Andrea Chis, judecator CSM, despre noul mecanism de monitorizare pe justitie al Comisiei Europene: „Cu sanctiuni adecvate, va avea ca rezultat salvgardarea statului de drept”

Andrea Chis, judecator CSM si unul dintre magistratii din Romania care a participat la protestele magistratilor din Polonia, este de parere ca noul mecanism de monitorizare pe statul de drept, in cadrul caruia Comisia Europeana este asteptata sa publice in curand primul raport, poate asigura salvarea statului de drept si conservarea valorilor europene in conditiile in care va fi insotit de sanctiuni corespunzatoare.

0
58
Andrea Chis

Andrea Chis este de parere ca acest nou mecanism asigura un cadru mai echitabil, in contextul in care nu doar Romania si Bulgaria – supuse Mecanismului de Cooperare si Verificare – ar trebui sa fie subiectii unei astfel de monitorizari.

„Monitorizarea Romaniei si Bulgariei, desi benefica pentru ambele state, a creat o stare de inechitate fata de alte state membre ale Uniunii, cum ar fi Ungaria si Polonia, unde categoric asistam la o constanta incercare de subordonare a sistemului judiciar de catre executiv. Este nevoie de o evaluare periodica a respectarii obligatiilor privind statul de drept in toate statele membre ale Uniunii si aplicarea unor sanctiuni in cazul constatarii unor incalcari”, a declarat aceasta.

Exemplele cele mai graitoare sunt Ungaria si Polonia, Andrea Chis fiind unul din putinii magistrati din Romania care a luat parte la protestul magistratilor polonezi din luna ianuarie a acestui an. Amintim ca si in Romania au existat mai multe proteste in semn de solidaritate cu magistratii polonezi, asta dupa ce anterior, in timpul protestelor judecatorilor si procurorilor din Romania, magistratii polonezi si-au aratat si ei solidaritatea.

„Colegi judecatori din toata Europa am participat in luna ianuarie a acestui an la Marsul celor 1.000 de robe de la Varsovia, la invitatia colegilor judecatori independenti din Polonia, in sprijinul sistemului judiciar polonez. Toti, indiferent de nationalitate, am constatat cum politicul polonez a acaparat pe rand institutiile cele mai importante pentru a-si atinge scopul declarat de „reformare a sistemului judiciar”, poveste judecatoarea.

A inceput cu judecatorii Curtii Supreme, prin reducerea varstei de pensionare. Aceasta initiativa, desi stopata in urma unei decizii a CJUE, a reusit in cele din urma, prin crearea unei camere speciale de disciplina, despre care chiar curtea suprema a declarat ca are in compozitie judecatori care nu satisfac criteriile de independenta stabilite de CJUE si apoi prin pensionarea presedintei profesorului Malgorzata Gersdorf.

Curtea Constitutionala, care initial s-a opus initiativelor reformatoare, a fost populata ulterior cu o majoritate care nu a mai realizat rolul constitutional al acestei institutii, pronuntand decizii favorabile reformelor promovate de politic.

Ministrul Justitiei a devenit si procuror general, schimband procurorii sefi si numindu-si oameni apropiati. In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, care are rolul constitutional de a proteja independenta judecatorilor si a sistemului judiciar, mandatul vechilor membri a incetat si au fost numiti altii de catre Parlament, in urma unei proceduri lipsite de transparenta, noul consiliu fiind suspendat din pozitia de membru al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare in cadrul Adunarii generale extraordinare care a avut loc la Bucuresti in toamna anului 2018, tocmai pentru ca nu si-a exercitat principala atributie constitutionala. Judecatorii independenti care se opun reformelor sunt persecutati in diverse moduri, in special prin cercetari penale si disciplinare”, a explicat Andrea Chis.

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments