Ce fel de Consiliu Local vom avea la Iași?

0
79
Sorin Avram Iacoban

Suntem în campanie electorală. Nu e cazul să amintesc acest lucru, întrucât cetățenii Iașului au luat deja cunoștință cu marile proiecte și viziuni ale binomului PSD-PNL. Pasaje subterane și supraterane, altele decât cele promise în 2016, muzee peste muzee, și în general toate lozincile posibil imaginate s-au rostogolit peste electoratul din Iași.

În prim plan au ieșit, cumva firesc, candidații la Primărie, care au scos din tolba de promisiuni proiecte urbanistice de avangardă și modernizări uluitoare ale orașului. Presa și toate canalele media sunt cantonate exclusiv pe imaginea acestora. Însă, acest lucru a condus către o personalizare excesivă a campaniei electorale. Principalele partide au acreditat ideea, falsă de altfel, că pe 27 septembrie vom alege doar edilul orașului pentru următorii 4 ani.

PRO România Iași a insistat încă de la începutul campaniei pe profilul Consiliului Local. Acesta joacă rolul unui parlament local, deci a unui adevărat legislativ. Consilierii locali sunt singurii reprezentanți ai cetățenilor în cadrul acestui organism reprezentativ. Mare parte dintre Hotărârile Consiliului Local sunt doar imaginea voinței unor grupuri de interese. Or, aceasta nu este un model de administrație coerentă, competentă și transparentă.

Nu avem nici o inițiativă a Consiliului Local Iași care să fie adoptată ca urmare a unei consultări sau inițiative cetățenești. De aceea, întreb partidele care au înscris liste pentru alegerile la Consiliul Local: cine vă sunt consilierii? Vor fi la fel de anonimi ca cei pe care i-ați avut în precedentul mandat, care erau convocați de primar pentru a vota proiectele pe care doar acesta le iniția?

Avem în față imaginea a unor ultimi 4 ani de obediență a Consiliului local în fața executivului Primăriei. Ați văzut vreo inițiativă a Consiliului local legată de poluarea din Iași, despre haosul urbanistic pe care îl crează proiectele imobiliare haotice, despre traficul infernal, despre conectarea orașului la zona metropolitană. În mod clar nu! Domnii consilieri sunt toți concentrați pe jobul domniilor lor, limitându-se să-și încaseze indemnizația de ședință.

Îi anunț pe această cale că mandatul de consilier local nu este o sinecură și nici un loc al negocierilor zonelor de influență. Este un mandat al ieșenilor și trebuie să răspundeți în fața lor și nu a primarului.

Partidul PRO România consideră că este vremea modificării tipului de relaționare a cetățenilor cu proprii lor reprezentanți.

În primul rând, Hotărârile de Consiliu Local de interes general vor fi afișate în cartiere timp de 30 zile, pentru a fi cunoscute și de cei care nu le pot accesa online și vor fi supuse, ca și în cazul legilor, unei dezbateri publice. Nu doar adoptate și aduse la cunoștința publicului.

Fideli crezului de dezvoltare policentrică a orașului, vom propune ca, în fiecare trimestru, o ședință a Consiliului Local să se desfășoare în cartierele orașului. Trebuie să încurajăm participarea cetățenilor la deliberările publice și să avem curajul confruntării cu cei care ne-au ales.

Consilierii locali trebuie să capete un profil de persoană publică, nu doar să fie mulțumiți cu încasarea indemnizației de ședință. Vom impune ca liderul de grup politic să aibă alocat, în centrele de cartier, un birou pentru audiențe, să aibă adresă oficială de mail, telefon și infrastructură pentru a primi petiții și a dialoga cu cetățenii.

 

Sorin Avram Iacoban, candidatul PRO România la Primăria Iași

Comandat de Pro Romania – filiala Iasi, executat de SC Mandum Consulting SRL, site: www.7est.ro. Cod mandatar financiar 21200010

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments