Așa tată, așa fiică! Thea Maria Chirica s-a numărat printre elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională și Bacalaureat, un motiv de bucurie pentru primarul Mihai Chirica. An de an, Primăria Municipiului Iași premiază excelența în educație oferind premii și diplome tinerilor care au luat note maxime la examenele naționale. Reușita elevilor de zece a fost celebrată în Amfiteatrul Complexului Palas, în condiții de maximă siguranță: cu măști și dezinfectant pe mâini, dar fără a lipsi coronițele pentru absolvenți, oferite în semn de recunoștință față de eforturile pe care le-au depus pe parcursul celor patru ani de studiu.
Astăzi am fost în dublă ipostază, în cea de primar premiind elevii de nota zece și m-am regăsit în postura de părinte, mult mai emoționant, pentru mine, pentru toată lumea. Se pare că nu am investit în educație doar cu vorbele ci și cu faptele. Este loc pentru a se renaște România și cred că educația este primul promotor, a declarat emoționat, primarul Mihai Chirica.
Thea Maria Chirica a terminat gimnaziul la Colegiul Național unde își dorește să continue și studiile liceale.
A fost destul de greu să ne adaptăm ca și copii la aceste condiții dar ne-am descurcat și cred că și colegii mei s-au simțit foarte bine și a fost foarte ok. Probabil că am fost privită altfel dar mă bucur că am reușit să obțin acest rezultat cu susținerea lui și a mamei mele, desigur și sunt mândră și de mine cât și de efortul depus de ei în educația mea. Este o bucurie mai mare pentru că am reușit să mă adaptez la aceste condiții. Momentan m-am înscris la Colegiul Național, vreau să continui la această școală și pe viitor, nu știu ce planuri am. Încă nu sunt sigură, a spus Thea Maria Chirica.
Deocamdată nu și-a făcut planuri pentru facultate, însă eleva a mărturisit că și-ar dori să studieze în străinătate.
Examenul nu a fost unul complicat având în vedere faptul că am muncit timp de patru ani. Pe mine nu m-a surprins subiectul neapărat. Mă gândesc la studii universitare în afara țării, momentan nu știu, poate științe politice sau drept, a mai spus Thea Maria Chirica.
Ne pleacă valorile
Doar de la nivelul Iașului au plecat 300 de elevi pentru a studia în străinătate iar numărul lor este într-o continuă creștere. De ce? Tot mai mulți sunt nemulțumiți de condițiile actuale din țară iar universitățile din Europa și nu numai, sunt extrem de mulțumite de performanțele pe care tinerii din România le pot face, indiferent de ce domeniu vorbim.
Vom mai negocia, vom avea patru ani la dispoziție în ceea ce privește plecatul din țară. Eu sunt convinsă că putem face lucruri bune și aici. Sunt convins că peste patru ani vom putea să ne gândim și alte opțiuni. Rolul meu ca părinte este de a sprijini copilul să poată să ajungă cât mai sus. Opțiunile fiicei mele contează foarte mult pentru mine. E tragedia noastră și datorită nouă ni se întâmplă aceste lucruri. Noi suntem de vină, noi nu știm să le oferim un viitor aici, nu au încredere în clasa politică din România, nu au încredere în ceea ce văd și trebuie să modificăm din temelii acest lucru. E cea mai mare pierdere din punctul meu de vedere de 30 de ani încoace faptul că pleacă elitele, pleacă cei care ar trebui să contribuie la bunul mers al acestei țări pentru că sunt întradevăr dezamăgiți. Mă simt și eu printre ei de foarte multe ori și de aceea mă angajez de fiecare dată cu și mai mare efort ca lucrurile să meargă mai bine. Speranța mea este să se întoarcă din drumul lor, să creadă în destinul României, în destinul lor în această țară și să facem cu toții o echipă bună pentru România, a mai spus primarul.
Mihai Chirica a precizat că nu este împotriva studiilor în străinătate a tinerilor, ci spune că și-ar dori ca mare parte dintre ei să se întoarcă în România pentru a pune bazele unei societăți complet diferite.
Sunt aproape 300 de elevi care au plecat la mari universități. Asta nu înseamnă că trebuie să îi ținem legați. Este foarte bine că se educă la universități mari, dar speranța mea este să vină acasă cu ceea ce au învățat acolo cu știința de carte de acolo, cu pregătirea profesională și chiar cu mentalitatea schimbată să vină acasă în această țară pentru că până la urmă țara este cel mai frumos lucru. Vă mărturisesc că și copilul meu mai vine cu astfel de idei, că i-ar plăcea să studieze în afara țării. Nu spun că ar fi neapărat greșit dar speranța mea că până în clasa a XII-a să o conving că e mai bine aici.
Iașul este unul dintre cele mai mari centre universitare din întreaga țară, aici venind anual zeci de mii de studenți.
Avem universități bune, avem profesori unversitari foarte buni, avem rezultate chiar, oameni care sunt căutați de firmele multinaționale la nivel mondial după ce au terminat universitățile din România, deci se poate și acasă. Este foarte important să le redăm încrederea. Nu ne lipsesc profesorii buni, cadrele didactice care ar putea contribui ca ei să fie pregătiți. Ne lipsește încrederea pe care ei trebuie să o aibă din ce în ce mai mare față de această țară, a conchis primarul Mihai Chirica.