Cum se fierbe corect porumbul. Ce soiuri de porumb folosim?

Auriu, gustos și foarte fraged. Ce poate fi mai gustos în această perioadă decât un porumb fiert. Poate fi mai bună ca o înghețată sau o bere pe caniculă! Dar, cum se fierbe corect porumbul, ce știuleți sunt mai buni?

0
1108

Nu toți știm cum se fierbe corect porumbul. L-am mâncat la bunici ori pe Litoral și pare ușor de făcut. Dar, trebuie să știm: cât fierbem porumbul? Se pune sare la fiert? Cum alegem știuleții de porumb pentru fiert? Am aflat toate aceste detalii de la savoruriurbane.com.

Cum se fierbe corect porumbul

Porumbul dulce este mai deschis la culoare, pănușele (frunzele) sunt de un verde mai deschis, bobul este lăptos, mai rotund.

Desfaceti pe o lungime panușele și observați boabele de porumb. Acestea trebuie să fie rotunjoare, fără spații între ele (să fie lipite unele de altele) și, pe cât posibil, să nu aibă părți negre, mucegăite sau cu dăunători. Dacă înțepăm o boabă de porumb cu unghia, trebuie să iasă un lichid ușor lăptos. De aceea se numește și „porumb de lapte”.

Porumbul fiert este și o mâncare dar și un desert de post delicios.

Cum se pregătește porumbul pentru fiert

Știuleții de porumb se desfac din pănușe (frunze) și se curăță de mătase.

Se scurtează știuleții la ambele capete ca să se așeze mai bine în oală. Tăiem doar cotorul tare și varfurile țuguiate care nu prea au boabe. Tot așa se decupează și eventualele zone cu probleme.

Dacă știuleții sunt prea mari, putem să îi rupem în două.

Mod de preparare

  • Alegem o oală încăpătoare. Căptușim fundul ei cu jumătate din pănușe și începem să clădim știuleții de porumb. Peste pănușe așezăm știuleții de porumb.
  • Peste știuleți așezăm restul pănușelor.
  • Atenție! Porumbul fiert cu sare este la fel de fraged ca cel fiert fără sare, dar are în plus un gust mult mai plăcut.
  • Se toarnă apă peste porumb astfel încât să acopere tot și să mai și mai fie 3-4 degete deasupra. Dacă nu reușiți să fixați porumbul ca să stea scufundat, așezați peste el o farfurie întoarsă deasupra care să îl apese. Oala se acoperă cu un capac.
  • Se pune oala cu porumb la fiert, circa 15-20 de minute la început de sezon, ajungând la circa 30-40 de minute mai târziu, în vară, cu capac.
  • Când este gata, deasupra se pun câțiva fulgi de unt și apoi presărăm porumbul fiert cu un pic de sare.
  • Porumbul fiert se lasă la răcorit în oală, acoperit cu pănușele și cufundat în apă. Astfel el rămăne umed, nu se usucă. După răcirea completă, se mută porumbul în frigider, în pungi sau caserole (doar știuleții).

Porumbul, beneficii

Fiert sau copt, cu gustul dulceag, porumbul este săţios şi oferă energie şi sănătate organismului.

  • Elimină toxinele. Chiar dacă prin fierbere se pierde un oarecare procent din substanţele nutritive ale porumbului, totuşi, se păstrează o cantitate semnificativă de nutrienţi, de peste 60%. În plus, consumat în mod regulat, porumbul ajută la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb conţin: 59 calorii, 2 proteine, 10 carbohidraţi, 1 lipide, 1 fibre.
  • Previne cancerul la plămâni. Beta-cryptoxanthin, o substanţă care se regăseşte în compoziţia porumbului (şi a fructelor cu coaja portocalie), este eficient în prevenirea cancerului la plămâni.
  • Scade colesterolul. Aflată şi ea în compoziţia porumbului, vitamina E participă la procesul de reînnoire al celulelor şi produce cantităţi mărite de oxigen în sânge. În plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fără sare, fără unt, porumbul este indicat în alimentaţie pentru prevenirea apariţiei bolilor de natură cardiovasculară.
  • Asigură buna dispoziţie. Vitamina B1 este responsabilă de metabolismul eficient al carbohidraţilor şi ajută la menţinerea capacităţilor cognitive, încetinind procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10% din cazul femeilor. De asemenea, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influenţând în bine starea psihică. Lipsa acestei substanţe duce la instalarea bolii Alzheimer.
  • Efect diuretic. Fibrele din compoziţia porumbului contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea bolilor digestive. Consumat frecvent, duce la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului de colon.
5 2 votes
Article Rating


SURSĂretetesivedete.ro
Articolul precedentExploziv. Noi acuzații de pedofilie în sânul Bisericii Catolice
Articolul următorBărbați care arată bine și citesc cărți, noul fenomen de pe Instagram
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments