Ne confruntăm cu cea mai puternică secetă din ultimii 50 de ani. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda sume importante celor afectați

0
128
Adrian Oroș

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, aflat într-o vizită de lucru la Iași, a transmis faptul că România se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani, lucru care va afecta puternic sectorul agricol. Pentru asta vor fi elaborate planuri de susținere din punct de vedere financiar al celor care se confruntă cu pierderi importante. Vorbim despre 200 de euro pentru fiecare hectar afectat de secetă.

Ce ne asigură această rectificare? Ne asigură să compensăm cât mai echitabil, cât mai echilibrat, cât mai obiectiv pierderile înregistrate de toți actorii din agricultura, atât cei afectați direct de secetă, dar și pierderile înregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atat de secetă, cum este sectorul zootehnic, dar și de evoluția pandemiei Covid-19. Aici mă refer la sectorul zootehnic, atât bovine pentru lapte, carne, ovine și caprine, porc,  pasăre și apicultură, a declarat ministrul Adrian Oroș.

Cei care depun toate documentele necesare ar putea primi în perioada 10 – 15 septembrie banii aferenți pagubelor produse de secetă. Sprijin financiar vor primi și fermele din sectorul zootehnic.

Este vorba de culturile din toamnă, de cele peste 1,2 milioane de hectare afectate din culturile însămânțate în toamna anului trecut. Cele de primăvară sunt în evaluare. Datele parțiale sunt pe o suprafață de aproape 500 de mii de hectare și aici este vorba, în primul rând, de porumb și floarea soarelui. De asemenea, suntem în proces de a elabora și a efectua plați și pentru sectorul zootehnic: pentru sectorul de bovine de lapte, de bovine de carne, pentru sectorul de ovine, pentru sectorul apicol, dar și pentru creșterea păsărilor, a mai spus ministrul.

Totodată, producătorii locali pot fi susținuți chiar de către cetățeni. Promovarea produselor locale constituie o prioritate pentru minister.

Toţi cei care acum sunt pe piaţă sau vor apărea, fie că sunt producători individuali sau cooperative, dorim să îi încurajăm să intre în acest lanţ. Aici poate să intervină statul să îi organizeze astfel încât în câţiva ani să poată face colectare, depozitare şi distribuţie, după care statul trebuie să se retragă, iar ei să îşi facă treaba. Nu avem nimic cu retailerii, respectăm toate lanţurile de retail, dar pentru produsele româneşti, în afară de promovarea pe care trebuie să o facem şi noi sau autorităţile publice locale, trebuie să creăm acest lanţ de distribuţie, a mai spus Adrian Oroș.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments