Iată adevărul despre 5G! Să lăsăm teoria conspirației deoparte!

Unii așteaptă 5G ca să se dea pe net la cea mai mare viteză. Alții, mai puțini, îl așteaptă ca să dea foc antenelor.

0
114

In februarie, înainte de prima confirmare a unui om infectat cu SARS-CoV-2, am zis că infodemia e cel puțin la fel de gravă ca boala COVID-19. Trei luni mai târziu, avem în jur, ca un roi, o groază de idei habarniste despre ce face tehnologia 5G, de unde a pornit COVID-19, ce vor Bill Gates sau industriile farma și big tech de la noi. O să mă opresc, deocamdată, doar la 5G. Asta e tehnologia următorilor zece ani, că vor sau nu unii dintre noi. Oferă o mulțime de beneficii, direct și incontestabile, iar testele derulate până acum arată că nu pune nicio problemă majoră asupra sănătății oamenilor, păsărilor sau plantelor. Sau, altfel spus, niciun test concret și dintr-o sursă de luat în serios n-a demonstrat că aduce apocalipsa asupra omului.

Ce e, de fapt, 5G și cum folosește România această tehnologie?

5G e doar numele ultrascurt pentru a cincea generație a tehnologiei de comunicații wireless prin protocolul GSM. Cele mai importante trei promisiuni pe care le aduce 5G sunt:

  • Viteze de aproape 20 de ori mai mari decât pe 4G (ca factor de comparație). Se referă strict la viteza de descărcare sau încărcare. Asta te ajută, să zicem, când vizionezi un film pe Netflix sau YouTube și redarea începe mai repede. Sau să descarci de pe internet un fișier de zeci de ori mai repede.
  • Capacitatea de-a conecta mult mai mult dispozitive la internet prin aceeași rețea.
  • Capacitatea de-a transfera rapid cantități mari de date. Se referă la ceea ce în industrie se numește lățime de bandă. De exemplu: 4G e ca țeava pe care o ai la calorifer și prin ea trece o anumită cantitate de apă într-un minut. 5G e ca un tunel de metrou și, implicit, prin ea poate să treacă o cantitate mult mai mare de apă într-un minut decât în cazul precedent. Asta e lățimea de bandă, pe scurt.

Dar ca să avem 5G, trebuie să avem o rețea nouă, antene noi, telefoane noi, pentru că sunt construite cu noile componente care să suporte un astfel de standard. Totodată, 5G vine în momentul în care online, pe rețele sociale, sunt mai mulți oameni ca niciodată și ei țin, cum ziceam la început, să-și împărtășească părerile sau să demonstreze că au devoalat planurile Ocultei.

La nivel internațional, în 1998 s-a stabilit că până la 300 GHz, rețelele telecom sunt sigure. Aceeași confirmare a fost actualizată în 2009. Deocamdată, suntem extrem de departe de asta. Poate odată cu 7G, dar probabil că infrastructura tehnică se va schimba considerabil. La noi, în octombrie 2019, Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații a anunțat că spectrul de frecvențe radio la care vor avea acces operatorii din România pentru 5G va fi între 0,7 GHz și 3,8 GHz. Licitația pentru asta a tot fost amânată, iar ultimul termen e stabilit pentru ultimele trei luni din 2020. Asta înseamnă că, deocamdată, n-avem 5G în România. Ce oferă operatorii e bazat pe infrastructura 4G, tocmai de aceea e accesibil doar în anumite puncte.

Sunt o mulțime de alte detalii tehnice despre 5G, dar, pe scurt, cam asta e treaba cu noua tehnologie. Acum, să-ți explic de ce nu aduce apocalipsa călare pe undele antenelor.

Continuarea aici !

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments