La Iași se vor investi sume importante pentru achiziția de mijloace de transport public mai puțin poluante

0
129

Întreg parcul auto al Companiei pentru Transport Public Iași a fost modernizat în ultimii ani, prin achiziția de 100 de autobuze electrice. Acest proiect de ecologizare și digitalizare a transportului public ieșean va continua printr-un proiect de finanțare demarat la nivel național prin care se vor investi 480 de milioane de lei. Aproximativ 217 milioane de euro au fost atrase de Primărie în ultimii patru ani, la acestea s-au adăugat cele 15 milioane de euro contractate de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu care municipalitatea a schimbat parcul auto al Companiei de Transport Public, prin achiziția celor 100 de autobuze noi.

Programul de modernizare a transportului public din Municipiul Iași este unul major, axat pe trei proiecte europene, cu o valoare de peste 72 milioane de euro. După finalizarea lucrărilor, Municipiul Iași va fi primul oraș din România cu întreaga infrastructură de tramvai modernizată. La aceste proiecte se adaugă, grație ajutorului oferit de Guvernul României, o sumă peste 330 milioane de lei pentru achiziția de tramvaie noi și aproape 140 milioane de lei pentru 44 de autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente, ambele reprezentând fonduri nerambursabile. Aceste investiții majore au fost completate de alte proiecte europene, cum sunt cel de e-ticketing, care vizează modernizarea componentei de digitalizare și care are o valoare de peste 12 milioane de lei, «e-Move», prin care vom monta încă opt stații de încărcare pentru vehiculele electrice și care are o valoare de peste 2 milioane de lei, și alte câteva altele, a spus primarul Mihai Chirica.

În viitorul apropiat urmează extinderea rețelei de linii de tramvai spre zona metropolitană.

Deja lucrăm la două proiecte: extinderea spre zona Moara de Vânt, acolo unde va fi Spitalul Regional de Urgență, respectiv spre localitatea Tomești. De asemenea, cu o parte din cei 21 de milioane de euro, pe care i-am împrumutat recent tot de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, vom moderniza depoul Dacia, ceea ce va permite eliberarea celor circa patru hectare ale depoului de la Gară și realizarea în acest loc a unui parc și a unei parcări subterane. Va rămâne o singură clădire în acest depou în care vrem să realizăm Muzeul Transportului Electric, Iașul fiind primul oraș din România care a beneficiat de transport electric. Prin toate aceste investiții, Iașul va reprezenta un exemplu pentru transportul public ecologic, a declarat Mihai Chirica.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments