A fost inaugurat bustul lui Ion.I.C.Brătianu de pe Bulevardul Ștefan cel Mare

0
323
bustul lui Ion.I.C.Brătianu

Eveniment de mare importanță în centrul Iașului. Importanți oameni de cultură alături de primarul municipiului Mihai Chirica au dezvelit bustul de bronz al lui Ion I.C.Brătianu. Acesta este poziționat la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare cu Strada I.C.Brătianu și reprezintă o manifestare a respectului față de personalitatea sa, cât și pentru rolul pe care l-a jucat în istorie.

Ion I.C.Brătianu s-a născut pe data de 20 august 1864 și a fost unul dintre cei mai emblematici oameni politici pe care i-a avut România, el având un rol deosebit de important în Marea Unire din 1918.

A fost un adevărat bărbat de stat pentru că România a avut întotdeauna oameni politici capabili, poate mai puțin în prezent, care și-a înțeles foarte bine destinul și menirea. Întâi a fost președinte al Partidului Național Liberal urmându-i pe Dimitrie Sturza. Apoi a fost artizanul marilor reforme. Nu trebuie să uităm niciodată că în afară de rolurile fundamentale pe care le-a avut în realizarea Marii Unirii, în ducerea războiului, în maniera în care a știut să gestioneze afacerile generale ale României, I.C. Brătianu a fost cel care  introdus în programul Partidului Național Liberal două reforme care aveau să dea o nouă față României interbelice: reforma agrară și reforma electorală, a declarat istoricul prof. dr.Cătălin Turliuc.

Ion I.C.Brătianu a fost președintele Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial și a condus țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova.

Este o personalitate românească față de care s-a încercat în perioada comunismului ștergerea ei din istoria acestei țări. Păcat. După treizeci de ani de la revoluție este primul bust al lui I.C.Brătianu care se pune în Iași și l-am pus acolo unde a rămas reprezentativ, lângă Regele Ferdinand și el, făuritor al Marii Uniri, pe strada care îi poartă numele. Este o mărturie a unei clase politice cu care România se mândrește și cu care se va mândri, din păcate, foarte multă vreme pentru că nu s-a mai născut nimic după dispariția acestor oameni politici. Rămân remarcabile convorbirile, disputele verbale din Parlamentul României de atunci dintre personalități cum au fost I.C.Brătianu, Nicolae Iorga și alții care foloseau limbaje academice de cel mai înalt nivel, a declarat primarul Mihai Chirica.

Bustul a fost realizat de sculptorul Constantin Crengăniș, cel care a făcut și statuia Regelui Ferdinand I.

Mă bucur că după 30 de ani reușim să facem o reparație morală și istorică și cred că Ion Brătianu merită în Iași o alee, măcar două busturi să mai facem a lui Ion Brătianu omul independenței și a lui Gheorghe Brătianu cel care a sfârșit în temnițele comuniste. Nu pot decât să mă bucur că am primit sprijin în Primăria Municipiului Iași, că domnul primar a îmbrățișat ideea noastră și iată că, astăzi, la un an de la inițiativa Ateneului Național din Iași reușim să înnobilăm orașul cu cel mai mare om politic pe care l-a avut România modernă, a spus Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Național din Iași.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments