Specialiştii subliniază faptul că noi toţi putem contribui la limitarea răspândirii infecţiei COVID 19, dacă respectăm regulile de distanţare fizică şi purtăm masca de unică folosinţă, iar autorităţile chiar fac un apel să fim cât se poate de precauţi.
După 36 de zile România a înregistrat 320 de cazuri noi de infecţie COVID-19 în doar 24 de ore. Un număr atât de mare a mai fost raportat pe 9 mai.
O situaţie alarmantă este în judeţul Braşov, unde numărul îmbolnăvirilor a crescut accelerat. Un sfert dintre cazuri s-au înregistrat numai în ultimele două săptămâni, adică după relaxarea restricţiilor. Spitalele sunt pline, iar inspectorii DSP încearcă să organizeze unele de campanie în nişte săli de sport.
Andreea Neculau, directorul DSP BRAȘOV: „Marile breşe s-au produs în companii. Oamenii s-au întors la lucru în companiile braşovene unde sunt mai multe persoane, în birouri şi acolo nu s-a purtat masca de protecţie. Și de companii private şi de instituţii publice vorbim, despre toate.”
Specialiştii leagă tendinţa de creştere accelerată a îmbolnăvirilor şi de faptul că, în ultimele două săptămâni, Brașovul a fost o destinaţie turistică preferată de români. În vacanţă oamenii au uitat de regulile de protecţie.
Cu 1.022 de cazuri, Brasovul se află pe locul 3 în topul naţional al îmbolnăvirilor, după Suceava şi Bucureşti. Urmează Vrancea şi Iaşi.
Specialiştii spun că se aşteptau la o astfel de creştere după relaxarea restricţiilor.
Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS: „După 1 iunie a crescut activitatea economică, socială, oamenii se mişcă mult mai mult, dar cred că avem un punct în care putem să intervenim fiecare dintre noi şi să limităm creșterea cazurilor. Să încercăm şi să revenim la bunele practici anterioare, să încercăm să respectăm cele 3 recomandări de bază: masca în spaţii publice, distanţare de 1,5 m, să ne spălăm pe mâini.″
O parte dintre aceste cazuri vin din focare, cum sunt azilele de bătrâni sau spitalele. 22 de bolnavi au fost depistaţi doar într-un cămin din localitatea Maieru, judeţul Bistriţa Năsăud, iar alţi 31 sunt cetăţeni pakistanezi care lucrează în Brăila.
Vorbim însă în continuare şi de transmitere comunitară, iar medicii ne atenţionează să nu uităm că putem lua virusul chiar şi de la o persoană asimptomatică. Tocmai de aceea regulile de igienă şi distanţare fizică trebuie să se transforme în obișnuințe.
Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS: „Într-o transmitere comunitară nu se pot stabili astfel de filiaţii ale cazurilor pentru toate cazurile. Asta e situaţia, o luăm ca atare, să ne obişnuim cu gândul că în următoarele luni, poate un an, să respectăm nişte măsuri şi să dezvoltăm o abilitate de a trăi ştiind că acest virus există.”
În România, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns acum la 21.999 de persoane. 1.410 de oameni au murit.