Cum să faci cel mai bun vin de casă? Mai jos poți vedea câteva trucuri care te ajută să nu mai schimbi niciodată rețeta în fiecare toamnă. De ce ai nevoie și care e modul de preparare?
Secretul celui mai bun vin de casă
Mulți români încă își mai pregătesc băuturile în casă toamnă de toamnă. Desigur că rețete și trucuri sunt nenumărate, mai ales că fiecare gospodărie are regulile ei și preferințele sale, dar cu toate astea rămân niște lucruri general valabile în ceea ce privește vinul. Este important să folosiți struguri bine copți. „Restul sunt zemuri. Ştiu, în literatura de specialitate vinul începe de la 8,5 grade, însă un vin sub 10 grade cu greu poate fi păstrat pete 6 luni fără să capete un defect care-l face de nebăut”, spune inginerul Toma. De asemenea, pentru ca vinul să capete tărie e nevoie ca în procesul de fermentație să existe suficient zahăr în struguri.
Este indicat să zdrobești strugurii după cel mult 8 ore după ce i-ai cules. „Ideal este să fie zdrobiţi imediat, în cel mult două ore, pentru ca strugurii să-şi păstreze toate calităţile şi să dea vinului aromele cele mai bune. Aici greşesc foarte mulţi români atunci când fac vinul, iar efectele sunt evident: un vin cu gust dubios, predispus la oţeţire”, spune inginerul. Sursa citată mai arată și că e important să folosești doar unelte din lemn, plastic sau inox pentru a nu distruge gustul, iar păstrarea sa se face mult mai bine dacă este pus în așa ceva.
„Nimeni nu vrea să bea aşa ceva”
„Fermentaţia cu boştina introduce în vin tanini şi arome de care este bine să ne ferim. Vinul iese aspru, acru, amar, colorat excesiv, cu gust ierbos. Nimeni nu vrea să bea aşa ceva. Mirosul de doagă este cunoscut tuturor. Înseamnă butoi mucegăit, nespălat, împuţit. Vinul iese, deci, exact ca butoiul”
Dumitru Toma, inginer (Sursa: adevărul.ro)