Potrivit Monicăi Anisie, subiectele sunt securizate pe un server până mâine și vor fi accesibile oricărui elev care a ținut pasul cu recapitularea materiei. Va fi oricum un examen în care emoțiile copiilor de clasa a opta vor fi dublate de timpul suplimentar, alocat procedurilor de siguranță. Candidații vor trece prin mai multe filtre, înainte să ia loc în bănci.
La 7 dimineața, cei 172 de mii de absolvenți de gimnaziu sunt așteptați în fața centrelor de examen. Pășesc înăuntru în grupuri de 10, câte unul la 5 minute, purtând mască de acasă. Se dezinfectează și primesc altă sterilă. Un asistent medical le ia temperatura sau elevul se așază pe locul marcat din față unui scaner. Acest model trimite informația într-un computer, care înregistrează valoarea pentru fiecare copil. Sunt primiți toți cei care au temperatura până la 37 cu 3 inclusiv.
Luminița Barcari, președintele comisiei naționale de examen: ”Avem în jur de 50 de elevi aflăți în izolare. Vom ști exact și câți spitalizați, mâine, când vor transmite absenții, vom ști și câți copii au fost monitorizați cu temperaturi mai mari de 37 cu 3”.
Pentru aceștia va fi organizată o a doua etapă. Restul află subiectele la ora 9. Niciun minut mai devreme.
Monica Anisie, Ministrul Educației: ”Vă asigur că ceea ce circulă pe internet nu este de la Ministerul Educației. Deci dragi elevi, stimați părinți, nu vă lăsăți păcăliți de aceste așa zise subiecte care circulă pe internet”.
Vor avea două ore să rezolve subiectele, sub ochiul vigilent al lui big brother, sistemul de monitorizare audio-video care înregistrează toată sesiunea. Spre deosebire de colegii din generațiile trecute, candidații vor sta la mare distanță unii de alții și vor avea parte de un decor mai puțin primitor. La recomandarea Institutului de Sănătate Publică, au fost scoase din săli toate obiectele care nu sunt necesare. Au rămas pereții albi și o icoană.
În timpul probei, copiii rămân cu masca pe figura. O pot da jos, cu acceptul comisiei, ca să ia o gură de apă. Predau lucrarea, se dezinfectează iar și primesc o mască nouă.
Școlile au făcut circuite- intri pe o ușă, ieși pe o alta. Elevii de clasa a opta au avut parte, chiar înainte de examen, de cea mai lungă perioada de absență fizică de la școală, consemnată de învățământul românesc modern. Cursurile față în față au fost suspendate, în semestrul I, timp de 24 de zile. A urmat vacanțs, apoi alte 52 de zile acasă, în semestrul al doilea.
30 la sută dintre elevi au lipsit de la recapitularea făcută în ultimele două săptămâni. Iar acest gol de rutină școlară va influența nota primită. Spre deosebire de anul trecut, lucrările vor merge, pentru a fi corectate, în alt județ decât cel în care se dă proba. Indiferent că ia 10 sau punctul din oficiu, fiecare elev are un loc asigurat la liceu. Miercuri e proba la matematică, iar joi cea la limba maternă. Primele rezultate sunt așteptate pe 22 iunie.