A fost unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, însă totul s-a prăbuşit când se aştepta mai puţin. În 2012, omul de afaceri brazilian Eike Batista avea o avere estimată la 35 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg. Era al şaptelea cel mai bogat om de pe planetă, şi deţinea cea mai mare avere din Brazilia.
Drumul spre a deveni cel mai bogat om din lume părea asigurat. Cu toate acestea, în urma unei mize greşite, imperiul său financiar s-a prăbuşit, iar în 2014 Batista datora peste 1,2 miliarde de dolari creditorilor.
În anii ’80, pe când avea doar 23 de ani, el a reuşit să strângă o avere imensă din comerţul cu aur şi diamante. A pus bazele unei companii de exploatare a aurului, începutul grupului EBX. Până în 2000, Batista a a strâns o avere de 20 de miliarde de dolari, din exploatarea a opt mine de aur din Brazilia şi Canada, precum şi dintr-o mină de argint din Chile. În 2012, avea deja o avere de 35 de miliarde de dolari.
Pe lângă businessurile cu metale preţioase, Batista a pornit şi o afacere cu petrol. Conform rezultatelor forajelor iniţiale din 2007, compania părea să dispună de resurse de petrol şi gaze în valoare de peste un trilion de dolari, ceea ce ar fi împins valoarea companiei spre pragul de 20 de miliarde de dolari.
Însă producţia de petrol nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. În loc să extragă 750.000 de butoaie de petrol pe zi, au reuşit să aibă o producţie zilnică de doar 15.000 de butoaie. Acest lucru a erodat încrederea creditorilor, care s-au retras, iar compania condusă de Batista s-a văzut pusă în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile. În cele din urmă, în 2013, compania a dat faliment, având datorii de peste 5 miliarde de dolari.
Pentru Batista lucrurile au mers şi mai prost. Înainte de a da faliment, acesta a reuşit să retragă o parte din acţiuni, obţinând astfel un profit rapid. El a fost însă acuzat de evaziune fiscală şi a fost condamnat la 13 ani de închisoare.
Cu toate că motivele eşecului său financiar au fost evidente, Batista a pus eşecul în seama inconstanţei bursei. Într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor, publicată în ziarul Valor International, el a scris că, privind retrospectiv, ar schimba un singur lucru, şi anume, că nu ar mai cota companiile la bursă, ci ar alege capitalul privat.
Pe 28 aprilie 2017, judecătorul Gilmar Mendes de la Curtea Supremă a dispus mutarea lui Batista din închisoare în arest la domiciliu, în aşteptarea procesului.