Șansele oferite de criza pandemică: digitalizarea

0
107

Impactul pandemiei la nivel economic a provocat și provoacă mai departe un declin de proporții în întreaga lume. Partea cea mai dificilă din criză urmează abia de acum este opinia care domină în rândul experților, validată recent și de Bloomberg. De ce? Deoarece economiile au fost protejate până în prezent de guverne, prin asigurarea plății șomajului tehnic și prin împrumuturile masive făcute. Este însă evident că acestea nu sunt măsuri sustenabile pe termen lung, iar aceste forme de sprijin au început deja să fie retrase. Vedem cum la nivel mondial Japonia a înregistrat cea mai mare scădere a economiei sale, declinul față de anul anterior fiind de aproape 30% în acest moment. Mai aproape de noi, fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a înregistrat pierderi de peste 21 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an.

Situația pe care o traversăm duce la schimbarea obiceiurilor de consum ale populației și aici este partea în care guvernul trebuie să investească. Trebuie să recunoaștem, în momentul de față în România sunt mai multe scheme de ajutorare a mediului privat decât oricând înainte. Chiar dacă sunt multe probleme, este încurajator faptul că se încearcă asigurarea supraviețuirii companiilor și prevenirea unui declin și mai puternic al economiei naționale.

Pe de altă parte, este și un moment care poate poate prezenta oportunități. Știm cu toții că trebuie să aibă loc multe schimbări în economia românească, iar acest moment de vulnerabilitate poate fi tocmai cel în care să le facem, măcar siliți de situația dată să ne adaptăm la noul context. În această direcție, nevoia de digitalizare, discutată și anterior, devine mult mai stringentă.

Lucrul acesta a devenit evident și pentru guvernanți, care au lansat un program finanțat de stat pentru formarea în domeniul competențelor digitale. Acest program are două categorii de adresanți, IMM-urile și firmele mari (o firmă mare fiind cea care are cel puțin 250 de angajați și o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro). Cei interesați în cazul IMM-urilor se pot înscrie începând de pe 17 august și până pe 30 octombrie, iar firmele mari până pe 15 noiembrie. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, iar perioada de implementare este de maximum 18 luni, termenul limită fiind 31 decembrie 2023.

Dacă în cazul firmelor mari proiectele se depun individual, programul pentru IMM-uri este mai special. Aici, angajatorii nu pot depune proiecte, ci trebuie să colaboreze cu beneficiarii stabiliți, care sunt după cum urmează: organizații, federații lși confederații patronale, uniuni patronale teritoriale, asociații de întreprinderi și camere de comerț și industrie. Grupul țintă îl reprezintă angajații cu contract individual de muncă, care trebuie identificați de entitățile amintite mai sus.

Activitățile eligibile în cadrul acestui program POCU (Program Operațional Capital Uman) sunt: furnizarea de programe de formare profesională exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor, evaluarea și certificarea competențelor profesionale exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor, sprijinirea întreprinderilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă, în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor și organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajatorilor.avisso

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments