Cu ce s-au ales cei doi profesori morti , in urma exploziei blocului din Copou? O alee din Copou…..Doi profesori uciși în casa lor din Copou de gazul din subsol: Delgaz Grid, gasit total nevinovat

0
784

O alee din Copou va purta numele unui fost profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“. Este vorba despre profesorul Victor Bulacovschi ce a decedat, alături de soţia sa, în urma exploziei de acum doi ani de la blocul din str. Văscăuţeanu. „Aleea Prof. Victor Bulacovschi începe din aleea Copou şi se termină la limită de proprietate“, se arată într-un proiect de hotărâre ce va fi aprobat astăzi de plenul Consiliului Local, asa suna o decizie a municipaliatii iesene din 28.09.2018……….

Decizie surpriza anunţată de procurorii Parchetului ieşean care s-au ocupat de unul din cele mai mediatizate cazuri ale ultimilor ani de la Iaşi. Aeştia au clasat dosarul exploziei de gaz metan din 2016, de pe strada Teodor Văscăuţeanu, când doi profesori universitari şi-au pierdut viaţa iar blocul  a devenit practic de nelocuit, urmand a fi daramat. Concret, deşi au murit oameni, Parchetul a considerat că nu poate fi găsit un vinovat. Potrivit unor surse, toţi locatarii, cu excepţia unuia, au primit bani de la Delgaz Grid, fosta E.ON Gaz, pentru apartamentele distruse, valoarea daunelor fiind de peste un milion de euro. Surprinzător rămâne însă faptul că, pe latură penală, anchetatorii au considerat că gigantul din domeniul energiei nu poate fi trimis în judecată, neexistând probe privind vinovăţia sa. Societatea Delgaz Grid a susţinut că în acea zonă au avut loc intervenţii subterane ale mai multor furnizori de utilităţi, şi că e nedrept să fie găsită ea vinovată de scurgerile de gaze din conductele sale.

Delgaz Grid avea calitatea de suspect în acest dosar încă din 2019, acuzaţiile aduse fiind de ucidere din culpă şi distrugere din culpă. Între acel moment şi momentul clasării, toate familiile – cu excepţia uneia – ale căror apartamente au fost distruse în explozia de acum aproape patru ani au renunţat la pretenţiile civile din dosar. Asta deoarece peste un milion de euro a achitat Delgaz Grid proprietarilor sau urmaşilor acestora, preţul mediu per familie fiind de aproximativ 80.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. A fost vorba, propriu-zis, de răscumpărarea blocului, care a rămas acum în proprietatea companiei de gaz.

MOTIVUL PENTRU CARE PROCURORII IESENI AU CLASAT CAZUL

Procurorii ieseni au considerat ca faptele din acest dosar nu au fost comise cu forma de vinovatie prevazuta de lege.

„Pot sa va confirm faptul ca in aceasta cauza, a fost emisa o ordonanta de clasare a cauzei fata de un inculpat si sase suspecti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere din culpa si ucidere din culpa. S-a apreciat de catre procurorul care a instrumentat dosarul ca fapta nu a fost comisa cu forma de vinovatie prevazuta de lege. Cauza este solutionata, urmeaza probabil, ca solutia sa fie confirmata sa infirmata in procedura plangerii impotriva rezolutiei procurorului”, a declarat ieri Ionela Gimbuta, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.

Doi oameni au murit, dar procurorii au concluzionat ca nu exista niciun vinovat, in schimb au primit din partea municipalitaii „onoarea” ca numele lor sa poarte numele unei alei din Copou…CIUDAT!

Delgaz Grid a arătat cu degetul alte firme de utilităţi

Potrivit unor surse judiciare, în timpul anchetei Delgaz s-a prevalat de faptul că în zonă fuseseră efectuate, în trecut, multiple intervenţii, inclusiv de alte firme de utilităţi, din acest motiv, a susţinut societatea, nu poate fi trasă ea la răspundere. Avocatul copiilor soţilor Bulacovschi, Liviu Bran, s-a arătat surprins ieri de decizia Parchetului, pe care nu a comentat-o însă, deoarece nu i-a fost comunicată încă.
Explozia de pe strada Teodor Văscăuţeanu a avut loc în seara zilei de 1 august 2016, atunci când mai multe echipaje de salvare au fost chemate pentru a interveni la blocul din Copou. Două persoane au decedat în urma deflagaţiei, alte 11 fiind rănite. Ulterior, din cauza afectării structurii de rezistenţă a blocului, toţi locatarii au fost evacuaţi.

„Deocamdata nu pot comenta nici in ce priveste solutia Parchetului, nici cu privire la acordurile incheiate de Delgaz Grid”, a spus ieri Ilie Stefan Bulacovschi, unul din copii celor doi profesori morti in urma exploziei.

Victor Bulacovschi. unul din cei doi soti morti in explozie,  şi-a dedicat întreaga carieră didactică Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, începând cu anul 1964. În perioada 1990 – 1996 a fost decan, dar şi prorector responsabil cu activitatea didactică în legislatura 1996 – 2004. În ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică, site-urile de profil îi atribuie acestuia peste o sută de lucrări publicate în reviste internaţionale şi aproape 500 de citări. Acesta are în dreptul numelui său şi patru brevete de invenţie, primind, în activitatea sa, mai multe premii şi distincţii onorifice.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentSchimbare majoră pentru buletinele de identitate! S-a votat legea în Parlament. Ce modificări s-au adoptat
Articolul următorHaos la granița Greciei după ce autoritățile elene au schimbat ora de la care se intra doar cu prezentarea testului COVID-19. Turiști români, întorși din drum din vacanță
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments