Potrivit unui comunicat de presa al CCR transmis miercuri, Curtea Constitutionala a luat in discutie obiectiile de neconstitutionalitate referitoare la Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Avocatul Poporului.
In urma deliberarilor, se precizeaza in comunicat, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale este neconstitutionala, in ansamblul sau.
„Curtea a retinut, in esenta, ca legea criticata are un caracter profund eterogen, vizand statute profesionale diferite, precum si functii de demnitate publica, tratate impreuna din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ‘pensiilor speciale’, fara a se respecta exigentele impuse atat din punct de vedere al formei specifice fiecarui domeniu de reglementare, cat si al fondului reglementarilor.
Astfel, in procedura de adoptare s-a incalcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si obligatia constitutionala de dezbatere a reglementarilor privitoare la drepturile deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art. 65 alin. (2) lit.j) si art.75 alin. (l) cu referire la art. 73 alin. (3) lit.l) din Constitutie.
De asemenea, actul normativ adoptat nu are la baza nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind incalcate in acest sens prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (5) care consacra statul de drept, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor”, mentioneaza judecatorii constitutionali.
De asemenea, s-a constatat ca legea a fost adoptata si cu incalcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, reglementat de articolul 147 alineatul (4) din Constitutie.
„Sub acest aspect, Curtea a statuat ca potrivit dispozitiilor art. 147 alin. (4) din Constitutie, deciziile sale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, avand aceleasi efecte pentru toate autoritatile publice si toate subiectele individuale de drept”, noteaza CCR.
Sapte din noua judecatori CCR beneficiaza de pensie speciala. Este vorba despre Valer Dorneanu (27.000 de lei pe luna), Cristian Deliorga (21.000 de lei pe luna), Marian Enache (26.700 de lei pe luna), Daniel Morar (29.100 de lei pe luna), Mona Pivniceru (32.000 de lei ), Livia Stanciu (37.000 de lei pe luna) si Varga Atilla (8.300 de lei pe luna).
Judecatorul CCR Marian Enache, fost deputat PSD de Vaslui, a incasat anul trecut venituri record de peste 800.000 de lei. Nici actual presedinte al CCR, Valer Dorneanu, nu este cu mult mai prejos.
Astfel, Enache incaseaza salariul de judecator, dar si alte patru pensii sau indemnizatii: pensie de stat, pensie de avocat, indemnizatie de fost parlamentar si indemnizatie de revolutionar. Veniturile din 2018 ale lui Enache: 812.982 lei, adica 15.055 euro/luna.
Situatia este similara si in cazul presedintelui CCR, Valer Dorneau, alt fost parlamentar PSD. In 2018, acesta a cumulat salariul de la CCR cu pensia de stat si cu indemnizatia speciala de fost parlamentar (denumita de presedintele CCR – „indemnizatie limita de varsta”).
Valer Dorneanu a fost procuror in Capitala (1967- 1974), consilier al lui Ion Iliescu, ministru pentru Relatia cu parlamentul (1992-1995), de doua ori deputat PSD, adjunct al Avocatului Poporului, iar din 2013 a fost numit la CCR.
Veniturile lui Valer Dorneanu:
Indemnizatia presedinte – 289.159 lei;
Indemnizatia profesor – 50.852 lei (Universitatea „Nicolae Titulescu” Bucuresti);
Pensie speciala– 322.220 lei;
Indemnizatie speciala fost parlamentar – 74.424 lei.
Veniturile in 2018 ale lui Valer Dorneanu au fost completate cu suma de 12.650 lei, reprezentand diferente salariale.
In total, Dorneanu a incasat, in 2018, venituri de 749.305 lei, adica lunar 62.442 lei/13.870 euro.