Părintele Galeriu a murit pe 10 august 2003, la 85 de ani, iubit și admirat de toți românii.
”Părintele Galeriu, când vorbeşte, te conectează la Dumnezeu. În comparaţie cu el, ceilelţi preoţi nu predică, silabisesc. Eram odată cu nişte tineri, nu mai stiu despre ce le vorbeam, şi unul sare şi îmi zice admirativ: DomnuleŢuţea, vorbiţi de parcă aţi fi Părintele Galeriu! Eu, care înclin să mă cred genial, era gata să mă supăr. Pe urmă, gândindu-mă mai bine, m-am simţit onorat!”, spunea filosoful Petre Ţuţea, și el fost deținut politic.
Părintelui Galeriu i se spunea ”Predicatorul de foc”
Părintele Galeriu este primul preot care s-a rugat atunci pentru victimele căzute în decembrie 1989, Piața Universității. ”Părintele Constantin Galeriu, o personalitate care rămâne adânc întipărită în memoria Bisericii şi a ţării, ca părinte de familie, ca preot de parohie şi ca profesor de înaltă conştiinţă pedagogică şi misionară”, a spus Patriarhul Daniel.
Se strânsese lume ca în noaptea de Înviere, în ziua de 10 august 2003, la Biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti. ”A murit părintele Galeriu, a murit un sfânt”, murmurau cei 3.000 de oameni adunați la biserica pe care Constantin Galeriu a slujit-o 30 de ani.
Părintele Constantin Galeriu, prigonit în vremea comuniștilor
Până în 1990, puțini știau că există un om cu atâta har. Părintele Constantin Galeriu suferise mult și a fost prigonit în vremea comuniștilor. Făcuse pușcărie grea.
Dar, odată ce oamenii au ieșit în stradă, li s-a alăturat și părintele Galeriu să îi susțină și să îi binecuvinteze.
Cu barba sa patriarhală, mereu pieptănată cu grijă, întotdeauna zâmbitor și binevoitor. Așa a părut părintele Galeriu în balconul de la Universitate, în piață, în școli și oriunde era invitat.
Când predica, îşi desfăcea larg mâinile, de parcă dorea să îmbrăţişeze pe toți cei prezenți. Aşa a rămas în memoria tuturor. Ca un mare predicator. În acele vremuri agitate, i se spunea ”Predicatorul de foc”.
Dacă intrai în biserică să-l asculţi, vocea sa te ţintuia în loc. Era gravă, amplă, cuprinzătoare, cu profunzimi de nebănuit. În timpul predicilor, vocea sa maiestuoasă şi grea, îi alina pe enoriași, din cei în ce mai numeroși.
Constantin Galeriu, biografia
Părintele Galeriu este considerat unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei române, preot şi profesor de teologie. Părintele Constantin Galeriu (Costachi Galeri în acte) s-a născut în comuna Răcătău, satul Răzeşi, judeţul Bacău, în pragul Unirii, la 21 noiembrie 1918.
Studiază 8 ani la Seminarul „Sf. Gheorghe” din Roman, apoi încă 4 ani la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1930-1942), susținând Teza de licenţă cu titlul ”Îndumnezeirea omului”.