Revoluție în alimentație! Margarina, chipsurile, popcornul pentru microunde și supele la plic – interzise de la 1 aprilie 2021. Legea făcută de USR a trecut de Parlament

Parlamentul României a adoptat marți, 28 iulie, o lege realmente revoluționară pentru sănătatea locuitorilor acestei țări. De la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la comercializare produsele alimentare cu conținut masiv de acizi trans, responsabili pentru creșterea explozivă a unor boli extrem de periculoase, care fac ravagii la noi în țară.

0
238

Alimente scoase de la raft: popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, unele tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, unele napolitane și chipsurile

Proiectul de lege, inițiat de USR, implementează și în România directivele Uniunii Europene privind limitarea conținutului de acizi grași trans sintetici, care nu sunt de proveniență naturală.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa i-a aparținut medicului Adrian Wiener, senator din partea Uniunii Salvați România (USR), iar legea se aplică tuturor alimentelor destinate consumatorilor, inclusiv alimentelor livrate de restaurante și produselor alimentare cu care se aprovizionează acestea.

Printre alimentele bogate în acizi grași trans sintetici, teribil de nocivi pentru corpul uman, se numără, a explicat medicul Wiener, popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, anumite tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, cerealele preambalate, anumite feluri de napolitane și chipsurile.

Produsele alimentare cu acizi grași trans, responsabile pentru diabet, boli cardiovasculare, cancer, obezitate și Alzheimer

Pentru a reduce costurile de producție, firmele care fabrică astfel de alimente folosesc masiv acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală. Aceștia sunt formidabil de toxici pentru corpul uman și sunt în bună măsură răspunzători pentru numeroase tipuri de afecțiuni care afectează grav viața oamenilor. Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans.

Produsele cu acizi grași trans sunt foarte consumate în România din două motive: sunt ieftine, iar majoritatea populației n-are o educație alimentară minimă, care să-i permită să distingă între ce este nociv și ce nu.

”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a explicat Adrian Wiener.

Pentru a putea comercializa mai departe unele dintre aceste produse, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să-și modifice rețetele. În cazul altora, probabil că acestea vor dispărea de tot de la raft. Conținutul de AGT (acizi grași trans) nu va trebui să depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.

Legea adoptată de Parlamentul României se va aplica și pentru produsele de import.

Acum doi ani a depus în Parlament o lege privind taxarea suplimentară a sucurilor cu conținut ridicat de zahăr. Tot Wiener a propus ca pe produsele homeopate să fie scris, cu majuscule, “Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.

Produsele homeopate nu sunt atestate medical și nu au efecte documentate științific asupra sănătății. Efectul este de tip placebo. Cu toate acestea, lobby-ul pentru acest tip de așa-zise medicamente, susținut de industria de profil, este foarte puternic. Parlamentul României a respins legea, menținând confuzia printre consumatorii care cred că, atunci când cumpără produse homeopate, iau medicamente atestate științific.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments