Pirotehniștii Iașului – Tatăl și fiul care au făcut istorie cu spectacolele de artificii

0
3033

Cu toții am văzut cel puțin un foc de artificii și ne-am bucurat de atmosfera încântătoare și magia spectacolului de pe cer. Iar mulți am fost curioși să îi vedem pe cei din spatele artificiilor. În exclusivitate pentru 7EST doi pirotehniști din Iași, tată și fiu,  vorbesc pentru prima dată despre meseria pe care o fac cu dedicație și pasiune, pentru a oferi cele mai frumoase focuri de artificii. De mai bine de 20 de ani Vasile Bârsan și Sebastian Bârsan și-au riscat viețile pentru a oferi momente de neuitat la cele mai importante evenimente ale orașelor din întreaga țară sau cele mai importante evenimente din viețile noastre. Ce înseamnă să fii pirotehnist, cum poți deprinde această pasiune, dar și cât de frumoasă poate fi o astfel de meserie aflați în material de mai jos.

 

Ce presupune meseria de pirotehnist?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Meseria de pirotehnie este foarte complicată. Nu oricine poate să practice această meserie, să facă așa ceva. În primul rând trebuie să ai curaj. Noi între pirotehniști câteodată spunem că suntem teribiliști, între noi așa vorbim. Petru cine știe să practice această meserie nu este periculoasă, pentru începători este foarte bine să aibă pe cineva în vârstă care are experiență câțiva ani.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: În primul rând presupune pasiune. Eu m-am apucat de această meserie din pasiune, am și moștenit-o din familie, da la tata care a fost primul care mi-a arătat artele pirotehniei și mi-a transmis virusul mie. Eu am terminat alte studii, am făcut dreptul, aveam alt drum în viață, dar am renunțat să practic pentru a fi pirotehnist și asta din cauza pasiunii. Este un pericol foarte mare la care ne expunem, față de alte meserii, dar atâta timp cât respecți regulile meseriei pericolul se diminuează.

De când sunteți pasionat de artificii?

Vasile Bârsan, pirotehnist: De artificii m-am îndrăgostit, să spun asa din anii 1999-2000. Atunci au început și artificiile în țară. Înainte la spectacole, revelioane se trăgea doar cu arma. Iar singurii specialiști erau de la Orăștie, în acea perioadă. Atunci s-a decis la nivel național ca fiecare consiliu județean  să  își organizeze fiecare și nu erau pirotehniști în fiecare județ pentru a putea face focuri de artificii în fiecare județ.  Atunci am fost trimis de Consiliul Județean Iași care a apelat la Inspectoratul de Protecție Civilă, așa se numea atunci. Eu lucram în domeniu,cu muniție, cu explozibil. Atunci am fost trimis împreună cu un alt coleg de al meu și acolo am avut mai multe misiuni. Eu culegeam informațiile asta în ciuda faptului că nu ne prea dădeau informații la început. Practic vorbesc despre tehnica, aparatura pentru lansarea artificiilor,noi nu cunoșteam încă aparatura. Trebuia să mă duc la ei și să caut în așa fel încât să fiu cât mai atent pentru a prinde secretele. Iar colegul meu trebuia să meargă să cumpere artificiile, să facă în așa fel încât să cumpere artificiile. Și acum îmi aduc aminte că seara când mergeam la hotel, jos era restaurantul și stând de vorbă cu ei îmi făceam schița pe mână și ca să nu uit să mă spăl pe mâini urcam în cameră îmi notam pe hârtie și iar mă întorceam să mai notez. În fabrica în care am fost duși aveam trasee stricte, eu am mers civil, iar colegul meu era militar. Eu am reușit să intru în atelierul de artificieri,pe el nu l-au lăsat . Și acolo am luat legătura cu maistru, m-am împrietenit, am văzut niște pupitre de comandă le-am memorat bine, le-am mai pus niște întrebări și am venit înapoi și până la revelion ne-am apucat să fac pupitrele de comandă, un coleg s-a apucat de lansatoare, iar un alt coleg s-a apucat de legat amorsorii. Atunci aveam soldați la dispoziție și până la revelion am reușit să organizăm spectacolul. A fost primul foc de artificii dat în Iași . Am avut atunci parte și de peripeții, pe lângă faptul că și noi eram curioși dacă o să meargă și cum o să meargă, când  să dăm focul de artificii ceasul de la palat era 12 noaptea și am dat imediat foc, dar nu am știut că ceasul mergea înainte cu șase minute. Toată spuma orașului stătea în balcoane și când au văzut că noi am dat înainte, chiar dacă ceasul de la palat arăta ora 12, au zis sa ținem artificiile mai mult. A fost o noutate pentru toată lumea și o explozie de atmosferă. De atunci am decis să iau această cale. Am început să iau legătura prin țară cu toți cei din domeniu pentru a mă perfecționa.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Pot să spun că pasiunea a început odată cu primele jocuri de artificii la care mă lua tatăl meu să îl ajut. Aveam peste 20 de ani și mi se părea fascinant ceea ce făcea tatăl meu. Eu am fost să spunem ucenicul lui și așa am prins și eu în timp aceasta  dragoste pentru artificii. Foarte mulți oameni sunt pasionați de artificii, uneori ai impresia că este o manie, spectacolul de lumini pe cer noaptea îți oferă o senzație unică care se compensează cu zgomotul puternic. Adrenalina unui foc de artificii nu se poate compara cu multe alte senzații tari. Și mai interesant este faptul că odată ce aprinzi această flacără a artificiilor în tine nu o mai poți stinge niciodată, e ca și o dragoste care te ține toată viața.

Este simplu sau dificil să realizezi un spectacol de artificii?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Ca să realizezi un spectacol de artificii ai emoții până termini spectacolul. Oricât de specialist ai fi emoția este până se termină spectacolul. Și nu este simplu de loc. Trebuie să ții cont de multe aspecte, reguli, legi, oameni, dar și de viața ta. Artificiile nu se pot da oriunde și oricum. Facem măsurători înainte, analizăm zona, calculăm riscurile. Cel mai important aspect este zona, în funcție de zone folosim anumite tipuri de artificii, efecte. La orice foc de artificii ai emoții, iar după ce se termină mai stăm 30 de minute pentru a fi siguri că nu s-a întâmplat nimic, abia după îți revii.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Pentru mine este o plăcere să realizez un spectacol de artificii. Problema este că la fiecare spectacol mic sau mare trăiești emoții foarte mari și asta deoarece ca și pirotehnist cunoști foarte bine și riscurile. Noi lucrăm cu explozibil care de foarte multe ori poate să fie necontrolat. Se pot întâmpla chiar erori din fabricație dar noi ca și pirotehniști trebuie să ne luăm măsuri suplimentare de siguranță. Însă în ani de exercițiu dar și din experiența înveți cum să eviți orice risc, să eviți incidentele. De la început și până la sfârșit și inclusiv după ce se termină un spectacol de artificii ai emoții. Dar după ce totul a ieșit perfect ai o satisfacție și o senzație extraordinar de frumoasă când vezi bucuria din ochii oamenilor. Noi spunem de fiecare dată: misiune îndeplinită atunci când totul este perfect și clientul mulțumit.

Care a fost cel mai spectaculos joc de artificii pe care l-ați realizat? 

Vasile Bârsan, pirotehnist: Eu cred că cel mai spectaculos joc de artificii a fost în anul 2005, de Revelion în fața Palatului Culturii în Iași. Atunci artificiile de la Iași au ajuns la nivel național, fiind filmate și prezentate la televizor ca fiind cele mai frumoase artificii din țară. Am trăit atunci o senzație unică și am fost foarte mulțumit și am prins și mai tare drag de artificii. Iar al doilea a fost la Calatis când am trimis băieții si am luat locul întâi pe țară, am trăit din nou o satisfacție plăcută pentru că am primit telefoane atunci noaptea de la tot felul de personalități care erau la mare și au văzut că Iașul este pe primul loc.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Eu nu pot să spun care a fost cel mai spectaculos, ci clienții pot spune. Dar experiența si satisfacția cea mai mare pe care am avut-o, dar și emoțiile cele mai mari pe care le-am trăit au fost la Iași, când s-au sărbătorit  zilele orașului .După 14 ani am avut ocazia să îi întorc tatălui meu jocul de la Iași. Iar la Calatis a fost spectaculos pentru că a fost concurs și am tras cu bombițe de calibru 12 Inch , care acum nu prea se mai fac și atunci se găseau greu. Ca și pirotehnist satisfacția cea mai mare o ai atunci când tragi cu calibre foarte mari.

Când trebuie să apelăm la un pirotehnist pirotehnist?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Întotdeauna este bine să apelați la un pirotehnist atunci când aveți de-a face cu explozibil. Iar jocurile de artificii se pregătesc din timp, cu cel puțin 7 zile, depinde de calibrul pe care îl folosești.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: La orice material pirotehnic trebuie să ai sfatul unui pirotehnist. Acum există o lacună a legii și este interzis să comercializezi clasa doi, F2, se vinde doar clasa F1. Iar acest lucru este o greșeală a legiuitorilor și asta pentru că un pirotehnist poate ghida utilizatorii de materiale pirotehnice cum să le folosească. La orice material trebuie să apelezi la pirotehnist și asta pentru că de multe ori se întâmplă accidente cu clasa F1,  și un vulcan care este clasa F1 poate să dea foc unei săli de evenimente dacă nu este folosit corespunzător.Este foarte periculos,iar mulți oameni nu înțeleg acest lucru și nu apelează la profesioniști. Să nu uităm de piața neagră unde sunt focuri neautorizate care se trag de persoane nespecializate. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Dacă am fi lăsați să vindem clasa doi, F2, atunci noi am putea să dăm toate instrucțiunile celor care cumpără pentru a folosi aceste materiale fără a se expune niciunui pericol.

Tendințele în ceea ce privește spectacolul de artificii, se schimbă?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Trebuie să știți că nu sunt două focuri niciodată la fel. Și sunt multe aspecte aici: zonă, marfă, client, buget. Eu pot să fac un joc de artificii și mai scurt și mai lung tot de același buget. Ca să va explic, de exemplu ai o ciorbă pentru două persoane și mai vine una, adaugi o cană de apă ca să ajungă și ai stricat toată ciorba.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: În linii mari nu se schimbă. Efectele sunt în mare aceleași, dar anumite nuanțe din artificii se schimbă. Mai bine spus evoluăm de la an la an, într-un mod mult mai plăcut. Apar efecte noi, dar sunt tot pe structura celor vechi. Lucrez cu artificii de cel puțin 20 de ani, sunt aceleași efecte care erau acum 20 de ani, unele au dispărut, iar altele au fost perfecționate. Materialele pirotehnice evoluează.

Ce fel de produse folosiți?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Toate produsele pe care le folosesc sunt de calitate, cu certificat de garanție, de la firme autorizate. Nu folosesc un produs dacă nu îl cunosc, iar pentru acest lucru mergem la prezentările făcute de fabrici din Europa pentru a ține pasul produselor de calitate.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Folosim produse în primul rând de calitate și verificate de noi ani de zile. Noi testăm produsele înainte să le folosim și căutăm să achiziționăm doar marfă de calitate, doar cu calitate reușim ca show-ul de artificii să fie peste înălțimea așteptărilor tuturor. Atât timp cât noi nu vindem produse pirotehnice, nu comercializăm, noi le folosim doar pentru jocurile noastre de artificii, căutăm marfa de înalta calitate,pentru noi calitatea produselor este mult mai importantă decât prețul de achiziție.

Cum ați reușit să transformați această meserie într-o afacere de familie?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Era și normal să transformăm totul într-o afacere de familie pentru că ei mi-au fost tot timpul alături și au trăit aceleași emoții pe care le-am trăit și eu. Plus că pentru această meserie nu ai nevoie de mulți angajați, îți trebuie oameni care să înțeleagă ceea ce faci și să le placă. Nimic nu este mai plăcut decât să lucrezi cu ai tăi, cu cei dragi, o predau familiei. Și este vorba despre o meserie care se fură. Satisfacția este și mai mare când vezi că din familie se continuă ceea ce ai început tu.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Începând tatăl meu această afacere, fiind și ajutorul lui și fiind îndrăgostit de spectacolele de artificii pentru mine a fost foarte ușor să continui drumul pe care l-a început părintele meu. Este un sentiment frumos să urmezi pași tatălui tău, iar acest lucru poți să îl faci cu adevărat doar dacă este pasiune, mai ales că vorbim despre o meserie foarte periculoasă, foarte stresantă, și este un risc foarte mare, nu mai vorbim despre documentele pe care trebuie să le facem pentru fiecare joc de artificii. Doar pasiunea m-a ținut în acest domeniu.

Ce sfaturi vă oferiți?

Vasile Bârsan, pirotehnist: De fiecare dată îi spun să fie atent. Când știu că el dă un foc de artificii stau și eu un pic stresat. De obicei luăm legătura prin telefon după fiecare foc și îl cunosc după voce ,știu dacă a avut un joc frumos. Și eu ca tată mă mândresc cu Sebastian și orice părinte ar fi în locul meu ar face asta. Mai ales că copilul meu a ajuns să aibă aceeași pasiune și dedicație ca și mine.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Lucrăm de 20 de ani împreună, nu mai avem cum să ne dăm sfaturi, eu nu prea am ce sfaturi să îi dau. Noi colaborăm ,avem și păreri diferite, doar așa reușim să ne perfecționăm, să găsim soluțiile cele mai bune.

Când ați avut cele mai mari emoții pentru fiul dvs./tatăl dvs?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Cele mai mari emoții au fost când l-am lăsat prima data singur la un foc de artificii. Și când am considerat că el poate să meargă  singur l-am și încurajat să pornească și o firmă pe care sper să o ducă nepoții mai departe. Emoții sunt și sunt foarte mari, începând de la documentație, acte și până la ultimele 30 de minute de după joc. Pentru un părinte sunt emoții chiar mari. Eu am fost foarte mulțumit și mândru când fiul meu a organizat focul de artificii la zilele orașului nostru. Și unde s-au inversat rolulile, eu am fost pur și simplu un executant și el a fost șefu. Am rămas surprins plăcut de modul cum s-a organizat și cum a gândit jocul. Eu ma pregătisem ,am venit cu altele, m-am gândit că o să îi lipsească ceva, dar am rămas surprins când am văzut modul impecabil în care s-a organizat. Fiul meu progresează.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Cred că mai multe emoții a avut tata pentru mine, decât eu pentru el. Dar emoțiile cele mai mari le-am avut atunci când tatăl meu practica o meserie care e mai mult decât pirotehnia și presupune și mai mult risc este vorba despre demolări cu explozii controlate cu dinamită, vorbim de acum 22 de ani. Îmi aduc aminte cum mergeam cu el în munți și când am văzut că a aruncat o stâncă în aer care a retezat un brad înalt de 50 de metri, l-a tăiat în două și într-o secundă era la pământ,a fost un moment de neuitat și la care am avut emoții mari pentru tatăl meu.

De la accidentul de la Colectiv s-au schimbat legile și pentru pirotehniști, cât de mult vă afectează acest lucru?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Este o problemă și cu aceste legi. Noi am vrea să fim conform Uniunii Europene. La noi cea mai mare problemă este cea de distanță. De exemplu trebuie să avem 500 de metri distanță de la pădure sau de la un peco. Orice lansator de artificii dacă îl pe orice parte vrei nu are cum să se ducă la 500 de metri, abia dacă trece de 100 de metri și se și sting. Scânteile care mai vin sunt din hârtie cerată care nu face flacără, se stinge singură. Nu sunt de acord cu legea pentru că eu știu când s-a făcut legea în 1996, am avut ocazia să îi cunosc chiar și pe inițiatorii legii, este vorba despre ingineri de la Petroșani care au lucrat în mină , lucrau cu dinamită și astralită. Ei sunt cei care au confundat materialul pirotehnic, distracție cu exploziv și ce avem noi nu este exploziv, ci vorbim strict de un material pirotehnic. Le-a fost ușor să copie legea pentru mină și să o impună și pentru noi, practic ne-au băgat în aceeași oală, dar facem lucruri complet diferite. Nu este corect și aștept în fiecare an să se schimbe legile și tot nu avem o lege strict a noastră, făcută cu specialiștii din domeniul nostru de activitate, pe noi specialiștii, nu ne bagă nimeni în seamă.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: De la Colectiv legile s-au schimbat foarte puțin, atunci a fost o tragedie pe care despre care nu vreau sa comentez pentru ca nu stim care a fost cauza cu adevărat. Dar un lucru este sigur cum vă și spuneam ,la clasa F1 trebuie părerea unui pirotehnist. Noi avem o asociație la nivel național și un patronat care este în curs de autorizare, avem întruniri periodice la care dezbatem toate problemele. Eu am spus întotdeauna că în spațiile închise trebuie făcute teste înainte și să nu se aprindă nimic fără îndemnul specialiștilor, dar și a producătorilor care își asuma o răspundere atunci când scot produsele pe piață. Legea pentru noi a fost cea copiată din anul 1996 care este de fapt o lege din ani ’50. Ca și exemplu un camion de artificii are puterea unui baton de 20 cm lungime și gros de 2 cm de dinamită, plus că artificiile se inițiază foarte greu. Este mult de discutat pe acest subiect, legea pe care o avem pentru artificii este copiată de la dinamită și ne sunt îngrădite activitățile noastre, de a oferi spectacole de artificii la capacitatea la  care o putem face. Este foarte straniu când producătorul spune un lucru, iar legea este total diferită. Plus că noile tehnice au un grad de risc foarte mic, nu sunt inflamabile, ci sunt făcute strict pentru distracție. Ca să înțelegeți mult mai periculoase sunt buteliile de gaz decât artificiile. Undeva la 70 % din focurile de artificii le pierdem pentru că legea nu ne permite să ne desfășurăm la capacitatea pe care o avem in domeniul de activitate.

Cine se bucură cel mai mult de focul de artificii din experiența dumneavoastră?

Vasile Bârsan, pirotehnist: Clienții se bucură cel mai mult de focurile de artificii, chiar unii vin cu sugestii și cu preferințe. Dar când este vorba de artificii toată lumea se bucură și asta pentru că toate spectacolele organizate în aer liber sau nunțile au nevoie de un moment special și de neuitat, iar focurile de artificii sunt cele care dau emoțiile cele mai mari. Sunt evenimente unde oamenii vin special pentru focurile de artificii, indiferent de cine urcă pe scenă. Mai mult decât atât evenimentele se bazează pe focurile de artificii, de asta sunt puse și la sfârșitul spectacolelor pentru a-i ține pe oameni în atmosfera de sărbătoare. Toată lumea observă cum după fiecare foc de artificii toată lumea pleacă acasă. Și nouă ne place să dăm jocuri frumoase, dar nu noi facem focul ci bugetul.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Eu cred că focurile de artificii sunt fascinante atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari,simt emoții și se bucură. Și mai suntem noi consumătorii de artificii care ne bucurăm de fiecare lovitură, fiecare secundă pe care o cronometrăm.

Care este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie un spectacol de artificii?

Vasile Bârsan, pirotehnist: E vorba e buget. Bugetul face spectacolele de artificii. Cel mai frumos joc de artificii nu-l face doar pirotehnistul, ci în cea mai mare parte bugetul. Calitatea costă, iar satisfacția pirotehnistului este atunci când folosește artificiile de calitate, doar cu un buget bun poți să realizezi și un joc de artificii  peste măsura așteptărilor.

Sebastian Bârsan, pirotehnist: Magia. Nimic nu se compară cu jocul de lumini pe cer, cu sunetele unice, cu emoțiile trăite care te fac să visezi și te simți în acele momente cel mai fericit de pe pământ când vezi cerul plin de magie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments