Sunt aproape trei ani de când familia Bonta așteaptă ca justiția să facă dreptate în numele Gabrielei, o tânără de 21 de ani care și-a pierdut viața într-un accident rutier stupid. Într-o dimineață de decembrie, Gabriela a plecat cu prietena ei la serviciu, cu mașina. Din cauză că avea o viteză mult prea mare, conducătorul auto a pierdut controlul volanului într-o curbă și a intrat pe contra sens, într-o mașină care circula regulamentar. În urma impactului, Gabriela și-a pierdut viața iar prietena ei care se afla la volan, a ajuns în stare foarte gravă la spital. Deși decesul fetei a fost constat de către polițiști, nici până acum, justiția nu a reușit să facă dreptate, întrucât dosarul trenează la parchet.
Familia Bonta nu are o poveste fericită. Gabriela și cele două surori ale sale au fost crescute doar de mamă pentru că tatăl lor a plecat în Spania acum aproximativ 14 ani. Acesta a ținut legătura cu familia puțin timp, după care și-a refăcut viața, fără a se mai interesa de familia rămasă în România. Pentru a putea avea grijă de cei trei copii, mama s-a mutat la părinții ei în satul Popricani care au ajutat-o cu creșterea și educarea fiicelor. Gabriela era o fată muncitoare și de ceva timp era angajată în Iași, la un centru comercial motiv pentru care făcea naveta zi de zi, iar uneori mai mergea cu prietena sa care avea mașină. Viețile celor două familii s-au schimbat complet pe data 05.12.2017. La ieșirea din localitatea Vînători, județul Iași, mașina condusă de prietena Gabrielei a intrat din plin într-un autoturism care circula regulamentar, din cauza vitezei și a carosabilului umed. În urma impactului, Gabriela și-a pierdut viața iar prietena ei a suferit răni grave, fiind transportată la spital de către un echipaj SMURD. Pe numele acesteia s-a întocmit dosarul de urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În urma acestui impact, autoturismul a ieșit în afara părții carosabile, răstrurnându-se peste cupolă. În accident, și-a pierdut viata pasagerul din dreapta, o tânără de 21 de ani, Bontă Gabriela Catalina. Organele de poliție s-au autosesizat și a fost întocmit dosarul de urmărire penală nr. 16291/P/2017, conducătorul auto fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de de ucidere din culpă. Până în prezent, acest dosar de urmărire penală nu a fost soluționat, iar parchetul tergiversează finalizarea urmăririi penale, a declarat Amalia Tătaru, avocat.
Termene după termene
În acești trei ani, familia Gabrielei a depus toate documentele necesare pentru a se face dreptate însă fără prea mult succes.
Sunt aproape trei ani de când dosarul nu a ajuns în procuratură. Este amânat de la o lună la alta, iar din decembrie este o la expertiză tehnică și nu este ieșit nici acum dosarul. De la început până în prezent așa a stat, cu domnii polițiști care au fost chemați, au venit alții. Este un dosar care în trei ani de zile trebuia judecat. Noi fiind oameni obișnuiți, poate să se judece și după cinci ani. Sunt foarte nemulțumită. Dacă justiția nu și-a făcut treaba în decurs de trei ani de zile, nu știu ce va fi de acum înainte. Noi nu știm de ce se amână atât pentru că era un dosar în care noi nu am dat în judecată. Așteptăm să vedem ce se întâmplă pentru că eu nu am dat în judecată ca parte civilă și să avem nu știu ce pretenții, a spus Maria Angheluș, mama Gabrielei.
Pe parcursul celor aproximativ trei ani au fost depuse patru contestații însă fără niciun rezultat concret.
Din punct de vedere procedural, singurul mijloc pe care părțile îl au la dispoziție pentru a se asigura respectarea dreptului la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, este contestația privind durata procesului reglementată de Codul de procedură penală. Întrucât trecuse mai bine de un an de la data începerii urmăririi penale, am formulat, până în acest moment, trei astfel de contestații. Încheierea numărul 148 A.C. din data de 24.09.2019 a fost admisă cererea formulată și s-a stabilit un nou termen pentru finalizare la data de 30.01.2020. S-a reținut de către instanță faptul că, de la momentul încheierii din data de 19.03.2019 și până la 24.09.2019, s-au audiat doar 2 martori: unul în luna aprilie și unul în luna septembrie 2019, a mai spus avocatul.
În tot acest timp, termenele de soluționare a cazului au fost amânate din diferite motive. Părțile vătămate au solicitat eliberarea de copii după niște acte din dosar, iar prin ordonanța din data de 08.05.2019 s-a admis această solicitare.
Întrucât organul de cercetare din cadrul Poliției Rutiere Iași nu ne-a eliberat actele solicitate, am formulat o plângere împotriva acestuia, plângere care a fost admisă prin ordonanța procurorului din data de 21.08.2019. Actele au fost, într-un final, eliberate la data de 04.12.2019. Termenele stabilite de instanță nu au fost respectate de organele de cercetare penală, deși nu este o speță complexă care să presupună administrarea unor ample probatorii. Alte dosare în care au fost cercetare infracțiuni la regimul circulației, constituite mult după anul 2017, au fost finalizate, aflându-se acum în faza de judecată, a mai spus Amalia Tătaru.