Dan Ștefan Cojocaru(Mops)face parte din Comitetul Executiv al Federației de Minifotbal din România și echipele sale au făcut performanțe atât la nivel național cât și la nivel internațional. Ieșeanul a dovedit pe parcursul a mai mulți ani că sportul susținut poate face performanță. Despre succes, titluri câștigate, premii și participari la campionate la care unii nici măcar nu vizează ne-a povestit Dan Ștefan Cojocaru într-un interviu oferit în exclusivitate Ziarului 7 Est.
Acum, dupa ce a acumulat o vasta experienta, Dan Stefan Cojocaru, doreste sa se implice si sa ofere adminnistratiei locale tot ce a invatat in cei aproape 50 de ani de viata. A fost propus de Pro Romania Iasi, pe listele Consiliului Local Iasi
Pasiunea pentru sport și, în special, pentru fotbal a pornit încă de la vârsta de cinci ani însă părinții fiind profesori de matematică și-au dorit ca Dan Ștefan Cojocaru(Mops) să urmeze un alt drum. Mai târziu, ieșeanul avea să formeze una dintre cele mai importante echipe de minifotbal de la nivel național.
Am avut 12 ani o echipă de minifotbal privată, cea mai titrată, fara falsă modestie, am cucerit patru titluri naționale, o super cupă a României, am jucat cinci Finale Naționale ceea ce este un record și nu cred că se va mai putea întâmpla vreodată ca o echipă la nivel de club să ajungă la acest nivel. Pentru că nu am mai avut cu cine să jucăm aici am ieșit la cupe internaționale și totul a culminat cu câștigarea unui titlu frumos în Brazilia, la Rio. Pe faimoasa plaja Copacabana am învins, am jucat pe plajă, pe un teren amenajat special și sunt mândru de acest rezultat al echipei. Oficialii Federației m-au rugat să vin în administrație pentru că experiența pe care o acumulasem în cei 12 ani să o punem în slujba în dezvoltării Federației. Astfel, nu am mai putut să mai am o echipă, ne-a spus Dan Ștefan Cojocaru(Mops).
Acesta a mai organizat cel mai mare eveniment cu caracter sportiv care a fost a avut loc vreodată în Iași. Ușor nu a fost pentru că vorbim de nume mari din Naționala Italiei și a României.
Am fost opt ani directorul tehnic al Echipei Naționale de Minifotbal cu care am obținut șase titluri de campioni europeni, două locuri trei la Campionatul Mondial și alte trofee la nivel intercontinental deci o experiență vastă în a conduce echipe, atât la nivel economic cât și la nivel sportiv. Pe lângă astea, am făcut un eveniment nu neapărat ca număr de persoane prezente cu caracter sportiv, dar cu siguranță cel mai important eveniment sportiv care a avut loc la Iași – am adus Naționala Italiei 82 și am refăcut acel Campionat Mondial din 82, am refăcut acel meci din 83 în care România a învins pentru prima oară Italia la București când au participat cele mai mari staruri ale internaționalei Italiei și ale României, aici, la baza privată. Au venit doi golgeteri Giannini, Gentile, Baresi, Paolo Rosi și alte mari vedete ale fotbalului italian, acesta cred că a fost cel mai mare eveniment cu caracter sportiv care a fost organizat vreodată în Iași. Așa cum stăteam de vorbă cu impresarii mei care m-au ajutat să fac acest eveniment mi-au zis că probabil că se vor mai face evenimente și mai mari șu mai grandioase dar cu atâtea vedete la un loc, cu siguranță va fi foarte foarte greu să se mai facă, a mai spus ieșeanul.
Succes după succes
De asemenea, Dan Ștefan Cojocaru a adus aceste naționale ale Italiei, la
Groznîi ,în Cecenia, doi ani la rând cu ocazia zilei de naștere a președintelui Ceceniei.
Domnul președinte al Ceceniei ne-a primit cu brațele deschise, am jucat două meciuri importante ,naționala Italiei cu Old Boys Torregrosa, o echipă de succes care activează în prima ligă a Campionatului Rusiei.
Mai mult decât atât, Dan Ștefan Cojocaru(Mops) a înființat alături de un partener italian o școală de fotbal privată în care actualmente activează peste 80 de copii cu antrenori.
Cred eu, că în cei nouă ani părinții au fost mulțumiți, am reușit să facem și noi un transfer în 2006 un copil a plecat la Steaua București suntem mândri. Grupa de 2005 am cedat-o cu titlu gratuit către Politehnica Iași pentru că grupul de copii de la Politehnica Iași nu avea grupă de acel an ,dar lumea trebuie să știe că a fost în exclusivitate a grupului nostru. Am cedat-o pentru oraș pentru că trebuie să ajutăm chiar dacă suntem privați.
Acesta are o vastă experiență în crearea de evenimente sportive atât la nivel național cât și la nivel internațional, pentru că de 12 ani activează în Federația de Minifotbal în România și an de an a organizat campionate naționale, campionate de Cupa României.
Aici, în Iași avem două cupe foarte renumite, de nivel amical pe care le face România Cupa Magic și Cupa Unirii care au loc în octombrie și în ianuarie. M-am implicat în organizare și nu e ușor să organizezi turnee cu 40-50 de echipe la care participă 700-800 de sportivi să te ocupi de organizare meciuri, masă, cazare, transport, arbitri etc. Minifotbalul este un sport nou care la Iași activează de aproximativ 15 ani printr-un campionat regulat pe care, din păcate, doar de câțiva ani comunitatea îl bagă în seamă deși este un sport foarte atractiv și a obținut performanțe mult mai mari decât alte sporturi ieșene.
Antreprenoriat sportiv la superlativ
Campionatul de minifotbal se desfășoară pe etape în fiecare weekend pe bazele sportive de la Magic Sport Center din Tudor Vladimirescu și de la Baza Sportivă de la Depou. Minifotbalul se adresează amatorilor cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani.
Toată lumea poate să facă acest sport de masă cum este numit și poate să facă mișcare. Este o mână întinsă pentru cei care nu au putut să facă fotbal profesionist și poate să practice acest sport pentru mișcare, pentru sănătate. De-a lungul timpului în cei 25 de ani de activitate în domeniul economic am reușit să construiesc două centre sportive: unul în Tudor Vladimirescu cu două terenuri de minifotbal, două terenuri de tenis de picior și unul de tenis de câmp, ultramoderne, cu iarbă sintetică, cu gazoane artificiale, tribune ,vestiare, și o altă bază sportivă la Depoul CFR unde au activtat în trecut echipe de Liga a treia Iris, CFR Moldova etc. Acolo, am reușit să contruiesc încă trei terenuri pentru minifotbal adresate grupelor de copii și juniori ale școlilor private care activează în oraș deci cred că și în domeniul infrastructurii am făcut un lucru bun pentru că nu mai știu alte persoane care să fi construit șase terenuri pentru sport chiar dacă au o bază privată, a mai spus Dan Ștefan Cojocaru(Mops).
Colecție impresionantă de tricouri ale celor mai mari jucători din lume
Dan Ștefan Cojocaru(Mops) are în colecția sa nu mai puțin de 1.600 de tricouri, o pasiune care a pornit încă de când era mic.
Părinții mei fiind profesori de matematică nu m-au lăsat să fac fotbal pentru că așa erau vremurile atunci, dar de mic, de când am dobândit acest hobby pentru sport, strâng fanioane și tricouri. Fanioane de pe la toate cunoștințele pe care le am în fotbal, am început să corespondez cu cluburi din România și străinătate. Eram abonat la reviste din fosta Uniune Sovietică, după Revoluție am continuat cu acest hobby și cred că am o colecție de tricouri purtate de jucători, cu ADN dacă putem spune așa, de la cei mai mari jucători care au fost în lume. Am fost cu familia Lucescu pe la toate meciurile cu echipa națională 26 de ani în toate deplasările unde mi-am făcut cunoștințe în rândul fotbaliștilor și a antrenorilor, am primit cadou tricourile pe care le-au schimbat, tricouri pe care le aveau în colecțiile personale. O parte le-am mai și cumpărat de pe la licitații dar am reușit să colecționez 1.600 de tricouri.
Mai mult decât atât, acesta speră ca pe viitor să facă un muzeu al sportului unde să poată să expună cele 1.600 de tricouri pe care le are în colecție.
Sper că în viitor vom putea face un muzeu tot pentru oameni, pentru că degeaba am această colecție, degeaba am această pasiune dusă până la extrem dacă ea nu poate admirată de oamenii din Iași și de cei care vin în vizită. Am în plan să fac un muzeu online în primă fază și ulterior într-o hală unde să pot expune aceste trofee, dacă le pot numi așa, pentru a fi accesibile și cetățenilor, a conchis Dan Ștefan Cojocaru.