Blândul asasin Lavrenti Beria, călăul preferat al lui Iosif Stalin

Prin simpla menționare a numelui său, Lavrenti Beria le insufla teroarea compatrioților săi. A fost șeful NKVD, poliția politică a lui Stalin, vreme de 15 ani, timp în care represiunea și crima au fost la ordinea zilei.

0
297

Totuși, cum a fost posibil ca un om atât de inteligent, care a pus bazele dezvoltării economice și tehnologice a URSS, să organizeze, în același timp, arestări și execuții în masă, un individ pe care Stalin însuși l-a definit drept „un Himmler sovietic”?

Blândul asasin Lavrenti Beria

Lavrenti Beria a fost unul dintre cele mai sinistre personaje din anturajul lui Stalin și continuă să provoace dezbateri aprinse în Rusia chiar și astăzi, la aproape șapte decenii de la moartea sa.

Adversarii săi cei mai vehemenți și victimele regimului stalinist au făcut din el un simbol al represiunii, deși, în același timp, Beria a reușit să obțină bomba atomică pentru Uniunea Sovietică în 1949, a creat principalul centru științific și educațional sovietic, situat în Siberia, și a promovat proiecte de cercetare care au permis URSS să lanseze primul om în spațiu.

După Revoluția bolșevică din 1917, la Moscova au ajuns la putere oameni dintre cei mai pestriți.

Revoluționari analfabeți împărțeau poziții-cheie cu oameni de nivel intelectual ridicat, deși nu întotdeauna cu diplome, așa cum era și cazul lui Lavrenti Beria.

Ascuns în spatele ochelarilor rotunzi, cu o chelie timpurie și cu o expresie serioasă, dar în același timp senină, Beria părea un bărbat amabil și afișa adeseori un zâmbet timid.

În spatele acestei aparente timidități se ascundea, însă, un om cu o inimă de piatră, care s-a manifestat fără scrupule și cu precizia unui ceas elvețian drept locotenent al lui Stalin.

Ascensiunea fulminantă a lui Lavrenti Beria

Beria și-a petrecut o mare parte a vieții în Caucaz, regiune în care, pe lângă revoluționari și contrarevoluționari, existau mișcări separatiste și religioase susținute de Turcia, Anglia și Germania.

Pentru a ajunge în vârf, a trebuit să facă echilibristică între multe forțe antagonice și a ajuns să colaboreze cu nu mai puțin de patru servicii secrete străine.

În cele din urmă, în 1920, a devenit agent secret și a fost încadrat în Ceka, prima poliție politică din URSS. În acea perioadă, în Georgia a izbucnit o revoltă bolșevică, Armata Roșie și Ceka implicându-se puternic.

Beria, precum Stalin, provenea din Georgia, iar ascensiunea sa rapidă în cadrul Partidului Comunist se explică prin marea sa afinitate cu dictatorul.

Ca ofițer Ceka în Georgia, Beria a colaborat, între 1920 și 1924, cu menșevicii (minoritarii) georgieni, facțiunea moderată a formațiunii muncitorești din Rusia.

De asemenea, a participat la executarea a 10.000 de „dușmani ai poporului”, între aceștia regăsindu-se unele dintre cele mai importante personaje din țară.

Decorat cu Ordinul Steagul Roșu, a devenit șeful „diviziei secrete-politice” a GPU Transcaucaz (poliția politică).

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments