De la începutul pandemiei până la momentul de față la Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași au fost îngrijiți peste 2.000 de pacienți confirmați cu infecție SarsCov2. Medicii spun că numărul de persoane noi infectate este pe un trend ascendent și că în momentul de față există puține paturi în spitalele suport COVID. La numărul de persoane infectate se adaugă 237 de pacienți care au fost văzuți în triajul spitalului și orientați către spitalele suport.
Este vorba de Spitalul CFR cu care am lucrat perioada cea mai lungă de timp și avem o experiență de acum, de asemenea, cu Spitalul de Recuperare și cu Spitalul Militar. Până în momentul de față am avut peste 100 de pacienți în Secția de Terapie Intensivă, ne-au ajutat cu un număr de 20 de pacienți colegii de la Spitalul de Neurochirurgie în Compartimentul de Terapie Intensivă care a fost special amenajat pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19. În momentul de față lucrăm în parametrii maximi. Azi dimineață erau trei locuri libere la noi în spital, așteptam să se facă ceva externări la Spitalul CFR, pentru că ar fi vorba de 10-15 externări, fără să avem locuri libere la Spitalul Militar și la Spitalul de Recuperare, a declarat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Pe această cale, cadrele medicale transmit populației să respecte întocmai normele de igienă pentru a preveni infecția cu noul coronavirus întrucât locurile din spitale sunt limitate.
Așa stând lucrurile, având în vedere faptu că județul Iași se situează pe locul trei la nivel pe țară ca și număr de noi infectați, ne vine destul de greu să manageriem din punct de vedere al locurilor libere cu administrare de oxigen. Acum nu mă refer la pacienții care trebuie internați la Compartimentele de Terapie Intensivă ci la pacienți care sunt dependenți de administrare de oxigen. Avem toată paleta de medicamente pe care să o vrem la ora aceasta, a mai spus managerul.
Spitalele au primit tratamentele necesare pentru pacienții diagnosticați pozitiv.
Am primit 300 de flacoane și de ultimă oră, am primit din partea Ministerului Sănătății truse pentru recoltare și transport pentru infecția cu SarsCov2. Ceea ce ne dorim este să putem lucra mai relaxat în ceea ce privește numărul de paturi libere și nu din punct de vedere al ușurinței desfășurării actului medical ci în ceea ce privește posibilitate a dezinfecției retrograde, adică dintr-un interval de timp în altul, în locul în care a fost internat un pacient cu SarsCov2 trebuie desfinfectat. Fiind un spital pavilionar am avut această posibilitate.
Medicii speră ca, pe viitor, numărul pacienților diagnosticați să scadă pentru ca dezinfecția să se poată face într-un mod corespunzător.
Din cauza numărului mare de pacienți, nu am mai dezinfectat pavilioanele într-un ritm corespunzător și trebuie să fim foarte atenți pentru ca să nu apară suprainfecții cu cu agenți bacterieni în special la nivelul aparatului respirator. O infecție la nivelul aparatului respirator e etiologie mixtă adică infecția cu noul coronavirus la care se poate adăuga o infecție bacteriană nu ar fi de prognostic favorabil pentru evoluția pacientului respectiv, a conchis prof.univ.dr. Carmen Dorobăț.