Pudoarea din secolele trecute și mașinile de scăldat pentru femei

În secolele XVIII și XIX, femeile nu se puteau scălda în mare în orice condiții. Pe plaje existau anumite reguli, care trebuiau respectate cu strictețe.

0
182

De exemplu, le era interzis să se afișeze în costum de baie în fața bărbaților, fapt considerat indecent la acea vreme. Pentru a nu le priva pe femei de plăcerea unei băi în apele mării și pentru a le ajuta să-și păstreze demnitatea, plajele au fost dotate cu așa-zisele „mașini de scăldat”.

Mașina de scăldat semăna cu o cabină de probă din lemn de dimensiuni mai mari, montată pe roți și prevăzută cu o scară care permitea accesul înăuntru.

Femeile care voiau să se scalde intrau în mașinărie încă de pe plajă, purtând haine de stradă. Ajunse înăuntru, se îmbrăcau în costum de baie și își puneau hainele pe un raft situat în partea superioară, pentru a rămâne uscate.

Apoi, mașina de scăldat era transportată în apă cu ajutorul cailor (uneori, al oamenilor). Când angrenajul era suficient de departe de țărm, femeia ieșea printr-o ușă care nu putea fi văzută de oamenii de pe plajă.

Unele mașini erau echipate cu un cort din pânză care putea fi coborât în apă, făcând o zonă de scăldat privată.

În această incursiune, înotătoarele erau însoțite de alte femei, care le ajutau să intre și să iasă din apă. Pentru a nu fi purtate de curent, cele care nu știau să înoate erau legate de mașinărie cu ajutorul unei frânghii.

După ce termina de înotat, femeia se întorcea în mașinărie, se usca și se schimba în haine de stradă. Apoi, flutura un steag, semn că era gata să se întoarcă la țărm.

Mașina de scăldat a apărut în Marea Britanie în jurul anului 1750, iar ulterior s-a răspândit în Statele Unite, Franța și Germania.

Pentru inventarea ei este creditat adeseori Benjamin Bale, un quaker producător de mănuși și pantaloni care locuia în Margate, o stațiune de pe litoralul englez.

Dar acest lucru este eronat deoarece există dovezi ale existenței mașinii de scăldat cu cel puțin 15 ani înainte. Totuși, Beale a contribuit la îmbunătățirea angrenajului.

Înainte de instaurarea pudorii care a marcat epoca victoriană (1837-1901), era ceva obișnuit ca bărbații și femeile să înoate în pielea goală.

Dar, pe măsură ce valorile morale s-au schimbat, înotul nud și chiar scăldatul la comun au devenit indecente. Astfel a fost instaurată segregarea zonelor de scăldat, care a durat până în 1901.

După acest an, regulile s-au relaxat treptat, iar bărbații și femeile au început să folosească împreună aceste dispozitive. Până la începutul anilor ’20, mașinile de scăldat au dispărut definitiv.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂincredibilia.ro
Articolul precedentFranz Kafka, scriitorul care a cerut ca manuscrisele sale să fie incinerate
Articolul următorCele mai slabe scoli generale din Romania. Locurile unde mediile la Evaluarea Nationala 2020 au fost 0,00 pe linie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments