Din starea de alertă spre o revenire la normal. Nu neapărat și normalitate!

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
135

Luna iunie pare să anunțe un calendar plin pentru operatorii economici, în condițiile în care se speră la încheierea stării de alertă și reluarea a aproape tuturor activităților – din 17 iunie sperând să se reintre aproape în normal. E drept, încă nu știm cum va arăta „noul normal“, dar se simte cum toată lumea se pregătește pentru acest moment. Un indicator pentru această reluare este și anunțul făcut de guvernanți privind deschiderea mall-urilor de la jumătatea lunii iunie.

Este adevărat că nu se repornește activitatea absolut peste tot, tocmai de aceea statul va susține mai departe privații prin acoperirea indemnizațiilor de șomaj pentru domeniile afectate mai departe de acest lockdown, nu doar pentru firme, ci și pentru liber profesioniști. O altă măsură inițiată de stat și acum devenită oficială prin OUG 92/2020 este decontarea taxelor și impozitelor angajaților reveniți din șomaj tehnic (reprezentând 41,5% din venitul brut). Stimularea angajărilor vine și prin o primă lunară de 2.500 de lei vreme de 12 luni pentru șomerii de peste 50 de ani sau cei între 19 și 29 de ani care reintră în câmpul muncii. Angajatorii pot cere de acum și decontarea zilelor libere plătite pentru părinți din mai 2020.

Dacă de pe 1 iunie am intrat într-un alt nivel de relaxare, cu siguranță că cea mai vizibilă parte este măsura de redeschidere a teraselor. Mai există și aici o serie de restricții, dar schimbarea este foarte limpede. Spre exemplu, s-a impus existența unui registru al clienților, ceea ce înseamnă că, într-o formă cumva voalată, rezervarea devine obligatorie – este nevoie doar de un nume și un număr de telefon, deci puteți fi liniștiți, nu are nimeni acces la datele personale.

Pe de altă parte, este foarte clar că criza financiară în care ne aflăm face ca și statul să aibă nevoie de intrări, astfel că, pentru a facilita acoperirea datoriilor către buget (restanțe până la 31 martie 2020), guvernul a venit cu un mecanism de restructurare financiară pentru datornici, care se aplică nu doar marilor datornici (cu restanțe de peste un milion de lei), ci și celor mici. Pentru a apela la acest mecanism, termenul de notificare a ANAF este de 30 septembrie 2020. Vorbim de circa 3.000 de debitori ce intră la marii datornici, din care până în decembrie anul trecut numai 300 apelaseră la această facilitate.

Dar ziua cea mai importantă din această lună se anunță a fi 26 iunie – cât timp nu se răzgândesc guvernanții. Iar aceasta deoarece este data pentru care s-a amânat reînceperea popririlor bancare pentru datorii fiscale. Nu știm dacă are legătură cu probleme ale sistemului e-Popriri, dar această decalare poate fi pusă în legătură cu amânarea pe aceeași dată a pornirii acestuia. Dacă nu știați, ideea este veche, începută acum vreo patru ani, amânată de la un anotimp la altul și din an în an, ultima dată anunțată fiind martie anul curent. Cum însă s-a intrat în stare de urgență, ideea a fost părăsită, pentru ca ulterior să fie reluată, cu data de 14 iunie. Iată însă că acum am ajuns la 26 iunie și așteptăm cu interes activarea acestui sistem, care ar trebui să pună puțină ordine în haosul fiscal de la noi. Revenind, practic din 26 iunie se vor acumula penalități și dobânzi pentru datoriile fiscale ale firmelor – lucru care poate fi prevenit fie prin plată, fie prin eșalonarea datoriilor, fie prin mediere fiscală.

Aceeași dată este importantă și deoarece, odată cu expirarea regulilor temporare din această perioadă, rambursarea TVA va reveni la condițiile obișnuite, până acum făcându-se fără o verificare prealabil

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments