Sinecurişti şi haimanale care mimează umanismul şi respectarea jurământului lui Hipocrate, au dezvoltat o adevărată reţea de foloase necuvenite pe fondul testărilor anti-COVID. O mână de afacerişti fără scrupule, camuflaţi în slujitori ai vieţii, fac profituri imense din „gratuităţile” oferite populaţiei de către guvernanţi.
Mercurialul testelor porneşte de la 200 de lei şi se dublează pe măsură ce se îndreaptă către clinicile private. Singura unitate medicală în care s-ar putea face teste gratuite este Spitalul de Boli Infecţioase, dar acolo se fac teste doar în condiţii interne impuse în contra legii. Reporterii 7Est au făcut un experiment pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează.
Internări cu japca la Spitalul de Infecţioase
Unitatea de testări epidemiologice de la Infecţioase este aproape pustie. Un bătrân aflat într-o ambulanţă este chestionat din uşa unităţii de o asistentă echipată până în dinţi. Ancheta epidemiologică trenează, iar soarele îşi spune cuvântul. Pacienţii nu sunt primiţi în interiorul camerei de gardă, nici măcar pe hol. În ciuda simptomelor, printre care şi ameţeli, eşti nevoit să patrulezi prin arşiţă, poate-poate te-o băga cineva în seamă. Zeci de asistenţi ai spitalului şi de pe Ambulanţe, parte dintre ei fără mască, se învârt de colo colo fără rost. În toată curtea nu este niciun bolnav. După 30 de minute de abandon, suntem preluaţi de singura asistentă care deserveşte acest triaj epidemiologic.
“Nu putem să va facem testul, daca nu rămâneţi internat 24 de ore. Trebuie să vă carantinăm, altfel nu ne decontează testele la CAS”, ne-a somat asistenta.
Am încercat să lăurim acest aspect la CAS Iaşi. Şefii Casei ne-au direcţionat către DSP, ai cărei reprezentanţi ne-au comunicat, mai cu jumătate de gură, că situaţia de la Infecţioase este un abuz, încălcându-se prevederile Legii carantinării, adoptată de câteva zile, care precizează expres faptul că pacientul, atât suspect cât şi confirmat, nu poate fi forţat, împotriva voinţei sale, să se interneze pentru a beneficia de testare.
“Internarea este opţională. Ca şi în cazul persoanelor confirmate sau care sunt cu simptomatologie, se face o recomandare de internare. Pacientul are dreptul de a-şi exprima opţiunea internării sau a izolării la domiciliu”, a declarat Cărălina Benchea, directorul DSP Iaşi.
Testări preferenţiale pe un aparat donat de un ONG
Practic, pentru ca o unitate medicală care efectueză teste COVID să poată beneficia de decontarea acestor servicii, pacientul NU este obligat să se interneze pe o perioadă de 24 de ore. Ori, la Spitalul de Infecţioase din Iaşi, dacă nu te laşi închis în lagăr, nu poţi beneficia de testarea gratuită, garantată şi atât de cântată pe la televizoare de clica guvernamentală. De menţionat, că posibilitatea de a se face teste COVID la acest spital i se datorează lui Bogdan Tănase, fondatorul Casei Share, care în martie 2020, când bolnavii de COVID cădeau ca muştele în faţa aceloraşi medici neputincioşi de la Infecţioase, a donat spitalului un aparat performant de testare, pe care medicii îl folosesc acum în mod preferenţial.
Cât costă să te cauţi de COVID?
La Institutul Regional de Oncologie, internările sunt cu program, de la 7 dimineaţa până la 10. În ciuda anarhiei care guvernează să această unitate medicală, testările costă doar 200 de lei şi se eliberează în aceeaşi zi. La clinicile private e măcel. Liste de programări, cozi sufocante şi preţuri nesimţite. După Regina Maria, care a ocupat detaşat topul preţurilor nesimţite, cu 400 de lei testarea, urmează Bioclinica şi Sante– 390, Praxis cu 380 lei şi Synevo-285 lei.
Comisioane pe sub mână între Sf. Maria şi Regina Maria
Reporterii 7Est au sunat şi la Spitalul de Copii Sf. Maria, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, care figurează pe lista centrelor de testare anti-COVID. La capătul celălalt, angajata spitalului ne-au oferit un număr de mobil pentru relaţii cu privire la testare (0771647665).
“Testele se fac la Regina Maria, iar testul este 4 milioane şi atât. Suntem spitalul de copii Sf. Maria, dar Spitalul Regina Maria este în cadrul Policlinicii Sf. Maria”, ne-a spus, la celălalt capăt al firului, un angajat al spitalului din subordinea CJ Iaşi.
Contactati telefonic, reprezentanţii Spitalului Regina Maria au încercat să infirme orice relaţie cu spitalul Sf. Maria.
“Avem un punct de recoltare în incinta Ambulatoriului Sf. Maria şi un alt centru de recoltare în Râpa Galbenă. Noi doar avem spaţiul închiriat. Nu avem nicio legătură cu cei din Sf. Maria. Există confuzii şi între pacienţi şi medici în ce priveşte cele două spitale”, a încercat să o scalde o angajată a Spitalului Regina Maria.
Clinică privată, marketată de angajaţi ai statului
În realitate, angajaţii spitalului din subordinea lui Maricel Popa fac marketing pentru un spital privat. Se oferă un aşa-zis serviciu gratuit de intermediere către un spital privat, care percepe tarifele cele mai mari din ţară. În fapt, cineva îşi ia un comision pentru redirecţionarea solicitărilor de testare de la Spitalul de Copii către Spitalul Regina Maria.
Acest lucru este cu atât mai grav cu cât spitalul de copii are propiul laborator de testare, dar este funcţional doar pentru pacienţii internaţi. Potrivit reprezentanţilor acestui spital, pe viitor se intenţionează să se deschidă un punct de recoltare în policlinică, pentru cereri din afară. Această intenţie se nimereşte ca nuca în perete, în condiţiiule în care se derulează deja în spaţiul lor o activitate similară prestată de Spitalul privat Regina Maria, care are acolo un punct de recoltare, dar testele se fac la laboratoarele din ţară, de aici discrepanţa dintre un tariff mare şi un timp la fel de mare de comunicare a unui rezultat. Mai mult, Policinica Sf. Maria are o capacitatea funcţională pentru consultaţii medicale extrem de deficitară ca acoperire. Cu toate acestea, în detrimental unor cabinete proprii care au fost desfiinţate sau comasate, s-a făcut loc pentru o clinică privată marketată de angajaţi ai statului. Ce mai contează în slujba cui eşti, dacă afacerea cu COVID umflă buzunarele în stânga şi în dreapta?