Fiecare universitate de stat din Iași și-a făcut un plan pentru ca orele de curs să se desfășoare în cele mai sigure condiții. În mare parte, acestea au luat în calcul scenariul prin care studenții vor merge o parte din semestru la ore iar restul materiei ar urma să fie predată online. La Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad, cursurile vor începe ca în fiecare an pe data de 14 septembrie însă într-o nouă formulă.
Anul academic va începe pe data de 14 septembrie și terminăm semestrul înainte de Crăciun, cu 14 săptămâni de școală. Pentru a limita răspândirea noului coronavirus am decis să luăm în calcul un scenariu în care să lucrăm față în față cu jumătate dintre studenți, iar cu ceilalți online. În sensul că vom începe cu anul I și II care se cazează doi în cameră, nu mai mult și desfășoară activități cu lucrări practice și seminarii față în față și cursuri online, în timp ce anii III și IV desfășoară practică de proiect și încep anul cu cursuri și activități practice online. După șapte săptămâni se rotește. Anii I și II se decazează și merg acasă și continuă școala online iar anii III și patru vin la universitate se cazează și încep activitatea cu profesorii, a declarat prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iași.
Masteranzii și doctoranzii vor parcurge materia în mare parte online.
Pentru masterat, toate activitățile sunt online. Cursurile și seminariile iar pentru doctorat cursurile specifice de pregătire online, iar pentru anul II și III activități de laborator, la ferme, la locul de desfășurare a doctoratului, a mai spus prof.univ.dr. Gerard Jităreanu.
Decizii importante s-au luat în cazul facultăților unde practica este esențială în actul didactic. Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa din Iași a implementat un proiect cu finanțare europeană pentru a veni în sprijinul materiei cu cazuri clinice online.
Fiecare universitate de profil din țară sau din lume, are un centru de simulare a actului medical în diverse specialități ceeea ce permite medicilor și studenților să se acomodeze și să efectueze tot felul de manopere, de acte medicale pe care le vor face iar în condițiile actuale în care activitatea, procesul didactic se desfășoară fie online fie hibrid este foarte important. În activitatea de simulare nu vom avea pacienți ci vor fi numai aparate, simulatoare care vor permite ca o parte din activitatea clinică a rezidenților să se desfășoare pe aceste simulatoare, a declarat prof.univ.dr.Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iași.
Studenții vor beneficia de acest proiect din anul III -VI pentru cei de la Facultatea de Medicină Generală cât și de la Medicină Dentară, la Bioinginerie vor avea segmente cu echipamente pe care vor putea să se instruiască.
Este un proiect ambițios. Noi suntem foarte mulțumiți că în baza unei aplicații pe care am făcut-o în cadrul unui proiect european, am obținut o finanțare europeană, cea mai mare parte din suma pe care noi am obținut-o la acest centru de simulare este recuperată prin acest proiect european care ne asigură o finanțare de aproape patru milioane de euro. Recuperăm foarte mult din ceea ce vom investi în simulatoare cât și din clădirea propriu zisă, a mai spus prof.univ.dr.Viorel Scripcaru.