Pe spitalul mobil de la Lețcani, creația de imagine și mai puțin de utilitate a doi pesediști –președinți de cejeuri, s-au pus tunurile până acum doar din prisma utilității post-COVID și a resurselor bugetare alocate prin îngroparea unor sectoare economico-culturale. Reporterii 7Est au descoperit, însă, grave probleme de natură ecologică. La TransAgropolis nu există sistem de epurare specific pentru unități medicale și de capacitatea necesară pentru a asigura securitatea mediului. Canalizarea existentă este dimensionată pentru debite mici, nu există stație de epurare, iar deversarea se face într-un canal colector deschis care duce direct în Bahlui. Mai mult, căminul canalizării se afla la o distanță de peste 100 de metri de amplasamentul modulelor și nu există nicio conductă care să le lege. Sursa de apă este de asemenea insuficientă pentru nevoile unei unități medicale, la fel și cea de curent electric. Până la acest moment, asigurarea utilităților, sistemul de canalizare și stația de epurare, au fost ignorate din planul spitalului mobil.
Zilele trecute a ajuns la Iași, pe platforma de la TransAgropolis , o parte din spitalul mobil cumpărat cu multe milioane de euro de președintele Consiliului Județean Iași. În sfârșit, ar zice unii! Ce s-a văzut la debarcarea celor 13 camioane în curtea TransAgropolis ne face totuși să credem că dincolo de faptul că e mobil, acest spital e de fapt o încropeală scumpă și fără sens. Descărcarea camioanelor s-a făcut de o „echipă” de muncitori necalificați, nepregătiți și fără nici un plan, fără nicio coordonare. I-am văzut pe cei doi zmei pesediști – Maricel Popa și Ionel Arsenie, președinții Consiliilor Județene Iași și Neamț, călare pe containere, deși nici unul dintre ei nu are calificarea de muncitor în sarcină. Macaragiul, un pensionar, a venit cu macaraua personală, fapt pentru care, evident, ne întrebăm cum va fi plătit pentru prestație și din buzunarul cui? Nu a existat nici un fel de plan de descărcare, containerele și modulele au fost pur și simplu puse de-a valma în curte, fără a ști cineva o ordine a acestora.
”Eforturile noastre se concretizează, iată că spitalul este realitate, a ajuns la Iași, mai sunt transporturi pe drum, dar e o chestiune de zile până totul va fi montat și dat spre utilizare medicilor, în folosul pacienților. Din păcate am fost singuri în toată această luptă, nimeni nu ne-a dat șanse ba dimpotrivă, dar atunci când muncești pentru semeni, nimic nu mai contează. Spitalul va fi util și după această epidemie, este un spital complex, este dotat inclusiv cu sală de operație. Vom aduce aici toți bolnavii de Covid 19 și vom putea dezinfecta celelalte spitale , iar Spitalul de Boli Infecțioase va fi redat în totalitate bolnavilor care au nevoie de serviciile infecționiștilor”, a afirmat, la sosirea primelor module Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
”Două consilii județene au reușit să facă ce nu a reușit să facă executivul țării, un spital modular cu 250 de paturi cu 100 de paturi ATI, cu sală de operație, aparat PCR, un spital modular complet care va deservi toată zona Moldovei. Suntem bucuroși că lucrurile se întâmplă și asistăm aici la descărcarea primei tranșe a spitalului. Județul pe care îl reprezint a fost unul dintre județele extrem de afectate de această pandemie. Acum, lucrurile arată mai bine dar, suntem nevoiți ca pentru aproximativ 50 de pacienți bolnavi de Covid să ținem blocată o unitate medicală județeană cu 800 de paturi. Noul spital mobil va putea prelua toate cazurile din zonă și va putea suplini foarte bine activitatea celorlalte centre medicale”, a afirmat la venirea spitalului, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Bombă ecologică la intrarea în Iași
Mesajele, pline de conținut, ale lui lui Popa și Arsene ne asigură că spitalul mobil e foarte util, esențial chiar, pentru etapa următoare de dezvoltare a speciei umane, dar câteva chestiuni au rămas totuși neelucidate.
Ce vor face cu apele uzate? Are TransAgropolis-ul sistem de epurare specific pentru unițăți medicale și de capacitatea necesară pentru a asigura securitatea mediului? Din ce se vede canalizarea existentă este dimensionată pentru debite mici, nu există stație de epurare, deversarea se face într-un canal colector deschis care duce direct în Bahlui. Mai mult, căminul canalizării se afla la o distanță de peste 100 de metri de amplasamentul modulelor și nu există nicio conductă care să le lege.
Sursa de apă este de asemenea insuficientă pentru nevoile unei unități medicale. La fel și cea de curent electric. Primim asigurări că spitalul mobil va fi dotat cu tot ce are nevoie, dar realitatea de la fața locului este cel puțin îngrijorătoare, mai ales că utilitățile și sistemul de epurare al apelor uzate nu a fost luat în calcul, încă, de Popa și Asene.
„În măsura în care există o solicitare de aviz, vom elibera această documentație și dacă va trebui făcut branșament, ApaVital va face aceste lucrări contra cost. În momentul de fața nu avem înregistrată vreo solicitare în acest sens”, ne-a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital.
Timpi morți născuți din minți cu zimți
Un alt neajuns de orientare atât spațială cât și financiară din partea lui Popa și a lui Arsenie, este modul în care s-au irosit bani grei pentru transportul rutier al acestor module care vor constitui viitorul spital mobil. Ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce nu a fost adus tot echipamentul pe cale maritimă într-un singur transport direct din Turcia în România, distanța pe Marea Neagră între Constanța și Istanbul este de aproximativ 350 de km, transportul maritim este mult mai ieftin decât cel rutier, ar fi fost evitată staționarea în două puncte de vama (turco-bulgar, bulgaro-românesc), formalitățile vamale ar fi putut fi făcute o singură dată în port și astfel s-ar fi evitat timpii morți apăruți, care au generat până acum o întârziere de cel puțin 2 zile, transportul din portul Constanta până la Iași, aproximativ 450 de km ar fi putut fi asigurat cu firme românești sau și mai bine cu sprijinul MaPN.
În sinteză, de unde apă, de unde curent, unde vor fi deversate apele uzate, ce se va face cu deșeurile specifice unui spital. Asta fără a mai pune la socoteală că epidemia atât cât a fost s-a cam terminat. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările retorice la acest moment, deoarece președintele CJ Iași nu a binevoit să ofere un răspuns, dar care trebui lămurite, în condițiile în care banii pentru acest spital au pus pe butuci cultura și alte domenii nevralgice pentru Iași.
Nu în ultimul rând, Maricel Popa ar trebui să ofere ieșenilor o dare de seamă prin care să spună ce se va întâmpla cu toate proiectele de infrastructură de la care au fost luați banii pentru cumpărarea acestui spital de orgoliu, căci de utilitate nu mai poate fi vorba? Chiar dacă va fi decontat acest proiect din fonduri europene, decontarea se va face cel mai probabil la sfârșitul acestui an, în timp ce proiectele de infrastructură ar fi trebuit terminate vara aceasta.
În întregimea sa proiectul acestui spital mobil este o improvizație ce pare sortită unui eșec fulminant. Gaura neagră numită spitalul mobil a avut o alocare bugetară de 74 milioane lei.