Premieră medicală în Iași Un bebeluș i-a dat o șansă la viață unui adolescent în vârstă de 14 ani

Un vis împlinit

0
766

Uneori, o dramă se poate transforma într-un moment de bucurie. În aceste zile, la Iași s-a întâmplat o minune pentru un copil de numai 14 ani, care de ani de zile mergea la dializă. Medicii de la Cluj au reușit să preleveze și să transplateze doi rinichi de la un bebeluș de zece luni aflat în moarte cerebrală și i-au transferat la Iași, pentru a ajunge la adolescentul care aproape că își pierduse speranța că va mai putea fi un copil normal. Intervenția este unică în România, fiind primul caz de transplant de organe de la un copil atât de mic. Riscurile au fost destul de mari pentru că organele copilului erau fragile dar medicii au reușit printr-o operație de cinci ore să dea o șansă la viață unui adolescent.

George locuiește în Bacău și mai are trei frați. Viața lui s-a schimbat complet de la vârsta de șapte ani, când medicii au descoperit faptul că băiatul avea o anemie. În urma unor investigații medicale, s-a constatat că acesta avea o malformație genetică la rinichi din cauza căreia băiatul avea să facă dializă de trei ori pe săptămână.

Problemele au început de șapte ani după care după cinci luni, copilul a intrat pe dializă peritoneală, după am început hemodializa. De atunci, face de trei ori pe săptămână Bacău – Iași. Pur și simplu, m-am dus să îi fac analize pentru că intra în clasa I la școală și atunci l-au găsit cu anemie severă, i-au făcut ecografie și s-au depistat chisturile. L-am înscris la liceu, în zilele de marți și joi mergea, în rest recuperea cât putea. Nu a fost atât de bine, dar a dat Evaluara Națională, a reușit să țină pasul cu ceilalți, a spus mama lui George.

Pe parcursul acestor ani, adolescentul a mai fost sunat pentru că există un posibil donator, însă, din păcate, nu era și compatibil.

Odată am fost chemați la Cluj și încă de două ori la Iași. De data aceasta am simțit că inima mea de mamă îmi spunea că de data asta va fi. El nu prea crederea, că nu este el norocos dar ceva îmi spunea că de data asta va fi. Frații sunt foarte bucuroși pentru că la patru dimineața venea ambulanța și îi vedea pe ceilalți, mă întreba de ce trebuie să plece?, ne-a mai spus mama.

Intervenție medicală în premieră

Intervenția a fost posibilă mulțumită unei colaborări dintre medicii din Cluj și cei de la Iași, iar ea a fost una complexă, care a necesitat participarea unei echipe mixte de specialiști.

Transplantul pe care l-am făcut ieri a fost cel mai mic donator aflat în moarte cerebrală de la care s-a recoltat organe până acum în România. Din motivul acesta ar trebui să fim recunoscători familiei care a trecut printr-o tragedie atât de mare, au avut puterea să accepte să doneze organele copilului decedat. Fiind un donator foarte mic presuspune niște dificultăți din punct de vedere tehnic a celor vasculare și a celor urologice. Bineînțeles că și recoltarea organului este foarte dificilă la un asemenea donator. Vreau să le mulțumesc colegilor de la Cluj care ne-au ajutat foarte mult cu recoltarea rinichilor de la acest copil și în felul acesta nu a trebuit să mai mergem noi până acolo. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au decurs normal, e o anumită complexitate și o delicatețe chirurgicală pentru că structurile sunt foarte mici și presupun o dificultate mai mare decât la un adult. Noi am transplantat ambii rinichi la un copil, în bloc și este posibil să îi asigure funcționalitate, a declarat dr. Corneliu Moroșanu, coordonatorul echipei chirurgicale de transplant renal din cadrul Spitalului Clinic C. I. Parhon.

Intervenția a durat cinci ore și a presupus și o nefrectomie de la primitor de la cel de la care s-a efectuat transplantul. De ce? Pentru că avea un rinichi foarte mare care a trebuit scos cei doi, un rinichi cu probleme, cu risc de infecție.

E un pic mai greu decât un transplant normal, noi am mai efectuat astfel de intervenții la copii, dar aici a fost particularitatea că au fost transplantați amaândoi în bloc pentru a asigura o funcție renală pentru copilul de 14 ani dar corporal este la nivelul unui copil de 7-8 ani. În România nu s-a mai recoltat niciodată un rinichi de la un donator atât de mic, cum a fost acesta, de zece luni. În momentul în care lucrezi, se termină cu partea emoțională. Copilul este bine, sperăm ca evoluția să fie foarte bună încontinuare și să îi asigure o funcție normală a rinichilor. Au mai fost și alți potențiali dar el era cel mai bună compatibilitate. El era pe dializă, avea o boală renală polichistică, și avusese o nefrectomie dreaptă cu mulți ani înainte la Spitalul pentru Copii. Rinichiul stâng era și el afectat de asta a trebuit să îl extirpăm. La un copil de această vârstă, evoluția nu este cea mai bună fără transplant. Copiii care primesc prin transplant rinichi încep să crească, a mai spus dr. Corneliu Moroșanu.

Numărul donatorilor cu vârste fragede este în creștere, lucru care arată că oamenii au conștientizat faptul că un astfel de gest poate schimba vieți.

Este o intervenție deosebită care a avut loc la Spitalul Parhon, un transplant de la copil la copil, un donator foarte tânăr de zece luni de zile. Rinichii acestuia au fost transplantați unui copil de 14 ani care se afla pe listele de așteptare care fusese diagnosticat de la șapte ani cu o afecțiune a rinichiului. Din păcate, a evoluat către insuficiență renală, făcea dializă de trei ori pe săptămână. Din cei chemați pentru evaluare, din punct de vedere imunologic era cel mai potrivit. Ambii rinichi au fost transplantați, sunt trei intervenții de la copil de la Spitalul Parhon, aceasta fiind cea de-a patra. Sunt intervenții complexe, a declarat conf.univ.dr.Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iași.

Un vis împlinit

Chiar dacă va trebui să urmeze un tratament pentru tot restul vieții, George este bucuros că, în sfârșit, va putea juca fotbal. Pe de altă parte, mama lui le va rămâne recunoscătoare pentru totdeauna părinților care au acceptat să doneze organele copilului lor pentru a-l salva pe băiat.

Eram dintotdeauna conștientă că pentru sănătatea copilului meu, cineva trebuie să moară și cu atât mai puțin un bebeluș. Eram și bucuroasă pentru copilul meu, dar în același timp eram necăjită că cineva plânge după un copil. Le mulțumesc din suflet părinților pentru decizia pe care au luat-o. Sper ca Dumnezeu să îi binecuvânteze. Ca băiatulmeu mai sunt și alți copii care suferă și, poate, vor avea și ei o șansă pentru a avea o viață normală, de înțepături. Nu este ușor să fii înțepat, să nu poți să bei câtă apă vrei,să nu ai voie pepene, să fii mereu stresat că mergi la dializă. El visează să devină fotbalist. A avut o perioadă în care nu a mers pentru că îl lăsau picioarele, îl duceam la baie în brațe. Acum merge foarte bine, el a vrut mereu să fie sănătos ca ceilalți copii, să meargă la școală. Să fie un copil normal ca toți ceilalți, a conchis mama.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments