Polonia verde: Munții Tatra, cel mai înalt sector al Munților Carpați

Dincolo de fațeta sa cea mai faimoasă, există și o Polonie naturală, care se îndepărtează de castelele și palatele pe care istoria sa turbulentă le-a lăsat moștenire.

0
498

Este vorba de Polonia care nu are nicio legătură cu orașele agitate și care, cu cicatricile de război deja închise, este dominată de structuri deosebite și de o viață culturală foarte bogată.

Această Polonie verde și luxuriantă atinge culmea expresivității în Parcul Național Tatra, cel mai înalt sector din Munții Carpați, cu niște culmi impresionante care străbat sudul țării, chiar la granița cu Slovacia.

Munții Tatra sunt numiți și „lanțul muntos perfect”: maiestuos, dar sigur; impunător, dar accesibil. Un colț de lume îndepărtat, sălbatic și deosebit de prietenos cu drumeții: nu există niciun alt loc în țară cu peisaje atât de variate.

Cei peste 300 de kilometri de trasee pe care te poți pierde – și la propriu, și la figurat – promit excursii de neuitat, întotdeauna cu vedere la păduri luxuriante, stânci ascuțite și vârfuri care se ridică deasupra lacurilor înghețate.

Munții Tatra sunt un loc ideal pentru a merge cu familia

Această ușurință de explorare face ca Munții Tatra să fie o destinație adecvată pentru familii. Mai ales în partea de vest, cu înălțimi mai mici și culmi mai domoale, ideale pentru a te bucura de un picnic după o plimbare lungă.

Cei mai îndrăzneți au la îndemână un catalog generos de activități sportive: pe lângă rutele de ciclism, alpinism și speologie, masivul are una dintre cele mai ieftine stațiuni de schi din Europa, care, deși a fost scena unui campionat de iarnă, este potrivită pentru toate nivelurile de pricepere.

Situați la două ore de mers cu mașina de frumosul oraș Cracovia, Munții Tatra sunt mai reprezentativi pentru modul de viață tradițional decât orice alt loc din Polonia.

În păduri plutește un anumit aer de basm, care se întinde peste un mozaic de orașe modeste, cu arhitectura lor tipică, din lemn, care a reușit să păstreze obiceiurile în starea lor cea mai pură.

Orașul la modă

Zakopane, populara stațiune montană, este un bun punct de plecare pentru a începe excursiile prin aceste locuri. Este un oraș care a ajuns la modă în ultimii ani și unde o plimbare pe stradă înseamnă să descoperi iubitori de aventură veniți din toate cele patru zări.

De asemenea, această stațiune este renumită pentru casele sale pitorești, de munte. Sunt construite în așa-numitul stil Zakopane, prezent în această regiune care a fost cândva refugiul pictorilor, poeților și compozitorilor.

Este vorba despre o tendință arhitecturală în care lemnul este dominant și prin care s-a încercat evidențierea spiritului polonez.

Mii de cărări de munte

Apoi, în interiorul Parcului Național Tatra, există mii de trasee de urmat. Cele mai frecventate sunt și cele mai simple, care traversează văi fermecătoare umbrite de păduri alpine, cum ar fi Dolina Strazyska sau Dolina Biatego.

Apoi, sunt cele mai complicate, care străbat Tatra Mare și Tatra Belianske, unde călătorii se confruntă cu provocări mai mari, dar au parte întotdeauna de răsplata peisajelor minunate.

Vegetația se schimbă la fiecare pas și, cu puțin noroc, poți observa și timida faună locală: căprioare, marmote, capre negre și – mult mai evaziv – ursul brun, o specie din care au mai rămas extrem de puține exemplare.

Dacă vrei să urci pe vreo culme, ai de unde alege. Acest lanț muntos are peste 20 de vârfuri care depășesc două mii de metri, dintre care cel mai înalt este Vârful Rysy.

Atingerea culmii sale, printr-un păienjeniș de trasee accesibile și marcate, îți permite să te bucuri de vederi fabuloase asupra norilor, cu acea senzație magnetică de a fi într-un loc realmente unic.

Descoperă ce au de oferit Munții Tatra urmărind în continuare documentarul „Parcul Național Tatra” (fără narațiune, doar cadre din natură pe un fundal muzical).

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments