Mihai Chirica: “Se deschid terasele în Iași”

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica susține demersul de redeschidere a teraselor și le oferă sprijin agenților economici pentru repornirea economiei orașului. Momentul mult așteptat de ieșeni va fi la începutul luni iunie, când în condiții de siguranță se vor deschide terasele. Până acum municipalitatea ieșeană a avizat 12 terase.

0
688

„Speranța mea era ca terasele să se deschidă din 15 mai. Am avut discuții cu persoane responsabile din Ministerul Sănătății, de la Direcția de Sănătate Publică, ei consideră că există totuși un factor de risc după ieșirea din starea de urgență și propunerea lor este ca ca terasele să se deschidă de la 1 iunie, care este și zi liberă. Noi am analizat cu mulți dintre cei care au o astfel de activitate măsurile necesare de protecție pentru persoanele care ajung pe terasă, din punct de vedere sanitar. În primul rând trebuie să avem grijă ca accesul să nu se facă haotic. O să existe un circuit foarte clar, trebuie să fie dezinfectanți pe căile de acces, atât pentru picioare, cât și pentru mâini. Aglomerația trebuie să fie evitată, iar desimea meselor trebuie să fie foarte redusă. Și personalul trebuie protejat, se vor purta măști și mănuși.”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

“Le vom oferi spațiu pentru respectarea distanței dintre mese”

Edilul Iașului susține că terasele se vor deschide doar dacă patronii se supun regulilor de siguranță atât al clienților, cât și al angajaților.

„În această manieră o să intervenim și noi, iar acolo unde este posibil trebuie să dăm și noi posibilitatea ca numărul de mese care există în momentul de față ca să poată fi împrăștiat pe o suprafață și mai mare. fără a plăti o taxă suplimentară. În acest fel sperăm să continuie activitatea de tip horeca pe care o așteaptă foarte multă lume.”, a mai precizat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Câte terase vor fi deschise în Iași?

În această perioadă o parte din patronii de terase au început reorganizarea. Aceștia mai au zece zile la dispoziție pentru a-și lua toate măsurile de siguranță împotriva răspândirii virusului COVID-19. Toată lumea va purta mască și mănuși.

„Avem deja înscriși zeci de comercianți care au primit aviz favorabil din partea noastră pe anul 2020, avem deja 12 terase vizate. După ce Ministerul Sănătății va face un regulament în privința teraselor, numărul va crește simțitor, așa cum a fost și în anul 2019, când au fost aproape 30 de terase deschise la nivelul municipiului Iași. Avem în vedere și deschiderea teraselor din zonele de agrement, Ciric respectiv ștrand care și ele vor fi supuse regulilor sanitare care se vor impune pentru siguranța populației. E un moment de bucurie pentru mulți dintre cei care activează în domeniu, dar și pentru potențialii clienți. Dar să nu uităm faptul că închiderea teraselor în continuare nu are decât o motivație sanitară, medicală, nu există un răspuns împotriva lor din partea unei autorități, ci o dorință de a nu ajunge într-o situație critică. Să nu uităm faptul că Iașul, al doilea oraș a României, a avut peste 13 procente mai puține decese decât în luna aprilie a anului precedent și sunt doar șapte decese COVID-19 comparativ cu marele orașe ale Europei. Cred că a meritat efortul nostru.”, a adăugat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

„Trebuie să ne fie teamă în continuare și asta pentru că virusul nu are clopoței, nu îl auzi și nu știi unde se află, poate provoca o depreciere semnificativă a stării de sănătate, motiv pentru care până la apariția unui tratament recunoscut de sistemul medical este bine să ne ferim în continuare.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments