De mai bine de un an de zile, Apele Române încearcă să-şi recupereze în instanţă un bun al statului, cerând evacuarea Pescaris de pe domeniile piscicole din Iaşi şi Vaslui. Dosarul cel mai încurcat este cel referitor la acumularea Căzăneşti. Totul a început în decembrie 2006, atunci când Apele Române prin Administraţia Bazinală Prut a încheiat cu SC Pescaris 2003 SRL, prin administrator Adrian Dorin Chirica, un contract de utilizare şi exploatare a resurselor de apă de suprafaţă în zona Cuibul Vulturilor, de pe raza comunei Ciocani, judeţul Vaslui, precum şi la punctul denumit Acumularea Căzăneşti, situat în localitatea Drăguşeni, judeţul Iaşi. În iulie 2016, intervin unele neînţelegeri contractuale şi conducerea Apele Române decide rezilierea contractului. De aici a început un adevărat război al notificărilor, somaţiilor şi acţiunilor în instanţă, îndreptate împotriva concesionarului, acţiuni menite să ducă la evacuarea chiriaşului. Dar, parafrazând o vorbă românească, apa trece, concesionarul rămâne, cei de la Apele Române au 4 ani de zile de când stau pe mal cu buzele umflate, iar patronul Pescaris continuă să valorifice un bun al statului, fără să plătească un leu.
Şefii de la Apele Române tac mâlc
În timp ce conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române-Administraţia Bazinală Prut-Bârlad continuă să invoce nerespectarea unor condiţii de utilizare şi exploatare a resurselor de apă de pe domeniile Acumularea Căzăneşti, patronul Pescaris râmâne ferm pe poziţie şi susţine că societatea sa are în acea acumulare un stoc de puiet în valoare de câteva sute de mii de lei şi trebuie să-şi recupereze investiţia. Dorinţa acestuia s-a tot materializat de 4 ani încoace, din care doi de procese, prin vânzarea de peşte şi zile de percuit, fără eliberarea de bonuri fiscale, ci doar chitanţe scrise de mână. În toată această panglicărie pescărească este prinsă şi soţia lui Daea, fostul ministru al Agriculturii, care se află în asociere cu Pescaris. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Apelor Române nu au vrut să precizeze la cât se ridică prejudiciul creat de Pescaris şi nici cuantumul penalităţilor calculate pe fiecare zi în care Pescaris se foloseşte de un bun ieşit din contract.
“Între Administraţia Bazinală Prut-Bârlad şi firma Pescaris există un litigiu şi procese pe rol, motiv pentru care, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor la informaţii privind procedurile judiciare, dacă publicarea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”, a declarat Petru Avram, directorul-general al Administraţiei Bazinală Prut-Bârlad.
În total, împotriva Pescaris 2013 SRL sunt 4 dosare pe rolul instanţelor de judecată. Ultimul termen în “Dosarul Căzăneşti” a fost pe 19 august 2020, judecătorii deliberând asupra unui nou termen în proces.