Din dragoste pentru bucătărie. Bucătar șef Irina Ceaca: „Bucătăria nu este pentru oricine. Trebuie să ai pasiune „

0
1619
Irina Ceaca

Irina Ceacă este din Iași și de mai bine de 17 ani își încântă clienții cu cele mai iscusite rețete. Pasiunea pentru gătit a pornit încă din perioada copilăriei însă a fost nevoie de ceva timp pentru ca ieșeanca să realizeze faptul că bucătăria este meseria care o definește cel mai bine. Totul a început în urmă cu ceva timp când Irina a plecat în străinătate pentru a lucra. Acolo și-a găsit un loc de muncă în bucătărie și a învățat bucătăria mediteraneană și italiană, timp de patru ani.

Pasiunea asta cred că o am de când eram mică. Am dat la Liceul Economic 2 ca să mă fac bucătar dar la vremea aceea nu a fost să fie. Nu am intrat la liceul dorit. Dar după câțiva ani s-a întors după mine această pasiune. Inițial, a fost o necesitate la acea vreme, eram plecată în străinătate și mi-am găsit un job în bucătărie, în Italia. Acolo am învățat foarte multe și am descoperit ceea ce îmi place cu adevărat să fac. Primul job profesional, într-o bucătărie profesională a fost la Torino, acum 17 ani. Pot spune că regret că nu fac meseria asta de mai mult timp. Poate că eram la alt nivel acum, dar nu e târziu nici acum. Acolo era un bar-restaurant, mic, ceva de familie unde făceam doar prânzuri. Am avut un mentor extraordinar și munceam cot la cot cu el. Acolo eram doi noi, găteam și serveam, ne-a spus Irina.

Cheia succesului în bucătărie implică foarte multă muncă, determinare și rezistență la stres, pentru ca la final clienții să fie mulțumiți de preparate.

Am căutat foarte multe domenii ca să mă regăsesc și am testat specificul internațional, a la carte, evenimente, pentru a vedea unde sunt eu potrivită și mi-am dat seama că mă reprezintă să văd câteva sute de oameni mulțumiți și asta o pot vedea decât la un eveniment. A la carte e o provocare pentru că îți pui la contribuție imaginația, dar eu mă bucur cel mai mult când văd o mulțime de oameni mulțumiți, a spus bucătarul șef.

A fost nevoie de ceva timp pentru ca Irina Ceaca să își dea seama că bucătăria este ceea ce își dorește.

După ceva timp m-am întors în țară dar nu am practicat meseria asta pentru că nu știam că o vreau. Am făcut niște cursuri și mi-am dat seama că acolo mă regăsesc. Apoi s-a născut fiica mea și pot spune că a fi mamă și bucătar este foarte greu, dar au trecut anii și am reușit. La câțiva ani distanță mi-am făcut și cursurile de bucătar-șef pentru mine. Vreau să vă spun că totul e o luptă personală, să văd cât pot eu să duc. Acum , pot spune tuturor că bucătăria nu este pentru oricine. Trebuie să ai pasiune și să știi ce vrei cu adevărat: ca stres, ca și coordonare, ca om puternic și tot ce contează – gustul. Fără pasiune nu aș putea să gătesc.

De-a lungul timpului, bucătarul a testat mai multe tipuri de bucătării dar cea mai mare satisfacție profesională o are atunci când gătește la evenimente de amploare.

În perioada aceasta pot spune că le-am testat pe toate, bucătăria mediteraneană rămâne feblețea mea dar m-am confruntat foarte mulți ani cu bucătăria tradițională și am lucrat foarte mulți ani. Ca bucătar tu trebuie să îți știi preparatele țării tale și apoi aprofundezi și celelalte părți. Bucătăria tradițională o văd un pic mai completă ca și țară. Tu dacă vrei să lucrezi într-o bucătărie trebuie să știi și trebuie să te adaptezi oricărui tip indiferent că e fast food, a la carte, catering, eveniment. Trebuie să știi să le faci dacă vrei să lucrezi în acest domeniu, a mai spus Irina Ceaca.

Legi scrise și nescrise

Una dintre cele mai importante lecții pe care Irina le-a învățat este faptul că rețetarul și priceperea unui bucătar stau la bazele unui restaurant de succes.

Avem clienți care sunt foarte buni în gusturi. Știu ce vor și știu ce să ceară. Cel puțin ca specific. Clientul trebuie să plece satisfăcut de la noi. Dacă eu am dat chix chiar și cu o ciorbă, am pierdut clientul. Asta o știu din start. Acolo este evaluarea unui bucătar. Eu așa văd lucrurile. Fără un rețetar nu poate funcționa un restaurant, dar fiecare bucătar are gustul lui și secretul lui. Bucătarul trebuie să își pună toată priceperea în a face acel meniu, cel puțin un bucătar șef în conceperea meniului acelui restaurant, altfel nu am putea lucra. Nu poți după ureche. Legile scrise – merg cu un rețetar, nescrise cu priceperea unui bucătar. Condimentul lui secret cred că este mâna lui ca profesionist, a mărturisit bucătarul șef.

Chiar dacă în bucătărie sunt mai mulți bărbați decât femei pentru că stresul și munca sunt cele mai mari provocări, Irina spune că a făcut față cu brio situațiilor pe care le-a întâmpinat de când este bucătar.

Cea mai mare provocare e de a sta cu capul pe umeri și a conduce o echipă. Gătitul vine de la sine dacă îl știi, la o bucătărie. A colabora cu oamenii, de a coordona este cea mai mare bucătar șef. La sfârșitul zilei am mulțumirea că ieșim , vorbim și suntem mulțumiți că nu ne-au venit farfurii înapoi, că mâncarea noastră a avut gust. Pentru mine asta contează cel mai mult. În acest moment, specificul restaurantului e cu fructe de mare și pește, cam singurul din Iași, unde avem clienții noștri de la început. Lucrez cu niște tineri extraordinari care rezistă foarte bine la stres.

Unul dintre domeniile afectate de pandemie este și cel al restaurantelor care s-au adaptat noilor condiții.

Domeniul acesta va mai fi afectat dar ușor, ușor noi sperăm să fie bine. Eu cred că se va merge foarte mult pe catering, cel puțin pe livrare la domiciliu. Cred că se va extinde foarte mult. Gătim și clientul nostru va avea mâncarea acasă, a conchis Irina Ceaca.

5 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments