Poate că cel mai mare procent din poluarea e la nivelul județului Iași este din cauza oamenilor care nu respectă mediul sub nicio formă și aruncă gunoaie și peturi în zonele de agrement. Chiar dacă aceste locuri ar trebui să fie destinate recreației în natură, ele abundă în deșeuri care poluaează întreg mediul înconjurător și duce chiar la moartea animalelor care trăiesc în aceste zone. Un astfel de exemplu este lacul Ezăreni unde au fost găsiți morți pești de mari dimensiuni iar unul dintre factorii care au contribuit la decesul mediului acvatic este și poluarea din zonă. Din nefericire, acest exemplu nu este singular.
Conf.univ.dr.Silviu Gurlui este cercetător la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași și postează periodic pe rețelele de socializare imagini cu locuri din județul Iași care ar trebui să fie o oază de sănătate pentru locuitori și nu numai, însă realitatea este cu totul diferită. Oamenii nu au înțeles că mediul înconjurător trebuie protejat și lasă gunoaie în urma lor, fără a se gândi la repercursiuni.
Nu cunosc în momentul de față care sunt datele precise care au dus la moartea acestor pești. Știu că am văzut câțiva pe luciul apei, pești mari, de peste zece kilograme, sute de astfel de exemplare, încă de joia trecută. Pescarii m-au anunțat asupra fenomenului care este total diferit față de ce știu ei pentru că animalele aveau ochii extrem de măriți și ulterior, acești pești au murit. Nu au mai fost identificate situații similare, a spus conf.univ.dr.Silviu Gurlui, fizician.
Deocamdată s-au preluat probe din apă și specialiștii în domeniul acvaculturii vor stabili care au au fost cauzele care au dus la moartea peștilor din lacul Ezăreni.
Urmează să identificăm cauzele: poluare, diferențele de temperatură, o lipsă de oxigen și poate alte cauze. Deocamdată, eu sunt rezervat în a da un verdict, dar clar este un stres foarte puternic foarte intens asupra acestor animale. Un astfel de exemplar ajunge la maturitate la greutate de patru kilograme în cinci – șase ani, cert e că șalăul așa mare cum este nu a mai rezistat. E clar că este un factor de stres important și mai ales , mizeria din zonă, a mai spus fizicianul.
Zonele de agrement ar trebui protejate
În ciuda faptului că autoritățile au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la poluare și aruncarea deșeurilor în locuri nepermise, ieșenii continuă să trateze cu superficialitate aceste aspecte. Spre exemplu, lacul Ciric este acoperit cu peturi și tot felul de deșeuri.
Din păcate, am fost îngrozit de ceea ce se întâmplă la Ciric. În ciuda precipitațiilor, aparent abundente, peste Iași, se observă că seceta este prezentă. Nivelul apei din lacul Ciric 1 este foarte scăzut. Apoi putem observa prezența unei densități foarte mari de alge verzi ceea ce înseamnă o creștere a nutrienților din apă care provin, cel mai probabil din îngrășământ. Acestea alge ar putea să perturbe viețuitoarele, mai ales peștii, prin diminuarea concentrației de oxigen, a mai spus conf.univ.dr.Silviu Gurlui.
De asemenea, pe luciul apei, în unele zone putem găsi munți de peturi și de deșeuri aruncate de oameni. Situația este cu atât mai îngrijorătoare pentru că este o zonă extrem de populată.
Multe deșeuri înconjoară lacul Ciric 1. Nu ai unde să calci, pentru că la fiecare pas trebuie să te ferești de mizeria de acolo. Toate ascunse printre cpaci, pe mal, prin stuf. Cum trăiesc vietățile în acest peisaj? Cum să stai la pescuit cu sticle aruncate și să nu-ți pese? Sau cu copilul pe o pătură înconjurată de zeci de kilograme de mizerii. Oamenii stau în mizerie până în gât, a mai spus conf.univ.dr.Silviu Gurlui.
Conform legii, cei care sunt prinși că aruncă deșeuri în zone nepermise pot primi amenzi de până la 6.000 de lei.