost cea de a găsi angajați pentru fermă. Pentru a-i motiva, Alexandra Ariton a construit o căsuță tradițională pentru a le oferi angajaților toate condițiile necesare unui trai normal și unde să te poți simți ca și acasă.
„Munca este colosală, nimeni nu înțelege acest lucru până nu este implicat direct. Cea mai mare problemă este cea a angajaților. Cu greu am găsit oameni cu care să lucrăm în acest domeniu. Și ca să atragem angajați serioși în acest domeniu le-am creeat condiții de trai decente astfel încât să îi putem păstra și să își dorească să rămână angajați la noi la stână. Am construit o căsuță așa cum am face-o pentru noi și acum beneficiază de toate condițiile de la apă caldă, mașină de spălat la bucătărie complet utilată. Acum avem doi băieți tineri, noi lucrăm doar cu tineri, unde media de vârstă este 30 de ani. Ne-am implicat cu toții, tuturor le place ceea ce facem.”, a menționat Alexandra Ariton, administrator fermă.
Miei crescuți sănătoși la stâna „Bostănete”
Pe lângă cașul „Bostănete”, familia Ariton se pregătește acum de Paște să bucure masele oamenilor și cu carne de miel proaspătă. Iar dacă nu puteți ajuge la fermă puteți comunica prin intermediul online unde vă puteți alege singuri mielul pentru Paște, iar angajații stânei după ce îl vor sacrifica vi-l aduc direct la domiciliu în aceeași zi.
„Deocamdată nu avem profit, ținând cont că anul trecut doar am investit, suntem la început și în continuare investim. Până acum avem suficiente comenzi. Oamenii pot veni direct la fermă unde pot vedea cum se sacrifică mielul. În momentul ăsta noi sacrificăm și distribuim acasă tocmai din cauza condițiilor.”, a declarat Alexandra Ariton, administrator fermă.
Stâna „Bostănete”
Iar investițiile familiei Ariton nu se opresc aici. Pe viitor Stâna „Bostănete” va fi o adevărată fermă tradițională unde ieșeni sunt invitați să petreacă în natură și să mănânce sănătos.
„Vrem să facem altceva, față de ce s-a făcut până acum în acest domeniu. Vrem să fim unici, autentici pentru că tot ce facem, facem cu sufletul. De fapt dorim ca ferma noastră să fie un loc de recreere unde să primim grupuri de tineri, oameni care vor să se simtă cu adevărat în natură, unde să mănânce sănătos și să se bucure de viață. Pe viitor ferma va avea și un hambar pentru mini petreceri și aici mă refer la activități cu cei mici, o să invităm școlile să vină, vom face un șemineu, locuri de odihnă în fân.”, a povestit Alexandra Ariton, administrator fermă.