29 iunie 2020. 40 de ani de la cel mai cumplit accident rutier din istoria României. 48 de oameni au murit

0
508

În mai puțin de o săptămână se împlinesc 40 de ani de la cel mai cumplit accident rutier, în care au murit 48 de persoane. Un autobuz s-a prăbușit de pe un pod în apropiere de județul Botoșani, majoritatea victimelor fiind din Suceava. Mărturii cutremurătoare despre cea mai mare catastrofă rutieră din istoria țării noastre, în paragrafele următoare.

40 de ani de la cel mai cumplit accident rutier

Totul se întâmpla în 1980, mai exact pe 29 iunie, când creștinii ortodocși îi celebrau pe Sfinții Petru și Pavel. Pe drumul național 29 A, pe raza județului Botoșani, se producea cea mai mare catastrofă rutieră (pe timp de pace) din România, de atunci și până în prezent.

Un autobuz modelul Roman Diesel A8, cu 40 de locuri, care aparţinea Autobazei Fălticeni (judeţul Suceava), s-a răsturnat într-o mlaștină înainte de satul Huţani, din Botoşani. Accidentul s-a soldat cu nu mai puțin de 48 de morți.

În acele zile, fostul jurnalist sucevean, Mircea Sfichi, care lucra pentru publicaţia „Zori Noi“ și avea deja șase ani de gazetărie, nu a avut voie să scrie despre tragicul accident, cu toate că era corect informat (aflând despre accidentul rutier din numeroase surse) și ținea legătura cu Poliția Rutieră, „probabil ca să nu se producă panică în rândul populaţiei“.

Mărturia cutremurătoare a unui fost jurnalist

Sora unui prieten de-al său se afla în „autobuzul morții“ în timpul producerii incidentului, dar a reușit, ca prin minune, să scape, numărându-se printre norocoșii supraviețuitori.

„După diagramă, trebuia să aibă 40 de călători, dar în realitatea avea 83. Transporta femei, bătrâni, copii“, a spus fostul jurnalist pentru adevărul.ro.

„Era un câmp mai mult acolo. În cădere, autobuzul s-a răsturnat cu roţile în sus“, a completat Sfichi.

Cei mai mulți dintre pasageri au murit înecați, iar nu în urma impactului.

„Doi martori au intervenit şi au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a salva cât mai mulţi oameni. Care a putut să înoate, era mai voinic, a scăpat, dar erau puţini“, este mărturia dureroasă a fostului jurnalist.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments