Ceai de urzică: beneficii, mod de preparare

Personal când mă gândesc la urzici, îmi vin în minte căzăturile de pe bicicletă fix în ele şi cum mă văitam mai apoi de usturimile de pe mâini şi picioare, dar şi cum o auzeam pe bunica în spatele meu spunând ”Lasă, mamaie, că sunt bune pentru reumatism”. Mai târziu, le-am descoperit şi în diferite preparate, iar recent ca ceai, motiv pentru care am decis să aflu care sunt beneficiile pentru sănătate din spatele lor.

0
116

Ideale pentru sănătatea tractului urinar

Ceaiul de urzică poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, aspect benefic în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni urinare precum hiperplazie prostatică benignă, care cauzează dureri sau alte probleme în timpul urinării. Potrivit unui studiu din 2013, bărbaţii care sufereau de hiperplazie prostatică benignă şi consumau extract de urzică se confruntau cu mai puţine simptome clinice spre deosebire de cei care nu aveau acest obicei.

Bune pentru dureri şi artrită

Urzicile au un istoric cunoscut în tratarea durerilor şi arsurilor musculare, în special cele asociate artritei. Fundaţia Artritei sugerează că ceaiul de urzică poate reduce inflamaţiile şi durerile asociate cu osteoartritei.

Controlează glicemia

Urzicile vin la pachet şi cu efecte asupra valorii glicemice. Poate ajuta pancreasul să producă mai multă insulină, hormon care scade glicemia. Un studiu din 2013 arată că extractul de frunze de urzică ajută la scăderea glicemiei în cazul pacienţilor care suferă de diabet de tip 2 şi care sunt insulino-dependenţi sau nevoiţi să administreze tratament medicamentos pe cale orală.

Puterea polifenolilor

Urzicile sunt bogate în chimicale numite polifenoli. Un review al unei cercetări asupra polifenolilor sugerează că aceşti compuşu puternici joacă un rol important în prevenirea şi controlul bolilor cronice asociate inflamaţiilor, precum diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile de inimă. Polifenolii care se regăsesc în extractul de urzică au potenţialul de a trata cancerul de sân şi cancerul de prostată, sugerează studiile. De asemenea, urzicile conţin şi potenţiali antioxidanţi, care ajută la protejarea organismului de deteriorarea celulelor şi îmbătrânire.

Cum să prepari ceaiul de urzici

Poţi alege să consumi ceai de urzici la pliculeţ sau direct frunze uscate. Adaugă frunzele în apă şi lasă apa să ajungă la punctul de fierbere. Lasă-le la infuzat timp de cinci minute apoi strecoară compoziţia. Pentru a-l îndulci poţi adăuga miere, scorţişoară sau ştevie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments