Starea de urgență și noi prevederi legale

Starea de urgență a fost prelungită de președintele țării până pe 14 mai 2020 – măsură previzibilă, având în vedere cum evoluează criza pandemică în România. Dar aceasta aduce cu sine o presiune și mai mare asupra sectorului economic, aflat acum în cădere liberă. La nivel mondial, FMI avertizează că economia se va restrânge foarte puternic, depășind cu mult efectele crizei din 2009 (cu o reducere de 01%), estimările sale fiind de 7,5% pentru zona euro. Pentru România, contracția estimată de FMI este de 5%. Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
200

Dar aceasta este previziunea pentru finele anului, după ce economia va începe să își revină. În acest moment, ministrul Economiei vorbește de o contracție de peste 30%, sectoarele cel mai puternic lovite de criză fiind turismul, HoReCa, transporturile și industria auto. Este evidentă necesitatea ca autoritățile să se implice și mai departe, dar mai puternic, în susținerea agenților economici, pentru a împiedica pe cât posibil agravarea situației într-un ritm foarte alert, ca după depășirea acestei perioade pierderile înregistrate la nivelul economiei românești să fie cât mai mici. Cu atât mai mult cu cât în acest moment, cum declară ministrul Finanțelor, România are o rezervă financiară pentru a rezista încă 3-4 luni, ceea ce nu este o perioadă foarte mare.

În contextul prelungirii stării de urgență, trebuie ca firmele cu salariați cu contractul individual de muncă suspendat să prelungească decizia inițială cu alte 30 de zile sau să emită o nouă decizie în acest sens, cu raportare în Revisal. Plata salariului aferent lui martie poate fi amânată de angajator pentru ziua în care se achită șomajul tehnic din partea statului (care pot veni cu până la 15 zile după cerere).

Mai mult, tot în ajutorul firmelor, guvernul nu a mai impus condiții pentru obținerea acestor indemnizații, ceea ce înseamnă că și firmele în insolvență pot cere ajutor pentru șomaj tehnic din partea statului. Până vineri, numărul acestor solicitări era de peste 65.000, majoritatea de la PFA-uri. Nu trebuie uitat însă că acest ajutor vine în sumă brută, ceea ce înseamnă că angajatorul trebuie să achite taxe.

La nivel UE, Comisia Europeană a aprobat pentru România un ajutor în valoare de 16 miliarde de lei (circa 3,3 miliarde de euro), pentru susținerea IMM-urilor. Schema de finanțare oferă două direcții posibile: prima este cea a granturilor directe, cu suma maximă de 800.000 de euro, cu excepția sectorului agricol primar (maximum 100.000 de euro) și a pescuitului și acvaculturii (120.000 de euro).

A doua direcție este cea a garanțiilor de stat pentru creditele de investiții și pentru finanțarea capitalului de lucru, pentru o perioadă de maximum 6 ani. Aceste garanții pot acoperi până la 90% din riscuri. De asemenea, aici intră și: împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi; garanții pentru băncile care direcționează ajutoarele de stat către economia reală; sprijin pentru cercetarea legată de coronavirus, pentru construirea de instalații de testare și modernizarea acestora, pentru fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei; sprijin pentru sectoarele și salariații care au cel mai mult de suferit din cauza COVID-19.

Acest cadru permite întocmit de CE le permite membrilor să combine între ele măsurile anunțate. În egală măsură, el vine ca o completare a altor oportunități oferite de UE în contextul pandemiei și al efectelor sale la nivel economic și social.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments