Sfântul Ilie 2020. Cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Avertisment pentru români! Ce să nu faci în această zi
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii.
Ce să faci și să nu faci de Sfântul Ilie
În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se tăvăleau prin cultură, apoi se întorceau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice.
Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile, nici geamurile caselor. În unele zone se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma. Merele nu se consumă decât după ce au fost duse la biserică. Se spune că acela care muşcă din măr înainte de a fi sfinţit va avea parte după moarte numai de mere şi, când va dori să le atingă, vor dispărea.
Legenda Sfântului Ilie
n popor, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și erou al credinței. Se crede că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Sfântul Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti, fiind mereu în slujba binelui.
Sfântul Ilie Tevsiteanul este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer, și unul dintre cei mai importanți prooroci dinainte de Hristos, alături de Moise, prooroc amintit chiar și în Noul Testament. Numele ”Ilie”, purtat de peste 120.000 de români, se traduce prin ”cel al cărui stăpân este Dumnezeu sau stăpânul meu este Dumnezeu!”.