Unul dintre aspectele aparte ale prezentei crize este caracterul său deflaționist, la nivel european cel puțin. Da, nu inflația este cea care ridică probleme, ci deflația. Vedem cum Germania sau Grecia sunt afectate puternic de acest fenomen, iar efectele în timp riscă să fie devastatoare economic. De ce? Pentru că aceasta arată o scădere puternică a cererii. În momentul în care Grecia înregistrează o scădere a prețurilor de peste 2%, atunci asistăm în fapt momentul în care o piață începe să se reducă. Prin urmare, ce consecințe pot fi? Reducerea profitului pentru antreprenori este una dintr ele, ceea ce generează reducerea numărului de angajați, stagnarea nivelului salariilor. O altă consecință poate fi ieșirea de pe piață, falimentul practic, ceea ce automat duce la creșterea numărului de șomeri. Aceste consecințe riscă să creeze la rândul lor un cerc vicios, care să ducă la reducerea pe mai departe a consumului, care să ducă la reducerea mai departe a pieței etc. Oricum, în acest moment la nivel european vorbim de un șomaj de 7,9%, care va crește cu siguranță.
România stă neașteptat de bine, având în vedere condițiile actuale: rata șomajului era de 5,4% în luna iulie, ceea ce înseamnă circa 484.000 de persoane prinse în sistem. În schimb, economiștii spun că până la finele anului se poate ajunge la 7%.
Putem spera că măsura de redeschidere a localurilor și sălilor de spectacole va împiedica intrarea într-o curbă abruptă a numărului de persoane ajunse în șomaj. Oricum, acest număr nu e foarte cert, având în vedere măsurile precum Kurzarbeit, care afectează proporțiile fenomenului.
În ceea ce privește redeschiderea localurilor și a sălilor de spectacole (săli de concert, teatre, cinematografe etc.), acest fenomen al reintrării este o veste cu adevărat bună la nivel economic. Să vedem cum va fi situația și la nivel sanitar. Oricum planează un aer de nesiguranță, în ciuda normelor oferite de guvern prin Ordinul comun 1.493/2.788/149/2020, semnat de Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor. Iar aceste norme vin cu noi libertăți, dar și noi limitări: spre exemplu, cea care nu era în vigoare până în acest moment, dar care și-a intrat în drepturi, privind închiderea tuturor localurilor la ora 00:00. În ce privește evenimentele private, ca un alt exemplu, nu reiese foarte clar dacă urmează același regim sau nu. Ele pot fi organizate pentru maximum 50 de persoane la interior și 100 la exterior, asta știm.
Legat de sălile de spectacol, cinematografe etc., ele se deschid, dar cu o capacitate de ocupare maximă de 50%. Aceeași regulă se aplică și localurilor (restaurante, cafenele, baruri etc.), principiul folosit fiind „o masă liberă, una ocupată”. În ce privește terasele, spațiul dintre mese trebuie să fie de minimum 2 m, iar la o masă nu pot fi mai mult de șase persoane (cu excepția familiilor – dar din nou, cum probezi acest fapt sau cum definești familia?).
Aceste măsuri pot fi aplicate în județele care în ultimele 14 zile incidența cumulată a cazurilor de infectări cu acest coronavirus este cel mult egală cu 1,5 la mia de locuitori, iar decizia se ia la nivel de județ. Autoritățile au puterea nu numai de a întreprinde controale, ceea ce probabil se va petrece destul de frecvent în orașe, dar mai greu în mediul rural, ci și de a decide restricționarea unor activități sau chiar suspendarea lor (închiderea de localuri) la nivel de localitate și, dacă este cazul, la nivel de județ.